vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Audierea noilor comisari europeni desemnați, pe 14 noiembrie. Adina Vălean, în Comisia TRAN

Audierea noilor comisari europeni desemnați de România, Ungaria și Franța în comisiile de specialitate ale Parlamentului European va avea loc joia viitoare, pe 14 noiembrie. Adina Vălean, desemnată de România pentru postul de comisar european pentru Transporturi, se va prezenta în fața Comisiei TRAN a Legislativului comunitar.

Adrian Bărbulescu

 

Oliver Várhelyi (Ungaria), Adina Vălean (România) şi Thierry Breton (Franţa), noii comisari desemnaţi, vor fi audiaţi pe 14 noiembrie.

Audierea noilor comisari

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Jaume Duch, director general pentru comunicare și purtător de cuvânt al Parlamentului European. ”Audierile în Parlamentul European pentru noii comisari desemnați vor avea loc pe 14/11, așa cum au decis liderii Parlamentului European (COP). După unda verde de la Comisia JURI (Juridică – n.red.), audieri pentru dl Várhelyi în Comisia AFET (Afaceri Externe – n.red.) între orele 8-11, pentru dna Vălean în Comisia TRAN (Transporturi – n.red.) între 13-16 și pentru dl Breton în Comisiile IMCO (pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului – n.red.) și ITRE (Industrie, Cercetare, Telecom și Energie) între 13-16”, a scris Duch pe rețeaua de socializare. Este vorba de ora locală a Bruxelles-ului, adică Adina Vălean va fi audiată între 14,00 și 17,00 ora României.

Audierea noilor comisari, doar după avizul favorabil al Comisiei JURI

Ulterior, Comisia Juridică a venit cu precizări. ”Comisia JURI va ține o ședință extraordinară pe 12 noiembrie între orele 10,00-12,30 pentru a examina declarațiile de conflict de interese ale comisarilor desemnați. Confirmarea JURI este o precondiție esențială pentru ținerea audierilor în comisiile responsabile”, se arată în postarea Comisiei Juridice.

Fiecare audiere în comisiile de specialitate va dura trei ore. Comisarul desemnat va face o prezentare introductivă de 15 minute, urmată de întrebări din partea deputaţilor. În total, vor fi adresate 25 de întrebări la care comisarul desemnat trebuie să răspundă.

Audierile vor fi urmate de şedinţe în care preşedintele şi reprezentanţii grupurilor politice (coordonatori) din diferite comisii parlamentare vor evalua comisarii desemnaţi de cele trei state membre. Conferinţa preşedinţilor de comisie va evalua rezultatul audierilor în seara zilei de 14 noiembrie şi va transmite concluziile sale Conferinţei preşedinţilor. Aceasta va face o ultimă evaluare şi va decide încheierea audierilor în şedinţa sa din 21 noiembrie.

După încheierea audierilor, preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta întregul colegiu al comisarilor desemnaţi şi programul Comisiei în cadrul sesiunii plenare. Comisia va fi aleasă cu majoritatea voturilor exprimate în plenară, prin apel nominal. Votul este programat pentru data de 27 noiembrie.

Cine este Adina Vălean, soția lui Crin Antonescu

Născută la 16 februarie 1968 la Țintea, Adina Vălean este președintele al Comisiei pentru Industrie, Cercetare, Telecom și Energie a Parlamentului European începând cu iulie 2019, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE). Ea este la al treilea mandat de eurodeputat, fiind aleasă prima oară în 2007.

Este matematician de formație, cu studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate. Până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Din 1999 până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”. A devenit membră a PNL în 1999.

Între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Naționl Liberal. În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova. Între 2004 și 2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași.

Pentru activitatea sa în Parlamentul European, dați click AICI.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole