vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Lucian Bode a numit un ceferist în conducerea Tarom. Cât câștigă pe lună la compania aviatică națională

Ministerul Transporturilor a numit recent un ceferist în conducerea Tarom, compania națională de transporturi aeriene. El câștigă din aceast funcție mai mult decât are salariul la societatea feroviară unde lucrează cu normă întreagă. Vezi în articol ce spune despre noul său job, în transporturile aeriene.

Adrian Bărbulescu

ceferist în conducerea Tarom

Este vorba de Traian Preoteasa, directorul general interimar al CFR Marfă, care a fost numit, pe 16 ianuarie, în Consiliul de Administrație al Tarom. Informația este prezentă pe site-ul oficial al companiei aviatice de stat.

Anterior, pe 21 noiembrie 2019, Consiliul de Administrație al CFR Marfă l-a numit în funcția de director general al societății pe Traian Preoteasa, care până atunci fusese director general adjunct al CFR SA. Preoteasa a avut mai multe funcții de conducere în societățile de cale ferată, și anume director CFR Călători (2001-2005), director general adjunct al CFR Călători în 2005, director general al CFR SA în perioada 2005-2006, consilier la CFR SA (2006-2017), consilier al ministrului Transporturilor (2017-2018).

Un ceferist ”pur sânge” de la Craiova

Potrivit informațiilor care se regăsesc în CV-ul său de pe site-ul Tarom, Traian Preoteasa este ceferist ”pur sânge”, neavând nicio tangență cu industria aeronautică sau cu aviația. El a absolvit în 1984 Liceul CFR Craiova, iar apoi, în 1985-1990, a urmat cursurile Universității din Craiova, Facultatea de Electrotehnică, devenind inginer.

În anii care au urmat, actualul membru în CA al Tarom a urmat cursurile mai multor instituții de învățământ din țară și din străinătate, majoritatea cu valențe feroviare. Merită amintite aici două specializări – una la British Railways, în 1998, și cealaltă la Canadian National Railways din Montreal. A mai studiat la Școala Națională de Științe Politice și Administrative (masterat, 2002-2004), la Colegiul Național de Apărare (2005 – cursuri postuniversitare) și la Universitatea din Craiova, Facultatea de Mecanică (doctorat, în 2005-2009).

În cariera profesională, a debutat în 1990, ca inginer la Revizia de Vagoane Craiova, iar zece ani mai târziu, după ce a urcat mai multe trepte ierarhice, a fost numit director de exploatare la Regionala CF Craiova.

Va introduce și Tarom în concordat preventiv?

Revenind în zilele noastre, la scurt timp după ce a fost numit director general interimar la CFR Marfă, Traian Preoteasa a introdus o acțiune pe rolul Tribunalului București, care trebuie să judece cererea societății naționale de intrare în procedura de concordat preventiv.

”Este pentru prima oară când se face asta în România. Este o invenție a mea”, declara Preoteasa pentru Club Feroviar în urmă cu două săptămâni. El a explicat că astfel a încercat să prevină insolvența și că, prin această procedură, niciun creditor nu va mai putea să pună poprire pe conturile societății. Între timp însă a ieșit la rampă Ștefan Movilă, deținătorul licenței cu numărul 001 în transportul feroviar, care a acuzat CFR Marfă că nu vrea șă-și achite datoriile către el. O sumă deloc neglijabilă, de 25 milioane de lei, după spusele sale.

Cum Tarom este într-o situație financiară dezastruoasă, similară celei cu care se confruntă CFR Marfă, rămâne de văzut dacă, din postura de membru al Consiliului de Administrație, va propune și aici intrarea în concordat preventiv.

Un ceferist în conducerea Tarom. Venituri mai mari decât la job-ul cu normă întreagă

Cât despre partea financiară, ea nu este, la Tarom, nici pe departe atât de rea pentru membrii conducerii cât este pentru companie în ansamblu. Un membru în CA, deci inclusiv Traian Preoteasa, are o indemnizație lunară de 12.500 de lei, pentru participarea la câteva ședințe pe lună. Mai mare decât salariul de director general interimar la CFR Marfă – job cu normă întreagă – care nu poate depăși 10.000 de lei.

Traian Preoteasa: ”Două companii sunt aproape moarte în ministerul ăsta, nu puteam s-o ratez”

Contactat de Club Feroviar, Traian Preoteasa a răspuns inițial pe un ton glumeț. ”Două companii sunt aproape moarte în ministerul ăsta, nu puteam s-o ratez”, a spus el, referindu-se, evident, la CFR Marfă și Tarom.

Revenind în registrul serios, directorul general al CFR Marfă nu a vrut să dezvăluie, deocamdată, planurile sale la conducerea Tarom: ”Am participat până acum la o singură ședință a Consiliului de Administrație, în care s-a discutat despre o amendă de la Consiliul Concurenței. Nu am apucat încă să studiez amănunțit cifrele companiei. Am niște idei, i le-am spus domnului ministru (Lucian Bode – n.red.), dar nu vreau să le fac publice deocamdată”.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole