vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Scandal în coaliția de guvernare: Cătălin Drulă ar putea urma scenariul lui Traian Băsescu din 1998

Un imens scandal în coaliția de guvernare formată din PNL, USR PLUS și UDMR a izbucnit miercuri seară și s-a prelungit târziu în noapte. În mai toate scenariile privind ceea ce va urma, scaunul lui Cătălin Drulă de la Ministerul Transporturilor se clatină serios. Este tot mai probabil ca ministrul Cătălin Drulă să facă mutarea lui Traian Băsescu din 1998, când PD s-a retras din Guvern. Acum, în scandal apare și numele unui fost ministru al Transporturilor, Lucian Bode, numit de Florin Cîțu interimar la Justiție, chit că nu are studii juridice.

Adrian Bărbulescu

scandal în coaliția de guvernare florin citu beat la volan execuția bugetară la Ministerul Transporturilor călători lăsați să aștepte în câmp PNRR va fi aprobat

Scandalul a izbucnit miercuri seară, când premierul Florin Cîţu a anunțat că Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei. Prim-ministrul a precizat că a informat coaliţia în legătură cu această decizie, pe care şi-o asumă.

”Voi propune un ministru interimar care va înţelege prioritatea zero a investiţiilor în România. Îmi doresc ca partenerii noştri de coaliţie USR PLUS să aibă înţelegerea, să aibă responsabilitatea să nu aleagă ieşirea de la guvernare”, a afirmat Cîţu.

Scandal în coaliția de guvernare. Lucian Bode nu are Dreptul

Scandal în coaliția de guvernare. Lucian Bode a mers cu trenulIar ministrul interimar la Justiție propus de Florin Cîțu este nimeni altul decât Lucian Bode, actualul ministru de Interne, care a ocupat funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul condus de Ludovic Orban (și acesta din urmă titular la Transporturi în perioada 7 aprilie 2007-29 decembrie 2008).

Numai că aici apare o problemă: Lucian Bode nu are studii juridice, nu este absolvent de Drept. Potrivit CV-ului său de pe site-ul Camerei Deputaților, Lucian Bode este absolvent al Universității din Oradea, Facultatea de Electrotehnică şi Informatică, având specializarea de inginer electromecanic. Ulterior, a mai obținut o diplomă de Masterat în Managementul Securităţii în Societatea Contemporană la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și a urmat studii doctorale la aceeași universitate, cu specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Nici vorbă de Facultatea de Drept.

Scandal în coaliția de guvernare. USR PLUS amenință cu moțiune de cenzură

Cătălin Drulă pe șantierul feroviar Buzău-FăureiSă revenim însă la actualul ocupant al funcției de ministru al Transporturilor, useristul Cătălin Drulă, al cărui scaun se clatină serios, chiar din cauza acțiunilor partidului său.

La ceas de noapte, USR PLUS a anunţat că-şi retrage sprijinul politic pentru premierul Florin Cîţu, pe care-l acuză că „a aruncat ţara în criză politică”. „USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare”, afirmă reprezentanţii formaţiunii, care cer negocieri pentru un nou premier şi adaugă că, dacă discuţiile eşuează, vor susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîţu.

„Cerem Coaliţiei să ia act de lipsa unei majorităţi care să susţină Cabinetul Cîţu şi solicităm declanşarea de urgenţă a negocierilor în Coaliţie pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situaţia în care discuţiile din Coaliţie vor eşua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu”, se arată într-un comunicat de presă transmis în noaptea de miercuri spre joi de reprezentanţii formaţiunii.

Scenariul 1. USR PLUS se retrage din Guvern, cu tot cu Cătălin Drulă, pe modelul Traian Băsescu în 1998

demisia lui Cătălin Drulă alegerile localeUn prim scenariu constă în retragerea miniștrilor USR PLUS din Guvern, în cazul în care Florin Cîțu refuză să facă un pas în spate.

O mutare similară a mai avut loc în anul 1998, când miniștrii PD, inclusiv cel al Transporturilor, Traian Băsescu, s-au retras din Guvernul condus de Victor Ciorbea.

În locul lui Traian Băsescu, funcția de ministru al Transporturilor a fost ocupată, în perioada 12 februarie-16 aprilie 1998, de penelistul Anton Ionescu. În paranteză fie spus, acesta i-a rugat pe jurnaliștii acreditați la minister (printre care și subsemnatul), încă de la instalarea sa, să nu-l întrebe prea multe despre calea ferată și drumuri, pentru că nu se pricepe.

În cele din urmă, scandalul s-a încheiat, Victor Ciorbea fiind înlocuit cu Radu Vasile la șefia Guvernului, iar Traian Băsescu a revenit la Ministerul Transporturilor.

Acum, dacă USR PLUS se retrage din Guvern, Cătălin Drulă nu va mai fi ministru al Transporturilor.

Scenariul 2. USR PLUS depune moțiune de cenzură pe modelul Dragnea-Grindeanu și îl dă jos inclusiv pe Cătălin Drulă

Cătălin Drulă despre MetrorexAl doilea scenariu presupune o moțiune de cenzură inițiată de USR PLUS la adresa propriului Guvern, din care nu-și retrage miniștrii. Sau unii miniștri (cum ar putea fi Cătălin Drulă, bunăoară) refuză să-și dea demisia din Guvern.

Acest scenariu pare inspirat din demiterea Guvernului condus de Sorin Grindeanu, în 2017, prin moțiune de cenzură, de către propriul partid, PSD, la solicitarea lui Liviu Dragnea. Și în acest scenariu, Cătălin Drulă va rămâne fără funcția de ministru al Transporturilor.

Scenariul 3. Florin Cîțu își dă demisia de la Palatul Victoria, pe modelul lui Victor Ciorbea

Este cel mai improbabil, dacă nu chiar imposibil scenariu. Este greu de crezut că Florin Cîțu își va da demisia, ca Victor Ciorbea în urmă cu 23 de ani, pentru că șeful Executivului se află tot mai aproape de alegerea sa ca președinte al PNL.

Dacă demisionează, nu va mai avea ce să le ofere baronilor locali care-l susțin la președinția PNL, iar sprijinul acestora ar putea să înceteze, din moment ce el nu se va mai afla la butoanele finanțărilor guvernamentale.

Oricum, și în acest scenariu Cătălin Drulă nu va mai ocupa biroul de la etajul 1 al Palatului CFR din Bulevardul Dinicu Golescu. Rămâne de văzut cum se va sfârși acest scandal în coaliția de guvernare.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole