vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

ANALIZĂ Alegeri locale 2020. Ce promisiuni electorale feroviare fac candidații din toată țara

Suntem în plină campanie electorală pentru scrutinul de alegeri locale 2020. De fapt, campania a început mai devreme, pentru că mulți candidați ”au furat startul” și au început să promită ce vor face după (și dacă) vor ajunge primari sau președinți de consilii județene. Club Feroviar vă prezintă o analiză a promisiunilor făcute de primarii în funcție sau de aspiranții la acest post în legătură cu dezvoltarea transportului pe șină.

Adrian Bărbulescu

alegeri locale 2020 pierderile CFR Călători pe 2019 fonduri europene pentru trenuri metropolitane starea de urgență în transporturi trenuri anulate Ordonanța Militară 2 CFR Călători reduce săptămâna de lucru trenuri anulate de CFR Călători starea de urgență controlor de tren Contractele de servicii publice naveta cu trenul

Decenii la rând, mulți edili au neglijat transportul pe șină. Infrastructura de tramvai a fost ori lăsată de izbeliște, ori pur și simplu desființată, cum au făcut Radu Mazăre la Constanța sau George Scripcaru la Brașov. Alți edili au fost și mai radicali, cel puțin în declarații: Dan Tudorache (Primăria Sectorului 1 București) vrea să mute Gara de Nord, Robert Negoiță (Sectorul 3) voia să desființeze porțiunea din Capitală a liniei ferate de Oltenița, iar Daniel Florea (Sectorul 5) a fost la un pas de dezafectarea șinelor din vestul Bucureștiului, pentru a construi un bulevard.

În ultima perioadă, tendințele s-au inversat, iar tot mai mulți aleși locali în funcție sau aspiranți la acest post se îndreaptă către domeniul feroviar. Mulți dintre ei au trecut la un alt nivel și nu mai vorbesc neapărat despre infrastructura de tramvaie, ci și despre metrou sau tren metropolitan. În cele ce urmează, găsiți sinteza promisiunilor. Unele dintre ele au fost deja transformate în proiecte cu licitații cu tot, iar altele au rămas doar la nivel declarativ.

Daniel Băluță extinde Magistrala 2 a metroului bucureștean

alegeri locale 2020 metrou Berceni Centură metrou Berceni CenturaȘi pentru că am pomenit de cei trei primari bucureșteni care au pus gând rău căii ferate, să începem cu un coleg al lor care dezvoltă un proiect în domeniul transportului pe șină.

Este vorba de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, care a început încă de acum doi ani de zile demersurile pentru extinderea Magistralei 2 a metroului bucureștean, cu încă o stație – Berceni Centură. Stația are deja și constructor, după ce Primăria Sectorului 4 a atribuit contractul asocierii Somet – TIAB – UTI – Construcții Erbașu. Valoarea contractului este de 157,64 milioane de lei, iar proiectul ar putea beneficia de finanțare europeană. Lucrările vor începe primăvara viitoare.

Alegeri locale 2020 la București. Nicușor Dan vrea metrou de suprafață și extinderea rețelei de tramvai

licitație pentru salubrizare în găriAlte promisiuni vin tot din București, de această dată nu de la un edil în funcție, ci de la un aspirant la postul de primar general.

Deputatul Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei susţinut de PNL şi USR PLUS, spune că printre proiectele sale se numără realizarea metroului de suprafaţă, construirea de parcări la intrarea în oraş şi interconectarea liniilor de tramvai din centrul Bucureştiului. ”În momentul de faţă avem o centură CFR a Capitalei care funcţionează. Este vorba de şase linii care îţi permit, de oriunde eşti pe centură, să ajungi în nişte puncte importante care sunt AFI Cotroceni, Gara de Nord, Gara Obor, Pipera, Otopeni, Rahova. Deci, de exemplu, dacă locuieşti în Chiajna, ai o conexiune directă cu Gara de Nord, ai o conexiune directă cu Pipera, cu Gara Obor, cu AFI Cotroceni, le fel, dacă eşti undeva în zona Ferentari-Giurgiului”, a spus recent Nicuşor Dan. O bună parte din rețeaua feroviară pe care candidatul vrea să o folosească pentru metroul de suprafață este cea pe care Daniel Florea vrea s-o dezafecteze.

În ceea ce priveşte tramvaiele, el are în vedere un proiect de extindere a reţelei, în special în Piaţa Unirii. ”Cea mai importantă extindere este în zona Unirii, unde sunt trei staţii de tramvai – una la Mitropolie, una la Sfântu Gheorghe şi una în spatele Magazinului Unirea – din păcate nimeni nu merge 1,5 kilometri pe jos, ca să se urce în alt tramvai. Este foarte ieftin să conectezi, prin Piaţa Unirii, linia care e deja dedicată transportului public, să faci nişte diagonale, de exemplu să uneşti tramvaiul 21 cu 32 şi să ai nişte tramvaie care străbat Centrul”, a mai spus candidatul la Primărie.

Nicuşor Dan a precizat că primarul general în funcție, Gabriela Firea, nu a făcut nicio lucrare de infrastructură, nicio mare parcare la intrarea în oraş şi nicio reabilitare de şină de tramvai.

CITEȘTE și VIDEO FOTO Ce a făcut Gabriela Firea pentru tramvaie. În trei ani nu s-a modernizat un metru de linie

Alegeri locale 2020 la Brașov. Primarul care a scos tramvaiele vrea acum tren ușor

trenul metropolitan la Brașov linia ferată spre Aeroportul Brașov CFR închiriază Gara Brașov ceferist brașovean Gara Braşov se modernizează restricții de viteză la BrașovLa Brașov, unde, așa cum am arătat, primarul George Scripcaru a desființat liniile de tramvai, acum prioritățile s-au schimbat.

Recent, edilul a cerut Guvernului sprijin pentru linii de tren ușor care să circule în zonele adiacente Brașovului și spre Valea Prahovei.

”Pe modelul transportului metropolitan auto care se află în momentul de față în derulare ca implementare văd că este posibilitatea să se aloce finanțare ca de la Brașov să creăm linii de transport de tren ușor în zonele adiacente Brașovului, fie că vorbim spre Codlea, spre Zărnești, spre Sfântu Gheorghe sau spre Valea Prahovei, în așa fel încât să venim cu o soluție la ceea ce înseamnă mobilitate, accesibilitate”, a spus primarul.

Până acum, au fost idfentificate șapte rute feroviare de către Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public. Asociaţia vrea să încheie un acord de asociere cu CFR SA în vederea dezvoltării transportului metropolitan pe calea ferată.

Dorin Florea vrea modernizarea infrastructurii feroviare din Mureș

alegeri locale 2020Puțin mai la nord, actualul primar din Târgu Mureș, Dorin Florea, care candidează independent la șefia Consiliului Județean, promite o serie de proiecte de infrastructură rutieră, feroviară şi aeroportuară, în cadrul programului său electoral intitulat “Un judeţ ca un oraş!”.

El susține că, pentru eficientizarea infrastructurii feroviare din judeţul Mureş şi crearea de legături cu liniile electrificate din alte judeţe, este necesară elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru ruta Deda – Reghin – Târgu Mureş – Ungheni. ”Oraşul Ungheni va deveni un punct nodal cu accesul facil la autostradă, aeroport şi linia ferată de viteză Ungheni – Târgu Mureş, Ungheni – Războieni. Consider de o importanţă uriaşă calea ferată şi pun accentul mai ales pe transformarea ei în cale de viteză, deoarece va fi, în scurt timp, viitorul transportului în Europa. Totodată, acest studiu trebuie să prevadă reabilitarea căii ferate din Târgu Mureş, mutarea acesteia de partea cealaltă a râului Mureş şi electrificarea ei”, a precizat Dorin Florea.

Alegeri locale 2020 la Cluj-Napoca. Emil Boc a lansat studiile pentru metrou și tren metropolitan

Bode la Remarul 16 FebruarieUn proiect mult mai matur este în inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca. La finele lunii aprilie, primarul Emil Boc a semnat contractul privind studiile pentru metroul și trenul metropolitan, în valoare de peste 35,9 milioane de lei (aproximativ 7,4 milioane de euro), TVA inclusă.

De studiile de prefezabilitate şi fezabilitate se va ocupa asocierea SWS Engineering SPA (Italia) -Systra (Franţa) – Metrans Engineering SRL (România). Studiul de prefezabilitate va fi livrat în termen de cinci luni de la semnarea contractului, PUZ-ul în termen de 16 luni, iar studiul de fezabilitate peste 26 de luni. Pentru trenul metropolitan, au fost stabilite următoarele termene: la finele lunii a 12-a pentru PUZ şi la finele lunii a 14-a pentru studiul de fezabilitate final (inclusiv acordul de mediu, documentaţia pentru exproprierea terenurilor şi alte reglementări). În prima etapă, va fi realizat trenul metropolitan.

Și primarul din Sibiu, Astrid Fodor, vrea tren metropolitan

alegeri locale 2020 tunelul pietonal din Gara Sibiu
FOTO Turnulsfatului.ro

Și la Sibiu, primarul Astrid Fodor vrea să facă un tren metropolitan, care să deservească orașul pe relația vest – est, ocolind centrul.

Pentru aceasta, municipalitatea vrea să închirieze linie de la CFR SA. ”Un proiect fezabil este și trenul urban, care este proiectul numărul 1 al Primăriei municipiului Sibiu în următorul ciclu de accesare a fondurilor europene 2021-2027. Noi ne-am adresat și Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului Transporturilor. Ambele ministere ne-au răspuns că acestea sunt finanțabile în următorul ciclu. Am și lucrat deja intensiv la acest proiect la nivelul Primăriei, am trecut printr-o etapă destul de dificilă – am identificat toți proprietarii de terenuri pe unde trebuie să treacă trenul urban”, a spus Fodor.

Nicolae Robu de la Timișoara promite S-Bahn

monorail la Timișoara pasaje peste calea ferată în TimișoaraMai la vest, Primăria Timișoara, condusă de Nicolae Robu, a făcut împreună cu Societatea Metropolitană de Transport Timișoara un proiect de S-Bahn.

Ei vor să depună, pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) un proiect „pentru implementarea unui sistem de transport public integrat metropolitan utilizând rețeaua de tramvai urbană și rețeaua feroviară în zona aglomerației urbane Timișoara, pe traseele Voiteni – Deta – Buziaș – Lugoj – Jimbolia – Sânnicolau Mare – Recaș, respectiv pe traseele regionale Arad – Lipova – Radna – Reșița”. Consilierii locali au aprobat deja un studiu de oportunitate.

Alegeri locale 2020 la Reșița. Edilul Ioan Popa are ambiții mari

alegeri locale 2020 calea ferată Reșița-TimișoaraȘi primarul Reșiței, Ioan Popa, promite să modernizeze calea ferată Reșița-Timișoara cu bani europeni.

Printre proiectele avute în vedere de Ioan Popa pentru următorul ciclu de finanțări europene (2021-2027) se află și reabilitarea sau modernizarea traseelor de cale ferată Reşiţa-Timişoara și Reşiţa-Berzovia-Oraviţa-Anina, pentru care estimează o valoare totală de jumătate de miliard de euro.

Anterior, același primar a spus că vrea să introducă un sistem de tip tram train la Reșița, pentru transport interurban. ”Suntem pe cale să achiziţionăm două tram train-uri din Germania, prin intermediul unui reşiţean care lucrează în administraţia publică în zona Baden-Baden. Cu acestea ne vom licenţia pentru transportul pe cale ferată, iar licenţa o vom da societăţii de transport local, TUR”, a anunţat primarul Ioan Popa. El spune că aceste tram train-uri ar putea să ajungă la Reşiţa chiar în această toamnă.

Alegeri locale 2020 la Râmnicu Vâlcea. Un userist vrea tren metropolitan

alegeri locale 2020 tren metropolitan la Râmnicu VâlceaNici oltenii nu se lasă mai prejos. Andrei Gheorghiu, candidatul USR la Primăria Râmnicu Vâlcea, susţine folosirea căii ferate de pe raza municipiului pentru transportul în comun, o modalitate de a facilita naveta salariaţilor pe ruta Râmnicu Vâlcea Nord – Colonie Nuci, pentru a degreva traficul rutier pe această rută, mai ales la orele de vârf.

Gheorghiu, citat de site-ul Râmnicu Vâlcea Week, precizează că pe acest traseu se poate gândi un transport regulat de persoane cu trenuri moderne, civilizate, mai ales că această cale ferată străbate toată zona industrială din sudul oraşului (Minet – Uzinele Sodice Govora).

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole