sâmbătă, septembrie 14, 2024
spot_img

EXCLUSIV Bugetul CFR Călători pe 2021 prevede pierderi uriașe. Îngheață salariile

Bugetul CFR Călători pe 2021, al cărui proiect a fost obținut de Club Feroviar, prevede pierderi uriașe la finele anului. Cumulate cu pierderile din anul trecut, acestea depășesc 1,16 miliarde de lei. Rămâne de văzut dacă această variantă a bugetului de cheltuieli al operatorului feroviar de stat va fi și cea finală, având în vedere repetatele avertismente ale premierului Florin Cîțu cu privire la reducerea pierderilor companiilor și societăților de stat.

Adrian Bărbulescu

Bugetul CFR Călători pe 2021 călătoriile persoanelor cu handicap zi liberă pentru ceferiști trenurile anulate în starea de urgență cu trenul după 15 mai

Potrivit unei note interne a CFR Călători, la fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2021 s-a ținut cont de faptul că subvenția (compensația) pentru transportul feroviar de călători în acest an, cu reținerea de 10%, este de 1.015.593 mii lei, mai mică cu 179.677 mii lei față de execuția anului 2020.

Operatorul feroviar de stat estimează majorarea veniturilor din transportul de călători cu suma de 111.586 mii lei față de 2021. ”Majorarea are la bază estimarea unei reveniri treptate a traficului de călători, dar a fost bugetată ca urmare a creșterii numărului de locuri puse la dispoziție pentru vânzare rezultată din creșterea parcului de vagoane”, se arată în documentul citat.

Cresc cheltuielile cu 56 milioane de lei

Bugetul CFR Călători pe 2021Pe de altă parte, se prevede majorarea nivelului cheltuielilor totale cu suma de 55.985 mii lei, comparativ cu preliminatul anului 2020. Această creștere ar avea drept una din cauze majorarea cheltuielilor cu combustibilul și cu energia electrică cu suma de 4.417 mii lei, ca urmare a estimării pentru acest an a unei reveniri treptate a traficului de călători, deci realizarea unui volum mai mare de tren-km.

În document se precizează că cheltuielile cu reparațiile la vagoane, locomotive și automotoare au fost stabilite la valoarea totală de de 223.945,93 mii lei, din care 163.000 mii lei se vor înregistra pe cheltuieli în acest an. Cheltuielile de la acest capitol sunt detaliate după cum urmează:

  • Vagoane clasă de călători, vagoane de dormit, cușetă, restaurant și bar: 35.000 mii lei (înlocuire osii ax, înlocuire discuri frână, înlocuire roți monobloc, vopsire, servicii de înlocuiri piese și materiale, rebandajări, servicii suplimentare, conexe)
  • Locomotive, automotoare și rame electrice: 40.000 mii lei (servicii de reparații cu caracter industrial, servicii de revizii periodice la instalațiile IVMS, ICL CEL 02, reparații osii LDE, LE, Reparații osii Desiro, Servicii de reparații conexe și suplimentare la locomotive/automotoare/rame).
  • Cheltuieli cu filiala SCRL Brașov: 85.000 mii lei
  • Alte cheltuieli de reparații la mijloare fixe și îmbunătățirea condițiilor de muncă în cuantum de 3.000 mii lei.

Pentru reparații planificate, conducerea CFR Călători vrea să aloce 60.945,93 mii lei, din care: 20.641,85 mii lei pentru reparații la vagoane clasă și speciale și 40.304,08 mii lei pentru reparații la materialul rulant motor (locomotive și automotoare/rame).

Cheltuieli mari cu amortizări și provizioane

În proiectul de buget de venituri și cheltuieli se constată o creștere de 7%, a cheltuielilor din amortizări și provizioane, până la valoarea de 445 milioane de lei.

”Aceste reparații, conform reglementărilor legale, majorează valoarea de intrare a materialului rulant (vagoane și locomotive, automotoare etc), iar înregistrarea pe cheltuieli se realizează în perioada dintre două reparații, respectiv în medie 2 ani pentru reparații planificate la vagoane și 5 ani la materialul rulant motor. În condițiile menționate mai sus, cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe sunt estimate la o valoare de 405.000 mii lei ca urmare a înregistrării cheltuielilor cu amortizarea aferentă materialului rulant, a cărui valoare de intrare a fost majorată”, se arată în document.

Bugetul CFR Călători pe 2021. Nu se măresc salariile

În document se prevede că menținerea cheltuielilor de personal la aceeași valoare cu nivelul bugetat la anul 2020.

Față de execuția preliminată a anului trecut, la cheltuieli salariale apare o creștere de 12,5%, care însă ar putea fi pusă pe seama faptului că în timpul stării de urgență programul de lucru a fost redus. Numărul de personal prognozat la finele anului 2021 este de 12.514 salariați, iar numărul mediu de salariați estimat este de 12.500. Și în acest an se va acorda câte un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată din lună, la o valoare nominală de 15 lei.

În fondul de salarii nu sunt incluse prima de Paște, prima de Crăciun și nici prima de Ziua Feroviarului.

Pierderi de 583 milioane de lei în bugetul CFR Călători pe 2021

Trăgând linie, rezultă o pierdere prognozată de 583 milioane de lei lei. Ea s-ar putea adânci, după cum se menționează în documentul citat: ”În funcție de valoarea efectivă a compensației pentru serviciul public de călători aprobată de ordonatorul principal de credite, rezultatul financiar urmează a se modifică în consecință”.

Dacă luăm în considerare valoarea prognozată în acest moment, adunată cu pierderea de 584,101 milioane de lei preliminată anul trecut, rezultă o ”gaură” de peste 1,16 miliarde de lei, echivalentul a peste 235 milioane de euro.

La începutul anului trecut, pierderea era bugetată la numai 349,751 milioane de lei. Iar apoi a explodat. Și va fi chiar mult  mai mare, având în vedere că în valoarea ei nu a fost inclusîă suma de aproximativ 200 milioane de lei, cât reprezintă penalitățile către CFR SA pentru întârzierile la plata tarifului de utilizare a infrastructurii (TUI).

CFiR, singura platformă de resurse umane care se ocupă strict de domeniul feroviar și cel al transportului urban pe șină, organizează ediţia a IV-a a Târgului de Carieră Feroviară în România, în perioada 20-21 aprilie, online.

Angajatori
ColaboratoriParteneri Media
facultatea de transporturi UPBlogo CFDP

MAI MULTE DETALII

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole