vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

BREAKING Ajutorul de stat pentru CFR Marfă trebuie returnat. Vor fi afectate angajamentele față de NATO

Ceea ce plutea în aer de ceva vreme a devenit certitudine. Comisia Europeană a decis că ajutorul de stat pentru CFR Marfă acordat în 2013 a fost ilegal, iar statul român va trebui să recupereze aproximativ 400 milioane de euro, a anunțat luni Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Sindicatele atrag atenția că o abordare haotică a problemei va avea repercusiuni asupra angajamentelor față de NATO și asupra securității energetice a țării.

Adrian Bărbulescu

ajutorul de stat pentru CFR Marfă Chirițoiu despre CFR Marfă investigația CE la CFR Marfă

“În cazul CFR Marfă, investigaţia Comisiei Europene este la final. Ştim că decizia este scrisă şi va fi comunicată până la finele anului. Compania a primit un ajutor în vederea privatizării, în 2013, când s-au şters datoriile. Ea nu şi-a revenit nici acum, nici privatizată nu a fost, a continuat să facă pierderi, evident că situaţia nu este sustenabilă”, a spus Chiriţoiu.

El a precizat că statul va avea la dispoziţie şase luni pentru a-şi recupera banii. “Întâi va veni decizia de la Comisia Europeană, care spune că trebuie recuperat ajutorul de stat pe care l-a primit compania, deci statul trebuie să-şi recupereze banii pe care i-a dat sau pe care nu i-a încasat de la CFR Marfă, apoi, după ce ne vine decizia, vom vedea ce variante putem aborda şi vom avea la dispoziţie cel puţin şase luni pentru a recupera acest ajutor”, a arătat oficialul Concurenţei.

Potrivit lui Chirițoiu, o variantă recomandată şi în trecut de Consiliul Concurenţei este mutarea la CFR SA a activelor care se au legătură cu infrastructura, cum ar fi terenuri, depouri, instalaţii de încărcare-descărcare. “Noi am recomandat CSAT, încă de când se discuta de privatizare, din 2012, pentru că privatizarea a fost aprobată în CSAT, să ceară mutarea acestor active de la CFR Marfă la CFR Infrastructură. Poziţia noastră a rămas aceeaşi: da, are sens să mute anumite active de la CFR Marfă la CFR SA”, a adăugat Chiriţoiu.

Divizarea, văzută ca o soluție pentru a recupera ajutorul de stat pentru CFR Marfă

Un alt model care ar putea fi adoptat este cel aplicat în cazul Oltchim, adică divizarea şi preluarea activelor viabile de către un investitor. “Compania spune că are active de un miliard de euro. Ar trebui să poată acoperi suma care va trebui recuperată, care va fi mult mai mică. Este vorba de anularea ştergerii de datorii din 2012. CFR Marfă avea datorii pentru utilizarea infrastructurii către CFR SA, iar, în momentul în care va fi emisă decizia, ANAF va prelua aceste creanţe, apoi vom vedea exact modalitatea specifică prin care se va face preluarea”, a continuat oficialul concurenţei.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei 5.400 de angajaţi ai CFR Marfă, el a arătat că aceştia vor continua să lucreze în domeniu. “Sunt convins că locomotivele vor circula, vor trage după ele vagoane şi va fi nevoie să existe oameni care să opereze locomotivele şi vagoanele. Cu siguranţă această activitatea de transport de marfă nu va dispărea, iar oamenii vor continua să lucreze în această activitate”, a mai spus Chiriţoiu.

Iulică Măntescu îl critică pe Bogdan Chirițoiu

La aflarea veștii, sindicaliștii din domeniul feroviar au avut o reacție virulentă la adresa președintelui Consiliului Concurenței, căruia îi reproșează că nu a negociat ca termenul pentru returnarea ajutorului de stat să fie mai mare de șase luni.

”Numai evaluarea activelor durează cel puțin șase luni, la care se mai adaugă alte trei luni pentru obținerea aprobărilor și avizelor necesare, inclusiv de la MApN, pentru că sunt și bunuri ale CFR Marfă cuprinse în planul de mobilizare. Trebuie să se țină cont de caracterul strategic al societății. O măsură haotică va avea repercusiuni în întreaga economie”, a declarat pentru Club Feroviar Iulică Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă.

ajutorul de stat pentru CFR Marfă sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb

El a amintit că România are angajamente asumate cu NATO, iar CFR Marfă asigură deplasarea trenurilor militare. În plus, tot societatea de trasport feroviar de stat asigură 80% din transporturile de cărbune către termocentrale

Iulică Măntescu a precizat că mutarea unor active la CFR SA, așa cum a sugerat Bogdan Chirițoiu, nu rezolvă problema: ”Cu CFR SA avem un protocol pe șase ani de zile, pe care CFR Marfă l-a respectat, face plăți regulate. O mutare a activelor nu rezolvă problema datoriilor către statul român, prin ANAF. Pe de altă parte, statul ar trebui să-și asume datoria noastră către CFR SA de la momentul privatizării, de 1,67 miliarde de lei, nu să o pună tot în cârca CFR Marfă”.

Liderul sindical a mai arătăt și că CFR Marfă are de recuperat peste 500 milioane de lei de la diferite entități ale statului, cum ar fi Oltchim sau termocentralele. ”Bogdan Chirițoiu a fost incapabil să gestioneze această situație, împreună cu miniștrii Transporturilor. Toți sunt vinovați”, a concluzionat Iulică Măntescu.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole