vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

ARF va organiza o nouă licitație de rame electrice regionale. Explicațiile lui Gigi Gavrilă

Șeful Autorității de Reformă Feroviară (ARF), Gigi Gavrilă, spune că licitația pentru 40 de rame electrice regionale a fost anulată deoarece aceasta „părea că se află într-o situație fără ieșire”. O nouă licitație va urma „imediat ce vor fi îndeplinite condițiile legale”, spune el. Dacă vechea licitație ar fi continuat, competitorul chinez CRRC ar fi avut șanse mari de a primi contractul valoros, în condițiile in care Guvernul Florin Cîțu a pus economic România pe direcția anti-China.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Dă Gigi Gavrilă cu buretele peste doi ani pentru a o lua de la capăt?

Comisia de evaluare a anulat licitaţia pentru achiziţia celor 40 de rame electrice regionale (RE-R), însă prin această măsură s-a deblocat o procedură de achiziţie “care părea că se află într-o situaţie fără ieşire”, susţine preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Gigi Gavrilă într-un interviu acordat Agenției Naționale de Presă Agerpres.

“Prin această măsură a Comisiei de evaluare s-a deblocat o procedură de achiziţie care părea că se află într-o situaţie fără ieşire, dar în acelaşi timp se deschide calea demarării unei noi proceduri de licitaţii publice pentru achiziţia de rame electrice regionale RE-R, care va fi organizată de către ARF, imediat ce vor fi îndeplinite toate prevederile legale”, a declarant preşedintele ARF, Gigi Gavrilă.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a informat luni că a fost anulată licitaţia pentru achiziţia a 40 de rame regionale, de către Comisia de evaluare numită în cadrul licitaţiei de achiziţie a materialului rulant nou destinat transportului regional feroviar de călători (rame electrice regionale RE-R). Mai multe detalii aici.

„Astfel, vineri, 20 august 2021, a fost finalizată implementarea măsurilor dispuse în Decizia nr. 2142 din 12.11.2020 a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) – Secţia a IX a Contencios Administrativ şi Fiscal, prin care ARF a fost obligată să identifice o modalitate unică de calcul a consumului de energie electrică şi să reevalueze ofertele din punct de vedere energetic, în măsura în care este posibilă compararea acestora, iar în ipoteza contrară să anuleze procedura de atribuire. În acest sens, precizăm că ARF a cooptat experţi tehnici externi, care au oferit consultanţă de specialitate şi au întocmit rapoartele tehnice respective. În aceste condiţii, ţinând cont de: decizia nr. 2142/2020 a CAB; răspunsurile ofertanţilor, transmise ARF în urma solicitărilor de clarificare; rapoartele experţilor tehnici cooptaţi; prevederile legale care se referă la imposibilitatea adoptării măsurilor de remediere de către autoritatea contractantă, fără ca acestea să afecteze principiile achiziţiilor publice, ARF a decis anularea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică privind ‘Achiziţia de material rulant nou destinat transportului regional şi suburban feroviar de călători (trenuri electrice regionale RE-R)’, ce face obiectul anunţului de participare SEAP nr. CN 1010410/03.04.2019 JOUE nr. 2019/S 066-154054″, se arată în comunicat.

După parcurgerea etapelor legale privind soluţionarea eventualelor contestaţii, ARF va proceda – în cel mai scurt timp – la organizarea unei noi licitaţii, ce va avea acelaşi obiectiv. Valoarea estimată a contractului de achiziţie publică privind ”Achiziţia de material rulant nou destinat transportului regional şi suburban feroviar de călători (trenuri electrice regionale RE-R)” este cuprinsă între 1,707 miliarde de lei şi 4,557 miliarde de lei, fără TVA.

Semnele de întrebare încă persistă

Sunt însă mai multe semne de întrebare privind anularea licitației.

  • Unul dintre acestea se referă la responsabilitatea ARF privind eșecul licitației. Ofertanții au plătit zeci de mii de euro, dacă nu sute de mii, cu omologări, plata avocaților, plata experților și angajaților care au elaborat ofertele.
  • În același timp, în absența ramelor, românii circulă cu trenuri vechi din perioada comunistă.
  • Un alt semn de întrebare este faptul că la licitația de rame electrice inter-regionale s-a reușit cu ușurință comparabilitatea ofertelor din punct de vedere al consumului energetic, în timp ce la cea dedicată ramelor regionale nu s-a reușit.
  • Apoi, Gigi Gavrilă și ARF nu oferă nicio informație asupra fondurilor europene alocate achiziției care acum sunt pierdute, după anularea licitației.

Citește mai multe despre subiectul anulării licitației aici.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole