vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Aproximativ 16.000 de măști non-medicale, cumpărate din eroare de către Spitalul CF1 – Witting

Spitalul CF1 Witting a cumpărat o cantitate importantă de măști destinate personalului medical care însă nu sunt pentru un astfel de uz. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a dispus verificări.

sursa foto Libertatea

 

Ministrul Cătălin Drulă a semnat la finele săptămânii trecute un document prin care începând de luni sunt verificate contractele spitalului din timpul pandemiei, potrivit Libertatea.

Prin mandatul de control nr. 5133/05.02.2021, Drulă a numit 5 persoane care vor forma echipa ce va controla următoarele: „prevederi legale și norme interne privind organizarea și funcționarea unității sanitare”, verificarea contractelor și achizițiilor în perioada 2019-2020, adică inclusiv cele din pandemie; verificarea realizării veniturilor proprii; verificarea gestionării pandemiei COVID-19 și verificarea serviciului RUNOS (Resurse umane, normare, organizare, salarizare). Conform documentului, controlul începe azi, 8 februarie 2021. Echipa de control este formată dintr-un consilier superior DCCA (Direcția Corp Control și Anticorupție), doi experți din cadrul DMGC și doi experți din cadrul Direcției Medicale.

Potrivit anunțurilor din procedurile de licitație de pe situl de internet al spitalului ar fi vorba de nu mai puțin de 16.000 de măști. Documentația menționează o valoare totală de 83.000 lei și un preț unitar, fără TVA, de puțin peste 5 lei. Măștile sunt FFP2, KN95. Specialiștii recomandă însă în uz medical măști FFP3 cele care protejează inclusiv asupra aerosolilor, inclusiv în cazuri de tuse sau strănut. Măștile non-medicale sunt cele destinate uzului în afara spitalelor.

Măștile nemedicale, dacă sunt calificate, au efecte antivirus similare (BFE, PFE) cu măștile medicale, principala diferență nu este potrivită pentru scenarii medicale grave precum camera chirurgicală, mediul de tratament pentru pacienții infectați, deoarece aceste medii trebuie sterilizate, astfel încât măștile nesterilizate nu sunt destinate utilizării în aceste zone.

În documentatia de licitație, Spitalul CF1 a cerut într-adevăr o cantitate cuprinsă între 4.000 și 16.000 de măști nesterile, pentru uz civil, însă este neclară utilitatea acestora într-o unitate medicală care tratează astfel de bolnavi. Spitalul a devenit unitate COVID în iulie, în urma unei decizii a Guvernului. Atunci au fost amenajate 12 locuri la ATI destinate bolnavilor COVID.

(D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole