vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

BREAKING Instanța a decis: România poate pierde 800 milioane de euro pentru calea ferată Brașov-Sighișoara

Curtea de Apel București a decis vineri suspendarea procedurii de atribuire în contractul prin care trebuia modernizată calea ferată Brașov-Sighișoara, loturile 1 și 3. Asta înseamnă că, cel mai probabil, România va pierde aproximativ 800 milioane de euro, bani nerambursabili, de la Comisia Europeană.

Adrian Bărbulescu

calea ferată Brașov-Sighișoara Bendeac la DNA reevaluarea terenurilor CFR calea ferată Brașov – Sighișoara cale ferată modernizată de turci exproprieri pentru calea ferată

Banii pentru loturile 1 (Braşov – Apaţa, în lungime de 37 km) şi 3 (Caţa – Sighişoara, 45 km) urmează să se piardă dacă nu se semnează contractul până la finele lunii octombrie, așa cum a avertizat la finele săptămânii trecute directorul general al CFR SA, Marius Chiper.

El a explicat că CFR SA este beneficiarul unui contract de împrumut din fonduri europene finanţat de Comisia Europeană prin programul CEF – Connecting European Facilities, banii urmând să se piardă dacă nu se semnează contractul până la finele lunii octombrie. ”Pe lângă procedura de licitaţie – probabil că nu se ştie – CFR SA este beneficiarul unui contract de împrumut din fonduri europene finanţat de Comisia Europeană prin programul CEF – Connecting European Facilities. Pentru acest proiect avem aproximativ 800 de milioane de euro alocaţi pe care noi îi ţinem în conturi şi nu îi folosim. Acest proiect a fost promovat la finanţare în baza unui grafic de execuţie şi a unui grafic de consumare a acestor bani”, spunea Chiper.

Potrivit directorului, programul CEF se termină în 2020, iar până la sfârşitul lunii octombrie autorităţile implicate ar fi trebuit să se hotărască dacă vor ca acest proiect să fie finanţat sau nu din aceste fonduri.

Pe rolul aceleiași Curți de Apel București se află însă un alt dosar, care ar putea răsturna situația. Și asta doar câteva zile, pentru că pronunțarea este programată pentru luni, 28 octombrie.

Este vorba de dosarul numărul 20867/3/2019, prin care Alstom Transport SA, în calitate de recurent reclamant, cere anularea deciziei luate de CFR SA prin care a admis calificarea Asocierii Brasig, formată din Strabag AG și Swietelsky Baugesellschaft MBH, la licitația pentru modernizarea căii ferate Brașov – Sighișoara, loturile 1 și 3.

O speranță deșartă, tot de la Curtea de Apel București

Dacă Alstom va obține o decizie favorabilă, sentința pronunțată vineri, tot de Curtea de Apel București, în dosarul 5042/2/2019 privind suspendarea procedurii de atribuire, ar trebui să rămână fără obiect, pentru că singura calificată va fi Asocierea Railworks. Cu care CFR SA ar trebui să semneze contractul.

Lucrurile nu sunt însă atât de simple, pentru că luni Curtea de Apel București se va pronunța doar asupra tardivității sau nu a acțiunii judiciare introduse de Alstom Transport SA. Abia apoi, dacă se constată că acțiunea a fost introdusă în termen, se va trece la judecarea pe fond a cererii de anulare a calificării Brasig. Proces care se va lungi mult peste termenul limită pe care CFR SA îl are de la Bruxelles pentru semnarea contractului.

Contractul pentru calea ferată Brașov-Sighișoara, de trei ani în instanță

Contractul privind modernizarea celor două sectoare de cale ferată se plimbă prin tribunale de mai bine de trei ani de zile, fiind contestat de asocierea Swietelsky – Strabag. Asta în ciuda faptului că oferta Asocierii RailWorks (Aktor, Alstom, Arcada Company și Euroconstruct Trading ’98) a fost cu 40 milioane de euro mai mică decât cea a Brasig.

Cei 128 km, cât măsoară tronsonul Brașov-Sighișoara, sunt străbătuți de cel mai rapid tren, Interregio Dacia 346/347 (București – Viena și retur) în două ore și 38 de minute. Viteza medie de circulație a garniturilor este de 40-50 km/oră, în vreme ce dacă ar fi modernizat s-ar putea ajunge la 160 km/oră.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole