vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO Guvernul a aprobat a treia rectificare bugetară. E oficial: bani în plus la CFR Călători

Guvernul a adoptat luni seara a treia rectificare bugetară din acest an. Ministerul Transporturilor va primi în plus 179 milioane de lei, din care 130 milioane sunt destinați majorării de capital la CFR Călători, apobată deja prin ordonanță de Urgență. Suplimentarea capitalului operatorului feroviar de stat a iscat în ultimele luni tensiuni între ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și cel al Finanțelor, Florin Cîțu.

Adrian Bărbulescu

a treia rectificare bugetară

Este ultima rectificare bugetară adoptată de Guvern în acest an, care duce deficitul bugetar la peste 96 miliarde de lei, adică 9,1% din PIB, iar economia va înregistra o contracție de 4,2%.

Bani suplimentari vor fi alocați ministerelor Muncii și Sănătății, dar și pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Sume în plus va primi și Ministerul Transporturilor.

A treia rectificare bugetară aduce 179 milioane de lei în plus la Ministerul Transporturilor

”Principalele suplimentări la bugetele ministerelor: un miliard de lei pentru Ministerul Sănătăţii, un miliard pentru plata facturilor aferente proiectelor finanţate din Programul Naţional Dezvoltare Locală PNDL, 1,1 miliarde de lei subvenţiile în agricultură din fonduri externe nerambursabile, 160 de milioane de lei pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă şi pentru sprijinul la motorina utilizată în agricultură, 179 milioane de lei la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, din care 130 de milioane de lei pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflaţi sub autoritatea ministerului (sublin. ns.) şi 49 de milioane de lei pentru derularea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020. 1,2 miliarde de lei suplimentarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi 567 de milioane de lei reprezentând contribuţia la Bugetul UE şi suplimentarea fondului instrumentului financiar pentru sprijin de urgenţă în vederea refinanţării producătorilor de vaccinuri SarsCov2 din portofoliul Comisiei Europene pentru a se asigura accesul României la vaccinuri”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîțu.

El a explicat că principalele modificări faţă de cifrele anunţate săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor sunt transferul a 49 milioane de lei către Ministerul Transporturilor şi economia de 134 de milioane de lei realizată în bugetul Ministerului Finanţelor. ”S-au mai schimbat realocări de sume în interiorul ministerelor şi ne-am asigurat la Ministerul Transporturilor că există banii pentru continuarea programului de investiţii pe fonduri europene, cei 49 milioane de lei”, a precizat Cîțu.

Majorarea de capital la CFR Călători, criticată de Consiliul Concurenței

Suma de 130 milioane de lei menționată de ministru ca fiind dedicată participării statului la capitalul social ”al operatorilor economici aflați sub autoritatea MTIC” reprezintă majorarea de capital la CFR Călători. Ea a fost aprobată deja prin Ordonanță de Urgență la începutul lunii septembrie, în ciuda opoziției de la acea vreme manifestată de Florin Cîțu.

De fapt, ea fusese programată pentru a fi inclusă în cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, operată de Executiv pe 14 august, numai că la vremea respectivă au apărut obiecții serioase din partea Consiliului Concurenței.

Măsura nu a fost nici pe placul lui Florin Cîțu

Măsura a fost respinsă atunci și de Ministerul Finanțelor. Ministrul Florin Cîțu a trimis o adresă către omologul său de la Transporturi, Lucian Bode, prin ”demonta” majorarea de capital la CFR Călători, pe motiv că este ilegală. Practic, prin acest proiect de act normativ, Ministerul Transporturilor forța o ”rectificare a rectificării”, lucru care nu a fost pe placul lui Cîțu. ”Această propunere implică în fapt o altă rectificare bugetară (…) Într-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare și acestea pot fi promovate în semestrul II al anului bugetar. În ipoteza în care se aprobă prezentul proiect de act normativ, în anul curent nu mai poate fi aprobată nicio rectificare a bugetului de stat. Asupra acestui aspect este necesar și punctul de vedere al Ministerului Justiției”, se arăta în adresa trimisă de Cîțu lui Bode.

Ordonanța de Urgență a fost ”cosmetizată” în ultimul moment. Acum e oficializată prin a treia rectificare bugetară

Proiectul de act normativ privind cei 130 milioane de lei pentru CFR Călători avea un articol unic: „La articolul 12, după alineatul (2), se introduc două noi alineate, alin. (3) și alin. (4), cu următorul cuprins: (3) Suma de 130.000 mii lei, din totalul sumei prevăzute în bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (…) Participarea la capitalul social al societăților comerciale se alocă pentru majorarea, în condiţiile legii, a contribuţiei statului la capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători <C.F.R. Călători> – S.A. (4) Suma prevăzută la alin. (3) se virează de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, după obținerea avizului Consiliului Concurenței, Societății Naţionale de Transport Feroviar de Călători <CFR Călători> – S.A”.

Ca prin minune, însă, sintagma ”după obținerea avizului Consiliului Concurenței” a dispărut din varianta adoptată de către Guvern prin OUG 161. Acum, prin a treia rectificare bugetară, Guvernul oficializează acest act normativ, cuprinzând suma în bugetul statului pe anul în curs.

Ce spune ministrul Lucian Bode despre a treia rectificare bugetară

”Rectificarea adoptată de către Guvernul Ludovic Orban se înscrie în angajamentul acestui guvern în susținerea investițiilor realizate de către unitățile aflate sub autoritatea ministerului, dar și asigurarea finanțării pentru obiectivele realizate și cu finanțare europeană. Sunt bucuros că această rectificare este una istorică. Și spun acest lucru având în vedere situația care se înregistra anii trecuți când aveam în 2017 – 7,5 miliarde lei, în 2018 – 8,5 miliarde lei și în 2019 – 11,1 miliarde lei. Anul acesta până acum am avut 12,7 miliarde lei la care se adaugă și cei 179 milioane lei. Sunt fonduri care vor fi folosite cu precădere pentru investiții, pentru derularea corespunzătoare a contractelor încheiate de unitățile MTIC”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole