vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Astaldi, datorii de milioane de euro către subcontractori

Compania italiană Astaldi, autoare a unor claim-uri de sute de milioane de euro la stat, are de achitat facturi cu sume importante către subcontractorii săi, în contul lucrărilor efectuate de aceștia. Partenerii de afaceri ai Astaldi amenință cu oprirea lucrărilor dacă nu sunt plătiți.

Servicii cadastrale pentru modernizarea liniei Brasov – Sighisoara

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Peisaj revoltător  zugrăvit de informații deținute de către publicația Club Feroviar. În timp ce solicită despăgubiri importante pentru orice culpă a beneficiarului de stat, compania italiană Astaldi are de achitat sume de ordinul milioanelor de euro subcontractorilor săi. Amploarea fenomenului nu este cunoscută, însă situația subcontractorilor Astaldi la lucrările de modernizare a căii ferate km 614 – Gurăsada (lot 2a) este relevantă. Astaldi este lider de asociere cu FCC (Spania), Salcef (Italia), Thales (Franța).

Neplata facturilor a determinat subcontractorul german Siemens, responsabil pe lucrările de electrificare, să amenințe cu întreruperea lucrărilor.

Compania Astaldi avea neachitată față de Siemens la data de 13 iulie o factură de 7,88 milioane lei, scadentă în 7 mai și care a fost emisă în 16 martie.

Siemens avertizeză Astaldi că pe durata suspendării lucrărilor este îndreptățit la plata costurilor suplimentare, precum  și la prelungirea duratei de execuție. Siemens a trimis o notificare de suspendare și în data de 14 mai.

Neplata datoriilor avute în sumă de 1,5 milioane euro este suprinzătoare pentru o companie care are afaceri în România de sute de milioane de euro anual și care cere statului claim-uri de zeci sau chiar sute de milioane de euro.

În vara anului trecut, Astaldi a blocat conturile Metrorex în contul unor datorii de 200 de milioane lei aferente lucrărilor la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Eroilor, ce includeau și penalități, dobânzi. Penalități importante au fost formulate de-a lungul anilor de Astaldi și față de CFR sau Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri (CNAIR).

Situația subcontractorilor îl îngrijorează pe ministrul Transporturilor

”Eu cred că statul român este onest și se achită de obligații față de antreprenor și îmi doresc ca și antreprenorul, la rândul său, să se achite de obligațiile pe care le are față de stat și față de antreprenor. Firmele românești care nu sunt plătite 3-4 luni de zile, au o direcție clară: faliment. Nu îmi doresc asta. Nu doresc să reziliem contracte în derulare, dar oameni buni, să stăm și să constatăm că nu există progres fizic… cu antreprenori neplătiți, nu cred că este normal să stăm și să ne uităm (…) Este inadmisibil ca infrastructura din România sa bată pasul pe loc din cauza relației foarte proaste dintre antreprenori și subcontractori. Rog, astfel, contractorii să găsească soluții imediate pentru a plăti subcontractorii. Altfel, riscăm să intrăm în faliment cu toții. Până la urmă, toți avem de pierdut dintr-o relație deficitară. Vremea promisiunilor și a dezinteresului a trecut! Este momentul să arătam cetățenilor, prin fapte, nu prin povești, că statul este în slujba contribuabililor. (…) România, din 2007 până astăzi, a înregistrat claim-uri, revendicări, de 2,2 miliarde de euro pe feroviar şi pe rutier! Ne putem imagina câţi kilometri de autostradă puteam realiza noi cu 2,2 miliarde de euro? Nu contest, în acest domeniu sunt revendicări, este firesc, în toată lumea e aşa, dar 2,2 miliarde de euro cred că nu greşesc când spun că asta e taxa pe prostie, ca să nu spun că e altceva. La dimensiunea asta au ajuns claim-urile în România în 12 ani(…) România are nevoie de autostrăzi. România se poate dezvolta dacă va avea autostrăzi. Pentru a atinge acest obiectiv extrem de important pentru România, Guvernul Orban este extrem de hotărât să se implice în realizarea acestui deziderat. Pentru a-l atinge, trebuie să punem toți umărul la treabă”, spunea la începutul anului ministrul Lucian Bode.

 

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole