vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Scandal pe aprovizionarea cu cărbune la Ișalnița, între CFR și Complexul Energetic Oltenia

Un imens scandal referitor la aprovizionarea cu cărbune la Ișalnița a izbucnit după ce CFR SA a anunțat că va închide temporar, pentru reparații, două poduri de cale ferată. În disputa dintre CFR și Complexul Energetic Oltenia a intervenit și un senator de Gorj.

Adrian Bărbulescu

aprovizionarea cu cărbune la Ișalnița

Alimentarea cu lignit a Termocentralei de la Işalniţa este pusă în pericol de CFR, care începe lucrări de reabilitare la două poduri de pe ruta Motru – Strehaia, acuză senatorul de Gorj Florin Cârciumaru.

Parlamentarul i-a transmis o interpelare pe această temă ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc. „Am depus o interpelare la Ministerul Transporturilor în speranța că activitatea CE Oltenia nu va avea de suferit în urma investițiilor CFR anunțate pe ruta Motru – Strehaia. L-am informat pe domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, despre faptul că transportul lignitului pe ruta feroviară Motru – Ișalnița pentru alimentarea Termocentralei Ișalnița, din județul Dolj, va fi grav afectată, dacă responsabilii din Ministerul Transporturilor nu vor găsi variante alternative și vor închide circulația. Înțelegem cât este de necesară investiția CFR, în scopul reparației celor două poduri, pe o perioadă de 90 de zile, începând cu această lună, însă nici CE Oltenia nu-și poate reduce activitatea datorită contractelor de furnizare lignit aflate în derulare”, a spus Cârciumaru, citat de Gazeta de Sud.

El susține că CE Oltenia ar putea înregistra din această cauză grave prejudicii economice și sociale precum: reducerea producției de energie cu minimum 700.000 MWh; neonorarea contractelor de furnizare a energiei termice pentru municipiul Craiova; neasigurarea contractului de furnizare a  aburului cu uzina Ford; nerealizarea stocului de cărbune necesar programului energetic de iarnă; nerealizarea programului normal de lucru pentru salariații EMC Motru, ELCFU, SE Ișalnița, SE Craiova.

”I-am solicitat domnului ministru să găsească soluții cât mai rapid, în vederea evitării blocajului la CE Oltenia, întrucât administrația companiei dorește realizarea unei variante anterioare, ocolitoare, care să nu afecteze activitatea producătorului de energie pe bază de cărbune“, a încheiat Florin Cârciumaru.

CFR acuză CE Oltenia de inflexibilitate

Oficialii Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA îi acuză pe reprezentanții Complexului Energetic Oltenia de inflexibilitate în ceea ce privește aprovizionarea cu cărbune la Ișalnița.

Potrivit CFR SA, riscul închiderii intempestive a circulației feroviare pe relația Strehaia – Motru este o realitate, nefiind vorba numai de exploatarea unei oportunități privind condițiile de finanțare a contractului aflat în derulare.

”În ceea ce priveşte comunicarea CFR pe plan local, vă informăm că au avut loc mai multe întâlniri între conducerile părților implicate, poziția reprezentanților SCE Oltenia SA fiind de fiecare dată una inflexibilă, solicitând invariabil amânarea pe o perioadă mare de timp a lucrărilor de reabilitare, lucru care presupune actualmente nu doar riscul financiar de ratare a oportunității de finanțare (fiind vorba de o finanțare externă din fonduri nerambursabile), ci și escaladarea unor riscuri de siguranță feroviară”, se arată într-un răspuns al CFR SA transmis la solicitarea Club Feroviar.

Compania precizează faptul că, pe 16 aprilie 2019, Sucursala Regională CF Craiova a solicitat Complexului Energetic Oltenia SA transmiterea, în cel mai scurt timp, a unui program alternativ de asigurare a cantităților de cărbune pentru CET Ișalnița, respectiv pentru CET Craiova, din punctele de încărcare cu racord la calea ferată, în vederea studierii și asigurării capacităților de trafic necesare. ”Având în vedere că, până la acest moment, Complexul Energetic Oltenia SA nu a transmis informațiile solicitate anterior, considerăm că această societate abordează o atitudine neconstructivă, care anulează orice idee de abordare cu celeritate a soluțiilor alternative”, susțin oficialii CFR.

Soluții alternative pentru aprovizionarea cu cărbune la Ișalnița

Conducerea gestionarului de infrastructură a propus, în vederea asigurării unui program de transport de cărbune în perioada în care se va lucra la podurile de pe relația Motru Est – Strehaia, mărirea volumului de transport din celelalte puncte de încărcare, față de situația actuală, după cum urmează:

Drobeta Turnu Severin Mărfuri – Cernele (Ișalnița) – încă 2 perechi de trenuri;

Drăgoteşti –Turceni – Cernele (Ișalnița)  – încă 2 perechi de trenuri;

Rovinari  – Cernele (Ișalnița) – încă 5 perechi de trenuri;

Plopșoru – Cernele (Ișalnița) – încă 2 perechi de trenuri.

”Vă asigurăm că măsurile propuse de CFR au drept scop acoperirea cantității de cărbune transportat în perioada efectuării lucrărilor la cele 2 poduri în cauză, iar printr-o organizare judicioasă a expedierilor de trenuri pe toate relațiile, respectiv folosirea întregului interval de 24 de ore fără timpi neutilizați în graficul de circulație, există posibilitatea realizării unui volum de transport corespunzător”, se mai arată în răspunsul CFR SA la solicitarea Club Feroviar.

În ce constau lucrările la cele două poduri pe care se face aprovizionarea cu cărbune la Ișalnița

Pentru proiectul „Lucrări de reabilitare poduri, podețe și tuneluri de cale ferată – SRCF Craiova” Lotul 3 – Poduri și podețe, CFR SA a încheiat cu asocierea SC Arcada Company SA – SC Daria Const SRL, contractul de lucrări în valoare de 25.890.637,10 lei fără TVA și o durată de 31 de luni (19 luni perioada de execuție și 12 luni perioada de notificare a defecțiunilor), data de începere a lucrărilor fiind 20.03.2018.

Proiectul este finanţat din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020, având ca sursă de finanţare Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Din cele nouă obiective (patru poduri și cinci podețe) care se reabilitează în cadrul proiectului, două poduri sunt amplasate pe linia CF 136 Strehaia – Motru, utilizată de Complexul Energetic Oltenia pentru transport de combustibil, la km. 15+550 și km. 20+698.

Potrivit proiectului, lucrările de reabilitare constau, în principal, în:

  • pod km. 15+550 – reabilitarea și consolidarea tablierului metalic, inclusiv refacerea protecției anticorozive; refacerea căii pe pod si înlocuirea platelajului metalic; reabilitarea suprafețelor din beton, inclusiv a cuzineților cu mortare speciale; refacerea drenurilor din spatele culeelor si impermeabilitatea suprafețelor în contact cu pământul; reabilitarea racordărilor cu terasamentul si refacerea integrală a sfertului de con; reprofilarea albiei pe zona podului, precum şi realizarea unei protecții cu gabioane.
  • pod km. 20+698 – refacerea fundației de la culeea Strehaia; refacerea terasamentului şi a sferturilor de con de la culeea Strehaia; refacerea rostului dintre corpul si radierul pilei 1; curățarea şi repararea defectelor depistate pe suprafețele de beton ale elementelor care alcătuiesc infrastructura podului; reprofilarea terasamentului de la capătul culeii Motru și refacerea prismei de piatră; curățarea şi repararea defectelor depistate la betonul din aripi; supraînălțarea şi prelungirea aripilor; înlocuirea jumătății superioare a ramurii deteriorate a diagonalei 2-I; curățarea albiei râului de rămășițele lucrărilor vechi; corecția albiei râului pe zona podului, precum şi construirea de diguri în albia majoră din materialul excavat din albie.

Este necesară închiderea totală a circulației

Lucrările respective se execută în etape, iar pentru o parte dintre cele care vizează reabilitarea suprastructurii și infrastructurii podurilor este necesară închiderea totală a circulației pe linia CF Strehaia – Motru, pentru o perioadă de aproximativ 2,5 luni în cazul podului de la km. 15+550 și respectiv 0,5 luni pentru podul de la km. 20+698, precizează CFR.

Pe de altă parte, este necesară și o închidere totală de linie pe o perioadă minimă de 60 de zile,  ca urmare a operațiunilor de detaliu necesare a fi executate la infrastructura (zona culeelor) și  suprastructura (tablierul metalic) aferentă prezentei lucrări de artă.

”Precizăm faptul că starea tehnică a acestor poduri poate ajunge să impună actualmente decizia de oprire intempestivă a circulației feroviare pe relația Strehaia – Motru Est, în condiții de forță majoră, neimputabile CFR SA. De asemenea, nu mai puţin important este faptul că unele elemente structurale ale tablierelor metalice au suferit, ca urmare a deraierilor o serie de deformații cu caracter remanent, situație ce le conferă un comportament în stadiu postelastic. Acest stadiu face ca preluarea de eforturi mecanice suplimentare, generate de eventuale deplasări sau rotiri minimale ale elementelor de infrastructură, din cauza unor unde de viitură fie ele și minore, să devină extrem de riscantă, existând pericolul ca structura să cedeze, în noile condiții, sub greutatea convoiului”, avertizează oficialii CFR.

Lucrările prevăzute în proiectul tehnic privind reabilitarea celor două poduri se vor desfăşura concomitent cu alte lucrări de întreţinere şi reparaţii la linie (înlocuiri de traverse necorespunzătoare din cale, înlocuirea şi completarea prinderilor etc.), astfel încât la finalizarea acestora, circulaţia se va putea desfăşura în condiţii normale, fără restricţii de viteză sau tonaj.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole