vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Se reia circulația trenului Chișinău-Odesa. Cu Trenul Prietenia a rămas ca-n gară

Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM) a anunţat că, începând de sâmbătă, 28 august, va fi reluată circulația trenului Chișinău-Odesa. În ceea ce privește Trenul Prietenia, Chișinău-București, nu a fost luată nicio decizie.

circulația trenului Chișinău-Odesa trenul de Odesa

„Urmare a unui acord comun între ÎS Calea Ferată din Moldova și Căile Ferate ale Ucrainei, începând cu 28.08.2021 se reia circulația trenului de călători НР 642/641 pe ruta Odesa – Chișinău – Odesa, cu plecare din Odesa la ora 18:36, retur la Chișinău la ora 22:33. De la Chișinău, garnitura va porni la ora  07:09 și va ajunge la Odesa la ora 10:55”, a anunțat CFM.

Trenul va circula zilnic. Biletele vor putea fi achiziționate de la casa de bilete a gării.

Ucrainenii ceruseră ca circulația trenului Chișinău-Odesa să se reia din 12 august

circulația trenurilor de călători ale CFM Calea Ferată din MoldovaLa începutul lunii în curs, Căile Ferate Ucrainene au propus reluarea circulației trenului dintre Chișinău și Odesa începând cu 12 august, în condițiile în care restricțiile legate de pandemie au fost relaxate.

”Direcția Chișinău-Odesa-Chișinău era una dintre cele mai rentabile pentru Calea Ferată din Moldova în perioada de vară. Însă CFM refuză restabilirea circulației internaționale, motivând acest lucru prin faptul că vagoanele sunt în stare deplorabilă. Adică, pentru majorarea semnificativă a veniturilor întreprinderii strategice nu este posibil de reparat 20 de vagoane. Măcar din banii împrumutați, în baza unui plan concret și real de restabilire a circulației. În schimb, mii de angajați, care de șase luni nu primesc salarii, sunt trimiși la bănci după credite”, a comentat fostul deputat de la Platforma DA, Alexandru Slusari.

Materialul rulant cu care CFM operează pe ruta Chișinău-Odesa a fost modernizat la Electroputere VFU Pascani.



Trenul Prietenia rămâne în aer

reluarea circulației Trenului Prietenia Trenul Prietenia rămâne suspendatTot la începutul lunii august, directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante, a trimis o adresă către Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova prin care cerea reluarea circulației Trenului Prietenia.

Într-o scrisoare expediată directorului CFM, Oleg Tofilat, directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante, solicita comunicarea în scurt timp a propunerilor pentru circulația trenurilor dintre Chișinău și București (Trenul Prietenia) și dintre Ungheni și Iași.

”În situația în care nu vom primi răspuns din partea dumneavoastră, suntem în imposibilitatea de a solicita capacitate de infrastructură la administratorul infrastructurii feroviare din România și, ca urmare, trenurile nu vor fi planificate în planul de mers tren 2021-2022”, se arată în adresa CFR Călători, semnată de Ovidiu Vizante.

Circulația trenurilor internaționale spre și dinspre Republica Moldova (inclusiv a Trenului Prietenia) a fost sistată în 2020 din cauza restricțiilor de circulație în contextul pandemiei. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole