vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Calea ferată, necesar anual de investiții 1,4 miliarde euro curați, fără salariile angajaților

Nevoia de investiții în domeniul feroviar din România este de 14 miliarde euro până în 2030.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Estimările aparțin Ramonei Moldovan, secretar general în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Ea a participat marți la conferința online „Green Deal – între speranță și incertitudini!”, organizată de Sierra Quadrant,  G4Media și Economedia.ro.

Circa 8 miliarde de euro din această sumă vor veni din fonduri europene, iar restul sumelor vor fi completate cu investiții din bugetul de stat și împrumuturi de la alte instituții internaționale.

„În primul rând, sunt investiții și din bugetul de stat, pentru că vorbim de o perioadă multianuală în care avem ca prioritate investițiile în infrastructură. Suntem în discuții cu diverși parteneri internaționali, cu BEI, Banca Mondială, BERD, prin care să avem parteneriate cu contribuții inclusiv de tipul împrumuturi. Prioritate au în schimb fondurile europene și bugetul de stat”, a declarat Ramona Moldovan.

Cifrele avansate semnifică faptul că în următorii zece ani România trebuie să aloce șase miliarde de euro, respectiv 600 de milioane de euro anual sau trei miliarde de lei, sumă care e departe de actuala finanțare a căii ferate.

Potrivit documentelor oficiale, la finele anului trecut execuția arăta venituri ale CFR SA de cinci miliarde de lei, din care TUI în jurul a 800 de milioane de lei. La prima vedere, sumele ar putea părea suficiente pentru asigurarea celor trei miliarde lei pe an. Însă nu trebuie uitat că sumele includ fondurile europene nerambursabile. Din banii aceștia trebuie asigurată partea de cofinanțare la fondurile UE, plata creditelor luate până în prezent  și nu în ultimul rând tot de aici trebuie asigurate cheltuielile cu salariile și impozitele pentru angajați. La finele anului trecut, compania a înregistrat cheltuieli cu personalul de aproximativ 1,7 miliarde lei.

Potrivit raportului de activitate pe 2020, veniturile din alocații bugetare pentru infrastructura feroviară publică sunt în sumă de 1.231.740,33 mii lei, reprezentând un procent de 120,92% față de valoarea alocată prin BVC pentru aceeași perioadă, respectiv un procent de 24,94% din totalul veniturilor de exploatare realizate la data de 31.12.2020 și sunt aferente titlului bugetar ,,Întreținerea și funcționarea/exploatarea infrastructurii feroviare publice’’, titlului bugetar „Reparații curente la infrastructura feroviară publică” și titlului bugetar „Transferuri pentru finanțarea obiectivelor din programul de pregătire a teritoriului”.

Veniturile din alte activități reprezintă un procent de 57,89% din totalul veniturilor de exploatare realizate la data de 31.12.2020. În cadrul elementului „venituri din alte activități” a cărui valoare realizată la data de 31.12.2020 este de 2.858.815,54 mii lei, este cuprinsă valoarea de 2.629.192,13 mii lei aferentă veniturilor din subvenții pentru investiții (valoarea de 2.618.372,46 mii lei este aferentă veniturilor din trecere în patrimoniu public), reprezentând un procent de 161,15% față de valoarea programată prin BVC pentru aceeași perioadă”.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole