vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Aniversare tristă a 150 de ani de cale ferată București-Giurgiu la Muzeul Județean Teohari Antonescu

La Muzeul Județean Teohari Antonescu a avut loc miercuri o aniversare tristă a 150 de ani de când a fost dată în funcțiune linia de cale ferată București-Giurgiu. Tristă, pentru că linia este închisă din vara lui 2005, când s-a prăbușit podul de la Grădiștea.

cale ferată București-Giurgiu

La muzeul amintit a avut loc miercuri vernisajul expoziției „150 de ani de Cale Ferată Bucureşti-Giurgiu”.

Partener extraordinar în acest proiect este CENAFER-Muzeul CFR, ai căror specialişti au lucrat alături de echipa Muzeului Județean la o cât mai bună reprezentare istorică a evenimentului, cât şi la scrierea unei cărţi despre istoria primului drum de fier din Principatele Române, informează Jurnal Giurgiuvean.

La 150 de ani, linia de cale ferată București-Giurgiu e ”moartă”

„Avem parte o aniversare oarecum tristă. Trăim un moment pe care nu ni l-am fi dorit: aniversarea a 150 de ani a unei căi ferate moarte. Ne-am dorit să o facem, și iată, o facem astăzi. Am fost întrebați de ce nu am făcut-o pe 31 octombrie, când era, de fapt, aniversarea. Răspunsul este unul extrem de simplu: atunci eram în plină campanie electorală, și nu am vrut să amestecăm lucrurile. Nu am vrut să naștem discuții politice. Menirea Muzeului este de a reaminti…Sperăm că, prin ceea ce facem, să reamintim societății să se miște în direcția pe care ne-o dorim. La începutul anului, am vrut să punem bazele unui proiect, care ar fi arătat altfel. Ne-am făcut datoria, am făcut acest proiect, dar, cum se întâmplă de obicei în România, s-au tăiat în ultimul moment fondurile, și am rămas fără proiect. Nu puteam renunța la marcarea unui asemenea eveniment, astfel că am găsit această soluție, de a realiza această expoziție, atât de bine primită de copii, și care, sigur, ne va face și pe noi, adulții, să redevenim copii”, a declarat, în deschiderea evenimentului, directorul Muzeului Județean „Teohari Antonescu”, Ionel Muscalu.

La rândul său, directorul Direcţiei Centrului Patrimoniului Muzeistic (Muzeul CFR), Mircea Dorobanțu, prezent la Giurgiu, la vernisajul expoziției, a făcut un scurt istoric al apariției Căii Ferate București Filaret – Giurgiu.

Alături de reprezentanţii CENAFER – Muzeul CFR, la manifestare au fost prezenți specialişti în domeniu, precum și membri din conducerea Muzeului Regional de Istorie din Ruse. La Giurgiu pot fi admirate, alături de o machetă a unei căi ferate, de fotografii de epocă, și obiecte din perioada veche a căii ferate Giurgiu-București, precum și macheta primei locomotive ce a circulat pe această rută: Călugăreni.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole