vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Biletele de călătorie la toți operatorii s-ar putea scumpi. CFR Călători studiază posibilitatea extinderii parcului cu până la 20 de rame, noi sau vechi, „nu contează cum”

Conducerea CFR Călători a trimis Ministerului Transporturilor o notă justificativă în care explică necesitatea scumpirii legitimațiilor de călătorie.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

 

O cerere similară a fost formulată și de operatorii de călători privați. O ajustare a biletelor nu a mai fost făcută din 2013, a explicat vineri directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante. El a refuzat să spună care e majorarea menționată, însă informațiile CFR Călători sunt că s-ar fi solicitat încă de acum câteva săptămâni o creștere de 15%. Potrivit directorului general, inflația însumată a perioadei de după 2013 ar fi de 16,3%.

Vizante a vorbit de un management de criză al companiei conduse de el care nu s-ar găsi financiar în una dintre cele mai bune forme. Club Feroviar a explicat că Autoritatea de Reformă Feroviară a tăiat anul ăsta companiei 200 milioane lei la compensație acordată de stat. În plus, datoriile către CFR SA s-au dublat în mandatul fostului director general al CFR Călători, Dan Costescu.

În altă ordine de idei, Ovidiu Vizante a anunțat introducerea unei aplicații de mobil prin care să poată fi achiziționate biletele de călătorie. Informațiile au fost furnizate vineri în cadrul unei deplasări spre Constanța cu ocazia lansării Trenurilor Soarelui. Totodată, Ovidiu Vizante a menționat o cercetare de piață privind posibilitatea extinderii parcului CFR Călători cu până la 20 de rame destinate curselor Regio.

Consultare a pieței pentru închiriere de rame, chiar și vechi

„Principala acțiune pe termen scurt este înlocuirea unor astfel de vagoane (cel în care se găsea Ovidiu Vizante la momentul declarației – n.red.) cu automotoare în special la trenuri Regio. Pentru asta CFR Călători a deschis pe sistemul de achiziții o consultare a pieței încercăm să înlocuim vagoanele vechi cu rame – automotor,  noi sau vechi nu contează cum, oricum exploatarea lor e mai ușoară”, a spus el. Anunțurile menționate privesc închirierea de automotoare însă nu reprezintă o cerere de ofertă ci o încercare de poziționare a CFR Călători față de posibilii ofertanți.

Trenurile Soarelui, lansate în week-end

CFR Călători a anunțat oficial joi că, începând cu 11/12 iunie, va lansa programul estival de transport Trenurile Soarelui 2021. Până la data de 5/6 septembrie, turiștii vor avea la dispoziție 40 de trenuri care vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării.

CFR Călători va prelungi spre Mangalia – din 11/12 iunie – circulația unor trenuri care aveau ca destinație finală București Nord. Apoi, din 25/26 iunie vor fi introduse noi trenuri ce au ca destinație exclusivă litoralul Mării Negre și Delta Dunării. Astfel, programul complet din 25/26 iunie este următorul:

  • 38 de trenuri directe (19 dus/19 întors) și ramurile aferente care pornesc din principalele orașe vor avea ca destinație/plecare litoralul românesc, dintre care 18 trenuri (9 dus/9 întors) au ca destinație/plecare Mangalia.
  • 32 de trenuri (16 dus/16 întors) vor asigura legătura capitalei cu litoralul și retur (12 perechi din București Nord, 3 perechi din București Băneasa, 1 pereche din București Obor).
  • Pentru călătoria în Delta Dunării, din 12 iunie 2021, trenurile RE 8007/RE 8653 și RE 8658/ RE 8008 vor asigura zilnic, pe întreaga durată a sezonului, legătura directă București Nord – Tulcea Oraș și retur. De asemenea, în fiecare zi, 4 trenuri (2 dus/2 întors) vor continua să circule între Medgidia și Tulcea.

Programul detaliat cu trenuri, rute și ore de circulație poate fi consultat AICI.

Noutăți la Trenurile Soarelui 2021

În acest sezon, Trenurile Tineretului IR 1924 și IR 1923 Sibiu – Mangalia și retur vor avea în compunere vagon de dormit, iar pe distanța București Nord – Mangalia vor avea tarife de Regio Expres.

Pentru turiștii din Brașov, legătura cu Constanța și retur va fi asigurată cu patru perechi de trenuri directe, printre care se numără și noul tren IR cu condiții de IC – Tomis Expres (IR 1686, IR 1688).

Trenul Regio 8024 de la Constanța, pentru o accesibilitate mai mare va avea sosirea și în acest sezon în București Nord în loc de București Obor, cu oprire și în București Băneasa.

Durata călătoriei cu Trenurile Soarelui 2021

Cele patru trenuri care circulă fără opriri intermediare între București Nord şi Constanța (IR 1682, IR 1683, IR 1686, IR 1688) ajung la destinație în două ore.

Durata călătoriei cu celelalte trenuri InterRegio, pe ruta București – Constanța, este în medie de circa două ore și 20 minute.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole