vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

BREAKING. Și lotul 2 din Brașov-Sighișoara se deblochează. CNSC a respins contestația turcilor

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins marți două contestații ale companiei turce Alsim Alarko privind modernizarea lotului 2 din secțiunea Brașov – Sighișoara, anume sectorul Apața-Cața.

Doru Cireașă

lotul 2 din Brașov-Sighișoara

Informația apare pe situl CNSC privind cele două contestații depuse de asocierea Alsim Alarko – Makyol Insaat la datele de 24 octombrie și, respectiv 11 noiembrie, anul trecut.

Și lotul 2 din Brașov-Sighișoara se deblochează. CNSC a respins contestația turcilor

Soluția dată este „respingere pe fond” potrivit CNSC.  Decizia CNSC permite CFR SA să semneze contractul cu asocierea Railworks.

Railworks, prețul cel mai mic

Asocierea Railworks a fost desemnată câștigătoare a licitației în luna decembrie a anului trecut. Oferta câștigătoare a avut un preț de 2,72 miliarde lei, inferior celui propus de FCC – Astaldi, respectiv 2,84 miliarde lei și celui al turcilor de la Alsim Alarko 2,85 miliarde lei. RailWoks (Alstom – Aktor- Arcada) a figurat pe prima poziție în raportul procedurii de atribuire semnat miercuri de comisia de licitație a CFR.

Desemnarea asocierii RailWorks drept câștigătoare a avut loc după ce în iunie 2019 Curtea de Apel București a anulat o decizie anterioară a CFR SA prin care oferta RailWorks era considerată neconformă. Cauza scoaterii din joc a asocierii a fost faptul că RailWorks nu ar fi declarat subcontractantul lucrărilor de sudură, deși valoarea însumată a acestora era sub 1% din valoarea contractului, acesta fiind un prag valoric care de-abia depășit naște obligația declarării unui subcontractor.

O istorie complicată a deciziilor CFR

La rândul ei, asocierea FCC – Astaldi fusese și aceasta exclusă din cauza unor inadvertențe privind prețurile cerute. Potrivit economica.net, la finele lunii mai FCC – Astaldi s-a adresat Tribunalului București solicitând anularea excluderii. În contestaţie, asocierea italo-spaniolă a susţinut că a fost descalificată pentru o eroare de 0,0002% din valoarea ofertată şi că a avut o ofertă cu un milion de euro mai mică decât a turcilor de la Alsim Alarko, desemnaţi câştigători. Oferta RailWorks era la acel moment considerată neconformă.

O decizie a instanței de judecată din vara anului trecut a dat dreptate parțial FCC – Astaldi în disputa cu Alsim Alarko, introducând din nou asocierea ibero-italiană în joc. În istoria licitației, Alsim Alarko a fost desemnată în două rânduri câștigătoare.

Ce presupun lucrările

Valoarea totală estimată a contractului este de 2,86 miliarde lei, fără TVA (615,7 milioane euro), sursa de finanţare fiind asigurată de Comisia Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), în proporţie de 81,74%, iar cofinanţarea în proporţie de 18,26% de la Bugetul de Stat.

Subsecţiunea Apaţa-Cața, parte a tronsonului feroviar Braşov – Sighişoara, este situată pe Axa prioritară TEN-T 22 (Coridorul Rin-Dunăre, ramura nordică) Nürnberg – Praga – Viena – Budapesta – Curtici – Simeria – Brașov – București – Constanța, iar modernizarea acestei subsecţiuni contribuie la dezvoltarea infrastructurii feroviare prin sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă.

Modernizarea secţiunii Apaţa-Cața contribuie la atingerea obiectivului principal de promovare a mobilităţii sustenabile pe secţiunea frontiera maghiară – Curtici – Arad – Simeria – Sighişoara – Braşov, prin creşterea vitezei de circulaţie la 160 km/h, reducerea duratei de transport, creşterea siguranţei feroviare, facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, introducerea sistemelor moderne de semnalizare şi de management al traficului, îmbunătăţirea gradului de confort oferit călătorilor în staţiile de cale ferată.

Proiectul de modernizare pe această secţiune cuprinde o gamă variată de lucrări feroviare precum infrastructura, suprastructura căii ferate, lucrări de artă – poduri/podețe/viaducte/tuneluri, electrificare şi energoalimentare, telecomunicaţii feroviare (inclusiv GSM-R), semnalizare feroviară (centralizare electronică şi ETCS nivel 2) şi lucrări de construcţii civile în staţii.

 

 

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole