vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Audieri în comisii. Ce spune Cătălin Drulă despre restricțiile de viteză și burajul mecanizat

Cătălin Drulă, propus de USR PLUS pentru postul de ministru al Transporturilor, a fost audiat miercuri după-amiază în Comisiile parlamentare de Transporturi și a primit aviz pozitiv. Majoritatea întrebărilor au vizat sectorul rutier, cu predilecție al construcției de autostrăzi, dar pretendentul a fost chestionat și vizavi de probleme feroviare.

Adrian Bărbulescu

Cătălin Drulă despre restricțiile de viteză Cătălin Drulă cu calea ferată

Primele întrebări legate de sistemul feroviar au venit din partea reprezentanților Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

Reconstrucția podului de la Budila necesită documentare suplimentară

Astfel, el a fost întrebat ce se întâmplă cu podul de la Budila, de pe linia de cale ferată Brașov-Întorsura Buzăului (județul Covasna), care s-a prăbușit la inundații.

Cătălin Drulă a răspuns că acolo este o licitație în derulare și a precizat că podul s-a prăbușit în urmă cu doi ani de zile, nu cu patru, așa cum fusese întrebat. Imediat i se spune din sală că licitația este blocată, așa că aspirantul la postul de ministru al Transporturilor revine și spune că se va interesa în legătură cu acest lucru.

Cătălin Drulă are idee despre burajul mecanizat la calea ferată

Apoi, deputatul AUR Titi Stoica, fost șef de gară în Marea Britanie, îl întreabă pe Cătălin Drulă care este experiența lui practică, dacă a construit vreodată în viața lui un metru de pavaj, de gard sau dacă a supervizat un proiect.

”Pot să vorbesc și despre grinzi, despre piloți (…), despre buraj la calea ferată. Știu despre toate, dar nu cred că asta e treaba unui ministru”, a precizat ministrul propus la sesiunea de răspunsuri, care s-a derulat pe repede-nainte.

Pretendentul la postul de ministru, nemulțumit de activitatea ARF

Alte întrebări cu specific feroviar i-au fost adresate de reprezentanții UDMR în Comisiile parlamentare reunite. Cătălin Drulă a fost întrebat dacă este mulțumit de activitatea unor instituții din subordinea ministerului, cum ar fi Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) sau Autoritatea Feroviară Română (AFER).

”Cu ARF am o mare durere, că nu au reușit să cumpere trenuri de cinci ani de zile, să avem trenuri moderne. Nu sunt mulțumit”, a răspuns el.

Ce spune Cătălin Drulă despre restricțiile de viteză și cum ar putea fi ele eliminate

Tot din partea UDMR a venit întrebarea referitoare la orizontul de timp în care în transportul feroviar se vor înregistra viteze apropiate de media europeană.

Cătălin Drulă a răspuns că este nevoie de o schimbare a abordării, pentru că ”ne-am dus pe proiecte cu investiții masive, de miliarde de euro, și am uitat de restul rețelei”. El a precizat că trebuie acționat pentru eliminarea restricțiilor de viteză, prin utilizarea trenurilor de lucru, pentru a aduce calea ferată la vitezele constructive, proiectate inițial. Ministrul propus nu a ratat ocazia de a menționa faptul că în Mersul Trenurilor din 1980 timpii de parcurs sunt mai mici decât în prezent, pe multe sectoare de cale ferată.

O altă remarcă făcută de ministrul propus a vizat proiectele de infrastructură la ale căror licitații este ofertant unic. ”Mi-aș dori ca licitațiile să nu mai aiba ofertant unic. Este un semnal prost”, a spus el. Ideea nu a fost însă detaliată, iar Cătălin Drulă nu a explicat cum s-ar putea evita astfel de situații. Mai ales că o licitație recentă a CFR SA, privind podul de la Grădiștea, a fost atribuită în condițiile în care a fost un singur ofertant – Porr Construct.

Numărătoarea voturilor a fost reluată. Avizul a rămas pozitiv

În final, după răspunsurile-fulger oferite de Cătălin Drulă la întrebările venite din partea membrilor Comisiilor, s-a trecut la vot. La o primă numărătoare, au ieșit 18 voturi pentru și 15 împotrivă.

Apoi, s-a sesizat faptul că doi deputați ai AUR nu au fost validați de plenul Camerei Deputaților pentru a face parte din comisie și, pe cale de consecință, nu au drept de vot. La renumărare, Cătălin Drulă a obținut aviz favorabil, cu 18 voturi pentru și 13 împotrivă.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole