joi, septembrie 19, 2024
spot_img

VIDEO Lucian Bode: CFR are 112 utilaje pentru combaterea înzăpezirilor

La prima ședință a Comandamentului de Iarnă, derulată joi la Palatul Victoria, ministrul Transporturilor l-a liniștit pe premierul Ludovic Orban în privința efectelor iernii care va veni asupra infrastructurii de transport feroviară și rutieră. Avem 112 utilaje la CFR Infrastructură și peste 2.700 de instalații zonale de topire a zăpezilor, a spus ministrul.

Lucian Bode a declarat (minutul 14.40 din înregistrare) , că la nivelul CFR Infrastructură, sunt pregătite pentru iarnă 112 utilaje de intervenție și 2.736 de instalații zonale pentru topirea zăpezilor. Ministrul Transporturilor a precizat că este programarea montării etapizate a 26.277 de panouri parazăpezi. Bode a venit însoțit de șeful CFR SA (ce urma să dea detalii suplimentare dacă premierul ar fi solicitat)  și a explicat că terenurile pe care se vor monta parazăpezi sunt încă obiectul lucrărilor agricole, fapt pentru care protecțiile vor fi montate la încheierea lucrărilor.

„La nivelul celor două companii, CFR Infrastructură, respectiv Compania Națională de Drumuri, funcționează începând cu 1 octombrie comandamentul operațional de iarnă. La nivel de CFR S.A. Infrastructură suntem pregătiți cu 112 utilaje mijloace de intervenție, 2.736 de instalații funcționale pentru topirea zăpezilor. Sunt programate pentru a fi montate un număr de 26.277 bucăți panouri parazăpezi în zonele de linii cu risc. Asta am întrebat și eu astăzi și domnul director de la CFR Infrastructură prezent aici m-a informat că le montează etapizat, le montează după un program. Sunt foarte multe panouri care se montează pe terenuri agricole și în funcție de acești factori au un program în care montează aceste panouri”, a afirmat Lucian Bode, la comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria.

Ministrul a mai spus că „este asigurat combustibilul necesar pentru funcționarea mijloacelor de intervenție. Avem 585 de tone de materiale la data curentă.

Zeci de trenuri întârziate în iarna 2018-2019

Pregătirile anunțate de Lucian Bode vin în contextul în care iarna trecută zeci de trenuri au fost afectate de ninsori, în mai multe rânduri. Un prim episod a avut loc în a doua decadă a lunii decembrie 2018 când zeci de trenuri care circulau dinspre sau spre vestul țării au avut întârzieri de ordinul orelor. “Compania Naţională de Căi Ferate ‘CFR’ SA vă informează că echipele de intervenţie acţionează încă din cursul nopţii pe raza regionalelor Craiova şi Timişoara pentru remedierea deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică. Peste 200 de feroviari şi 10 drezine pantograf acţionează şi la această oră la intrările în staţii, în staţii şi pe secţiile de cale ferată unde circulaţia este încă întreruptă din cauza copacilor care au rupt firele de contact şi s-au prăbuşit pe calea ferată. Drezinele pantograf acţionează în acest moment pe intervalele Vărădia – Săvârşin, Bărbăteşti – Musculeşti, Copăcioasa – Lunca Budieni, Valea Sadului – Livezeni şi Caransebeş – Lugoj pentru remedierea deranjamentelor la linia de contact şi repunerea sub tensiune”, se menţiona la acel moment, într-un comunicat al companiei. Un al doilea episod de iarnă pe rețeaua feroviară a avut loc în ianuarie 2019 când în sudul țării circulația trenurilor  a fost afectată ca urmare a depunerii de gheață pe liniile de contact.

Traficul feroviar a fost afectat și în nordul țării. La jumătatea lui ianuarie 2019 două trenuri au fost anulate, iar unul a acumulat întârzieri de peste 200 de minute, anunțau la acel moment autoritățile. Zăpezile afectaseră zona Maramureșului, iar relația Satu Mare – Baia Mare a necesitat acțiuni de deszăpezire a căii ferate. Traficul feroviar din şi înspre Baia Mare pe relaţia Satu Mare a fost suspendat la acel moment.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole