vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Calea Ferată din Moldova, cea mai perdantă companie de stat de peste Prut

Calea Ferată din Moldova este pe primul loc în topul companiilor de peste Prut care înregistrează pierderi, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.

Calea Ferată din Moldova

Fiecare a treia companie de stat din Republica Moldova înregistrează pierderi, iar situația se înrăutățește de la un an la altul. În anul 2018, ponderea întreprinderilor de stat care au fost pe profit s-a redus la 60%, comparativ cu 62,6%, cifră înregistrată în 2017, a explicat economista IDIS Viitorul Diana Enachi, citată de ziarul Național.

Analiza activității economico-financiare arată că profitul net obținut de companiile de stat s-a redus de aproximativ zece ori. Dacă în anul 2017, în total, a fost obținut un profit de 148,9 milioane de lei moldovenești (36 milioane de lei românești), atunci în 2018 profitul net contabilizat a fost de doar 15,9 milioane de lei (patru milioane de lei).

Calea Ferată din Moldova, prima de la coadă

În topul companiilor care înregistrează pierderi sunt: Calea Ferată din Moldova – 73,1 milioane de lei (18 milioane de lei românești), Aeroportul Internațional Mărculești – 19,9 milioane de lei (5 milioane RON), Editura „Universul” – 9,6 milioane de lei (2,3 milioane RON), și Protecția Solului și Îmbunătățiri funciare – 4 milioane de lei (aproape un milion de lei românești).

La polul opus, cele mai mari profituri le contabilizează „Moldelectrica” – 28,6 milioane de lei (echivalentul a aproape 7 milioane RON), „Poșta Moldovei” – 19,6 milioane de lei (4,7 milioane RON), Fabrica de sticlă din Chișinău – 12,6 milioane de lei (3 milioane RON) și Nodul Hidroenergetic Costești – 12,4 milioane de lei (3 milioane RON).

„Un risc pe termen mediu reprezintă acumularea de pierderi şi de arierate la companiile în care statul este acţionar. În cazul în care acestea nu reuşesc să acopere pierderile financiare, datoriile și, respectiv, să îşi eficientizeze activitatea, Guvernul este obligat să intervină cu resurse publice, ceea ce poate conduce la deteriorarea situaţiei finanţelor publice (creşterea deficitului bugetar). La sfârșitul anului 2018 creanțele companiilor de stat însumau 6 miliarde de lei (aproape 1,5 miliarde de lei românești – n.red.), dintre care 2,4 miliarde (580 milioane de lei românești – n.red.) acumulate doar în anul 2018, restul fiind datorii pe termen lung”, a explicat Diana Enachi.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole