vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Airbus și Alstom, acord pe securitatea cibernetică a transporturilor feroviare. Thales, înlocuit?

Airbus CyberSecurity și Alstom au semnat un acord de cooperare la nivel mondial axat pe securitatea cibernetică a transportului feroviar. În urmă cu doi ani Airbus CyberSecurity semna un acord și cu Thales care însă nu privea strict sectorul feroviar.

„În contextul creșterii amenințărilor cibernetice la nivel mondial în toate sectoarele, Alstom își propune să își protejeze activele și pe cele ale clienților săi cât mai eficient și cât mai curând posibil. Colaborarea dintre Alstom și specialistul dovedit Airbus CyberSecurity va asigura utilizarea viitoare și succesul mobilității ecologice la nivel mondial ”, a declarat Eddy Thesee, vicepreședinte Cybersecurity la Alstom. Parteneriatul Airbus – Alstom va permite partenerilor să ofere operatorilor feroviari soluții și servicii care să combine soluțiile și expertiza Alstom în transport feroviar cu serviciile și expertiza Airbus CyberSecurity în asigurarea securității sistemelor de informații industriale.

Alstom, expertiză în sistemele feroviare

În cadrul parteneriatului de colaborare, Alstom își aduce cunoștințele despre proiectarea, fabricarea, operațiunile și întreținerea sistemelor feroviare. De asemenea, producătorul francez va beneficia de expertiza sa unică în domeniul securității cibernetice dezvoltată în ultimii ani. Airbus CyberSecurity va contribui la oferte comune cu servicii și soluții în monitorizarea securității sistemelor feroviare prin diferitele sale centre de operațiuni de securitate (SOC) și în răspunsul la incidente. De asemenea, va contribui la serviciile de audit de securitate și la testele de penetrare și intruziune, în special prin platforma sa de simulare și testare pentru sisteme industriale, CyberRange. „Ca specialist în securitatea cibernetică a sistemelor industriale, în special în sectorul transporturilor, suntem dornici să contribuim la securizarea sistemelor informaționale din sectorul feroviar împreună cu Alstom”, a declarat Nicolas Razy, directorul Airbus CyberSecurity France. Pentru a-și proteja activele și a asigura o mobilitate sigură și sigură către clienții lor, companiile feroviare se vor putea baza pe soluții adaptate de Alstom și Airbus CyberSecurity pentru industria lor.

În ultimii ani, companiile feroviare au dezvoltat strategii digitale ambițioase, în special pentru a face față numărului tot mai mare de pasageri. Au implementat și interconectat sisteme de informații care combină IT, tehnologia operațională și Internetul obiectelor (IoT) în sistemele de management și control ale trenurilor, trenurilor de metrou și tramvaie, sistemelor de semnalizare a căilor ferate și centrelor de control al operațiunilor feroviare. La nivel mondial, Alstom numără peste 13.000 de angajați care lucrează la digitalizare, în special în domeniile tehnologiei de semnalizare, mobilității inteligente și securității cibernetice a transportului feroviar. În iulie, Alstom și-a anunțat investiția în compania Campus Cyber, subliniind ambiția sa de a deschide calea către o mobilitate mai verde și mai inteligentă.

Thales (Hitachi) înlocuit de Alstom?

Nu este însă clar în ce măsură acordul Airbus Alstom înlocuiește sau este complementar celui semnat acum doi ani în 2019 de către Airbus cu Thales, companie care la acel moment nu fusese încă achiziționată de Hitachi.

În 2019 Airbus CyberSecurity și Thales, doi lideri europeni în domeniul securității cibernetice, au semnat un acord de parteneriat pentru a oferi o soluție unică împotriva atacurilor cibernetice. Soluția urma să combine sistemul de analiză a fișierelor Orion Malware de la Airbus CyberSecurity cu sistemul de detectare a intruziunilor Thales Cybels Sensor, care a obținut Security Visa de la agenția națională franceză de securitate cibernetică (ANSSI) în aprilie 2019. Această cooperare urma să permită celor două companii să ofere cea mai bună soluție de detectare de pe piață, sporind nivelul general de apărare cibernetică pentru companii și organizații. Parteneriatul pentru piața franceză își propunea să ajute operatorii de o importanță vitală să consolideze măsurile de protecție cibernetică cerute de ANSSI prin Legea programării militare (LPM).

Sistemul de detectare a senzorului Cybels de la Thales permite OIV-urilor și companiilor să detecteze atacurile cibernetice prin monitorizarea cu încredere a rețelelor lor. Prin analize în timp real ale unor volume mari de date pentru a detecta potențiale amenințări, senzorul avertizează echipele de securitate cibernetică cât mai curând posibil pentru a maximiza protecția rețelelor monitorizate. Clienții deja echipați cu această soluție includ Le Groupe La Poste și Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru sistemul său de poziționare prin satelit Galileo.

Împreună cu soluția Orion Malware dezvoltată de Airbus CyberSecurity, fișierele suspecte capturate într-o rețea de Cybels Sensor sunt analizate în profunzime în mai puțin de un minut. După analiză, Orion Malware returnează un raport care detaliază riscurile și indicatorii compromisului. Un rezumat accesibil non-experților este, de asemenea, furnizat pentru a pregăti eficient răspunsul la incident. La vârf de cercetare și deja în funcțiune pentru a proteja clienții instituționali și corporativi, Orion Malware funcționează ca o cameră de detonare pentru malware. Acesta combină cele mai bune motoare de detecție statică și dinamică pentru a detecta cele mai stealth amenințări malware. Orion integrează, de asemenea, inteligența artificială pentru a îmbunătăți clasificarea malware-ului detectat.

„Datorită combinației Orion Malware cu Cybels Sensor, companiile și organizațiile pot îmbunătăți acum eficiența generală a protecției lor cibernetice. Deși oferă un nivel de detectare de neegalat, soluția este ușor de implementat și este complet adaptată și optimizată pentru centrele de operațiuni de securitate (SOC), răspunsul la incidente și amenințările cibernetice operațiuni gence. Prin urmare, reduce costurile de operare și protejare a infrastructurii IT”, anunțau in 2019 cele două companii. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole