vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Asocierea RailWorks castiga la ICCJ, decizia Curtii de Apel ramane definitiva

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, la 22 ianuarie, cererea formulata de catre compania Strabag, in calitate de lider al Asocierii BraSig Strabag-Swietelsky, privind stramutarea judecarii cauzei ce face referire la procedura de atribuire a contractului pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, aflate pe secţiunea Braşov – Sighişoara, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/h.

Cele doua subsectiuni de pe Coridorul IV sunt, de ceva vreme, obiectul unor dispute in instanta intre asocierea RailWorks (formata din companiile Aktor, Alstom, Arcada Company si Euroconstruct Trading ‘98) si asocierea BraSig (formata din companiile Strabag – Swietelsky).

Reamintim ca in decembrie 2018 Curtea de Apel Bucuresti a anulat decizia CFR SA, decizie prin care administratorul national de infrastructura feroviara a respins oferta depusa de catre consortiul RailWorks si a anulat, in acelasi timp decizia CFR SA prin care aceasta a desemnat castigatoare oferta depusa de catre asocierea BraSig.

Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca oferta depusa de catre asocierea RailWorks este acceptabila si obliga compania CFR SA sa reevalueze cele doua oferte, dar tinand cont de criticile aduse ofertei BraSig de catre RailWorks.

Disputele au inceput dupa data de 5 iulie 2018, atunci CFR SA a desemnat asocierea BraSig Strabag -Swietelsky câştigătoare a procedurii de reabilitare a celor doua subsectiuni.

Oferta financiară a asocierii BraSig Strabag – Swietelsky a fost de 3,14 miliarde lei fără TVA, cu aproximativ 40 de milioane de euro mai mult decat oferta clasata pe primul loc, cea depusa de catre consortiul RailWorks.

In consecinta, RailWorks a depus imediat, la Tribunalul Bucuresti, o contestatie pentru anularea deciziei CFR SA. De atunci, contestatiile au curs, si de-o parte si de alta, in fata instantei.

Contractul prevede o gamă variată de lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară: terasamente, linii C.F, consolidări poduri, podeţe, tuneluri, pasaje superioare, linie de contact, sistem de informare a călătorilor, energoalimentare, telecomunicaţii, comunicaţii pentru semnalizare, fibră optică, supraveghere video, instalatii electrice, instalatii sanitare, instalaţii termoventilaţie, apărări de maluri, semnalizare, protecţia mediului.

Prin modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare se asigură condiţii tehnice pentru circulaţia trenurilor de călători şi marfă cu viteze superioare de 160 km/h pentru trenurile de călători şi de 120 km/h pentru trenurile de marfă, creşterea gradului de confort şi de siguranţă a traficului feroviar.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole