vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Alstom primește 191 milioane lei pentru mentenanța trenurilor de metrou în 2020

Metrorex, regia de transport cu metroul din București, a publicat marți în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de atribuire privind mentenanța trenurilor de metrou, după semnarea contractului cu firma Alstom la finele anului trecut.

Doru Cireașă

Contractul a fost semnat în data de 24 decembrie 2019 și prevede plata către firma Alstom Transport a sumei de 191,75 milioane lei pentru mentenanța trenurilor de metrou pe următoarele 12 luni.

Contractul a fost acordat în urma unei proceduri negociate fără publicarea prealabila a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare, după cum se precizează în SICAP.  Metrorex arată că a fost vorba de o „situație de urgență extremă, survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de entitatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite de directivă”.

”Continuarea serviciilor de mentenanță material rulant metrou după 31.12.2019 (expirarea contractului actual), de către compania care a realizat aceste servicii in perioada 2003-2019, până la finalizarea unei proceduri competitive și semnarea unui nou contract  (1 an), este justificată de riscul de afectare a transportului public de călători ca urmare a neîndeplinirii condițiilor reglementate privind asigurarea serviciilor de mentenanță material rulant printr-un operator specializat și agrementat de AFER. Pentru eliminarea riscului de afectare a transportului public cu metroul s-a impus angajarea serviciilor în regim de extremă urgență, de la operatorul economic care a realizat aceste servicii in perioada 2003-2019 (…) pentru o perioadă estimată la 1 an, incepand cu 01.01.2020, dar nu mai mult decat data intrării in efectivitate a unui nou contract de  servicii de mentenanță atribuit printr-o procedură competitivă”.

Restanțele, punct blocant major

În decembrie 2019, Gabriel Stanciu, șeful Alstom Romania a precizat că firma a venit cu o propunere de prelungire cu trei luni a contractului de mentenanţă, până la 31 martie 2020, însă nu a fost acceptată: „Am făcut iniţial o propunere prin care am evocat posibilitatea prelungirii cu trei luni a contractului actual care, după părerea mea, era perfect legală, timp în care să fi rezolvat toate problemele aflate în curs: pe de o parte plata restanţelor, pe de altă parte o procedură de negociere pentru un an de contract în absenţa publicării licitaţiei pentru 15 ani, pe care înţeleg că o au în vedere, însă chestiunea respectivă nu a funcţionat. A fost refuzată propunerea, astfel încât ne-am văzut puşi în situaţia de a face ceva până la 31 decembrie. Pentru noi restanţele sunt un punct blocant major. Nu putem să lucrăm la infinit fără a fi plătiţi şi am spus lucrul ăsta de foarte multă vreme. Ne vom opri”, a arătat acesta. Ulterior Metrorex a plătit datoriile către Alstom, subiect ce a dus la un blocaj in relația dintre firme.

Parc disponibil 99%

În vara anului trecut, într-un interviu acordat Club Feroviar, Gabriel Stanciu afirma că acesta este un contract dificil. „Metrorex plătește un tarif pe kilometru ceea ce face ca aceste costuri să fie predictibile pentru companie. Ei știu la începutul anului că vor face cinci milioane de km. Înmulțit cu tariful, ei știu cât îi va costa în anul respectiv. Când am preluat serviciul, gradul de disponibilitate a flotei era de 60%, acum este de peste 99%. Facem mentenanță la trei tipuri de rame, niciunul fabricat de Alstom. Este vorba de IVA (fabricație autohtonă anii ‘70– n.red.), Bombardier două tipuri, CAF. La IVA (Vagoane Arad – n.red.)  am înlocuit pe banii noștri cinci sisteme majore care cauzau 80% dintre probleme. În perioada 2020-2022 vin reviziile majore care ne vor costa de trei ori cât încasăm. E un business complicat care necesita eforturi logistice mari căci trebuie să avem disponibilitate la piese 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Pe de altă parte nu poți face stoc infinit de piese căci costă foarte mult”, spune el. Ulterior Stanciu a afirmat că gradul de disponibilitate a parcului de rame Metrorex, format din trei tipuri diferite de rame, este de peste 99%.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole