vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

FOTO-VIDEO În sfârșit, e gata automatizarea pe Magistrala 4. Trenurile circulă mai bine ca pe M1 sau M3

În sfârșit, de azi e gata și automatizarea pe Magistrala 4. Astfel, această magistrală a metroului bucureștean e finalizată cu adevărat, după 31 de ani de la începerea lucrărilor de construcție. După cum a constatat miercuri la prânz reporterul Club Feroviar, pe Magistrala 4 intervalul de succedare s-a redus la doar cinci minute. Mai puțin și decât pe magistralele 1 și 3, unde în afara orelor de vârf aștepți chiar și 10 minute.

Adrian Bărbulescu

Sistemul automat de urmărire a traficului pe Magistrala 4 este operațional începând de azi. Trenurile nu mai circulă în sistem pendulă, alternativ pe cele două fire și la cale liberă, între stațiile 1 Mai și Străulești. Până ieri, la același peron din stația Parc Bazilescu, de exemplu, putea sosi fie tren spre Gara de Nord 2, fie spre Străulești, lucru care era anunțat prin instalația de sonorizare.

Trenurile circulă la un interval de cinci minute

Acum, au fost schimbate și indicatoarele din dreptul peroanelor, care precizează sensul de mers al trenurilor. În plus, au fost instalate monitoare de tip LED care precizează ora la care vor sosi următoarele garnituri. Și în acest caz, avem parte de o surpriză plăcută, așa cum se oate observa din imaginea de mai sus: trenurile vin la un interval de cinci minute. Și asta nu se întâmplă la o oră de vârf, ci în miezul zilei.

Cum problema automatizării a fost rezolvată, Metrorex a putut introduce în circulație mai multe trenuri pe această magistrală – șase în loc de patru. Călătorilor prezenți în stații la ora prânzului nu le venea să creadă nici că trenurile nu mai vin alternativ, când la un peron, când la altul, și nici că nu mai sunt nevoiți să aștepte peste 10 minute, câteodată chiar și un sfert de oră. Prin sistemul de sonorizare din stații se transmit în continuare anunțuri despre direcția în care circulă trenul ce va sosi la peron, pentru că oamenii încă nu s-au obișnuit.

Automatizarea pe Magistrala 4 a fost promisă și în 2018

Noul director general interimar al Metrorex, Gabriel Mocanu, s-a ținut de promisiune și automatizarea pe Magistrala 4 chiar funcționează. Trebuie menționat faptul că nu este pentru prima oară când reprezentanții Metrorex promit că se va reduce intervalul de succedare pe Magistrala 4.

Același lucru l-au promis și în primăvara lui 2018 (când director general era Ion Constantinescu) și au anunțat că de la data de 1 Mai a anului respectiv trenurile de metrou vor circula la un interval de maximum opt minute. La vremea respectivă, Metrorex anunța că au loc ultimele lucrări pentru montarea echipamentelor de automatizare a traficului pe Magistrala 4, tronsonul Parc Bazilescu – Străulești.

“Odată cu finalizarea lucrărilor, circulația trenurilor de metrou se va relua în condiții normale în ambele direcții, cu interval de succedare a trenurilor mai mic cu cel puțin 4 minute față de intervalul actual de circulație”, se arăta în comunicatul Metrorex dat publicității pe 1 Martie 2018. Lucrările nu s-au finalizat atunci, sub directoratul lui Dumitru Șodolescu, care i-a succedat lui Ion Constantinescu începând cu data de 2 martie 2018.

Opt stații în 31 de ani

Lucrările de construcție la Magistrala 4 a metroului bucureștean au început în decembrie 1989, odată cu cele la tronsonul Nicolae Grigorescu – Linia de Centură (redenumită ulterior Anghel Saligny).

Din cauza fondurilor insuficiente, ritmul lucrărilor a început să scadă, pentru ca în 1994 să fie sistate de-a dreptul. Apoi, s-a trecut la inundarea controlată a tunelurilor, ca măsură de conservare a galeriilor.  Abia în 1997 s-a obținut un împrumut de la Banca Europeană de Investiții și astfel s-a putut repara infrastructura existentă pentru ca ulterior, pe 1 Martie 2000 să aibă loc deschiderea pentru călători a tronsonului Gara de Nord 2 – 1 Mai (patru stații).

A fost nevoie de încă 11 ani pentru a fi date în funcțiune, la 1 iulie 2011, încă două stații, Jiului și Parc Bazilescu, în cartierele Pajura și Bucureștii Noi. În fine, pe 31 martie 2017 fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc inaugura ultimele două stații din Magistrala 4, construite de italienii de la Astaldi – Laminorului și Străulești.

Așa se face că abia acum, în 2020, se poate spune că Magistrala 4 (care numără opt stații) este finalizată în totalitate, la mai bine de 30 de ani de la începerea lucrărilor – decembrie 1989.

CITEȘTE și Metrorex promite de mâine ceea ce spunea că s-a rezolvat în 2018: mai multe trenuri pe Magistrala 4

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole