vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

BREAKING. Judecătorii fac vraiște deciziile ARF și CNSC privind licitațiile de trenuri

În doar câteva zile două instanțe de judecată au infirmat integral decizii ale Autorității de Reformă Feroviară privind achizițiile de rame regionale și inter-regionale inițiate de aceasta.  La un an de la demararea primei licitații, achizițiile de material rulant sunt sub semnul întrebării, fiind modificate sau anulate total. Aceasta în condițiile în care românii circulă cu vagoane de tren ruginite, în mare parte, unele vechi de zeci de ani, iar fondurile europene riscă să se piardă.

Doru Cireașă

sursa foto: Adevarul.ro

Prima licitație a ARF, cea de achiziție a 40 de rame regionale , cu posibilitatea de majorare a volumului la 80 de rame, a fost anulată zilele trecute de către Tribunalul București, în urma unei acțiuni deschise de Alstom Franța împotriva ARF, CRRC China, Astra Vagoane Arad România și Siemens Germania.

ARF declarase câștigătoare a procedurii asocierea româno- chineză Astra – CRRC. Licitația a fost caracterizată printr-un amatorism greu de întâlnit în care ARF a schimbat în cursul procedurii inclusiv metodologia de calcul a consumului energetic. „Respinge excepţia lipsei de interes invocată în cererea conexă. Admite cererea principală şi cererile conexe. Anulează procedura de atribuire. Obligă pârâţii din cererea conexă nr. 2036/3/2020 la cheltuieli de judecată în sumă 20.000 lei onorariu de avocat diminuat. Cu recurs”, este decizia Tribunalului București din data de 12 iunie.

Privitor la licitație președintele ARF, Gigi Gavrilă, afirma că a beneficat de sprijinul BEI și a unor experți. Detalii aici. 

Licitaţia pentru achiziţia de material rulant nou viza iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice. Noile rame urmau să circule cu viteză maximă de 160 km/oră. Operatorul economic care ofertează (în cazul în care licitația va fi reluată) trebuie să facă dovada că în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii trei ani, a furnizat minimum 40 produse similare și a asigurat servicii de mentenanță ale ramelor electrice în valoare de minimum 114,28 milioane lei, fără TVA, echivalentul a 24 milioane de euro fără TVA.

Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM și bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.
Valoarea estimativă a procedurii este cuprinsă între 1,7 și 4,55 miliarde lei, valoarea superioară fiind valabilă în cazul în care ARF mai cumpără 40 de rame.

A doua licitație cu bucluc

Nici licitația de achiziție de rame inter-regionale RE-IR nu se derulează lin. Luni 15 iunie Curtea de Apel București a impus ARF să renunțe la factorul „validare tehnică”, anume la punctajul care era acordat firmelor care demonstrau faptul că au livrat trenuri similare într-o țară a Uniunii Europene. Spre deosebire de prima licitație a ARF, cea pentru trenuri regionale, la aceasta ARF a dublat punctajul primit de către producătorii care demonstrează livrarea trenurilor în UE. Dezavantajată, CRRC – Astra Vagoane s-a adresat Curții de Apel București și a obținut scoaterea factorului menționat din grila de punctaje.

Deciziile autorităților au ajuns să fie aproape haotice. Astfel cu o lună în urmă CNSC respingerea cererea asocierii CRRC – Astra Vagoane pentru ca azi Curtea de Apel să decidă contrariul. Nota de plată suportată desigur de populație și sectorul feroviar.

„(CNSC- n.red.) respinge, ca nefondată, contestația formulată de CRRC QINGDAO SIFANG CO. LTD., în contradictoriu cu AUTORITATEA PENTRU REFORMA FEROVIARĂ, în calitatea de autoritate contractantă. În baza art. 26 alin. (9) din lege, respinge cererea accesorie a contestatoarei de obligare a autorității contractante la plata cheltuielilor efectuate cu depunerea contestației. Potrivit art. 64 alin. (2) din Codul de procedură civilă, încuviințează în principiu cererea de intervenție formulată de ALSTOM FERROVIARIA S.P.A și în temeiul art. 67 din același act normativ, o admite”, se arată în decizia CNSC.

Nemulțumirea gigantului chinez CRRC (cifră de afaceri mai mare decât a Alstom și Siemens la un loc) a venit din faptul că, spre deosebire de prima licitație – cea pentru rame regionale RE-R, ARF a punctat cu 10 puncte (10%) existența unei rame în exploatare în spațiul european. Acest factor a fost punctat la licitația de RE-R cu doar 3%.

CRRC s-a plâns la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor că i se îngrădește dreptul de participare la licitație, drept stabilit legal, și că punctarea cu 10% a factorului este inutilă căci ramele vor fi oricum omologate pe piața UE.

„Am arătat deja că factorul privind “validarea tehnică” oferă un avantaj de 10 puncte (i) ofertelor ce conțin o ramă pusă în funcțiune pe o rețea europeană, recunoscută de Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate – ERA, față de (ii) ofertele ce nu conțin o ramă deja pusă în funcțiune pe o rețea europeană, care primesc 0 puncte. Așadar, în funcție de funcționarea sau nu a ramei ofertate pe o rețea europeană, ARF realizează o distincție majoră, de 10 puncte. Acest factor de evaluare nu prezintă niciun avantaj real pentru autoritatea contractantă, fiind vorba despre o distincție pur formală, care constituie un obstacol evident în calea liberei concurențe”, spunea CRRC.

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole