vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

DOCUMENT. Planul de redresare a CFR Călători deschide calea spre concedieri

La operatorul feroviar de stat ar putea avea loc concedieri în viitorul apropiat. Calea spre această posibilitate este deschisă de Planul de redresare a CFR Călători, întocmit de directorul general Ovidiu Vizante și intrat în posesia Club Feroviar. În rest, documentul este redactat într-un limbaj de lemn și cuprinde anumite măsuri care nu pot fi implementate din rațiuni juridice și de competență.

Adrian Bărbulescu

Planul de redresare a CFR Călători subfinanțarea transportului feroviar

Documentul se intitulează ”Plan de măsuri pentru eficientizarea activității SNTFC CFR Călători” și a fost întocmit la finele lunii trecute.

În preambul, este trecută în revistă situația societății, iar autorii ajung la concluzia că e vorba de o situație de criză. „Societatea se confruntă în acest moment cu o situaţie de criză, acumulând datorii către Bugetul de stat de — 280 mil lei (inclusiv penalităţi și pentru care au fost încheiate 3 eșalonări consecutive de plată) și urmând să mai plătească aproximativ 200 mil lei (aferente iunie-decembrie 2021), datorii către furnizori de aprox. 500 mil lei (la iunie 2021), penalităţi în cuantum de 40 mil lei, totalizând — 1.020 mil lei doar pentru datorii existente comerciale și către Bugetul de stat la care se adaugă un cost al finanţării reflectat în comisioane și dobânzi bancare de 10 mil lei anual”, se arată în document.

Planul de redresare a CFR Călători, punct cu punct

Urmează apoi cele șapte măsuri pe care actuala conducere a operatorului feroviar de stat vrea să le implementeze pentru a ieși din această criză, expuse în același limbaj de lemn, precum concluzia privind situația actuală a societății, prezentată anterior.

Să le luăm pe rând.

  1. Reanalizarea criteriilor și metodologiei de gradare pentru subunităţile de bază, precum și normarea necesarului de personal din ramura comercial (C), vagoane (V) și tracţiune (T) din cadrul SNTFC CFR Călători SA; Termen: septembrie 2021.

Dincolo de formularea pompoasă, această măsură deschide calea spre concedieri din rândul angajaților operatorului feroviar de stat. Puțin probabil că acest lucru se va și realiza în septembrie, având în vedere timpul scurt care a rămas, însă sabia lui Damocles planează.

  1. Utilizarea subunităților proprii pentru efectuarea de reparaţii planificate la MR; Termen: septembrie 2021.

Și în acest caz, termenul pare nerealist, din același motiv invocat la punctul 1. Pe de altă parte, nu se precizează însă ce se va întâmpla cu reparațiile planificate la automotoarele Siemens Desiro, având în vedere că șase unități sunt sechestrate de trei ani la Remarul 16 Februarie. Or, CFR Călători a lansat recent o nouă licitație pentru revizia R7 la aceste automotoare. Pe de altă parte, subunitățile proprii ale CFR Călători nu au capacitatea tehnică și nici autorizările necesare pentru a face reparații planificate la toate tipurile de material rulant pe care le exploatează. În concluzie – o măsură care sună bine, dar asupra realizării sale planează multe semne de întrebare.

  1. Optimizarea investiţiilor în modernizarea MR, prin elaborarea unei strategii de modernizare a parcului de material rulant; Termen: august 2021.

Din luna august au rămas mai puțin de două săptămâni, drept pentru care este puțin probabil ca termenul să fie respectat. Nemaipunând la socoteală faptul că măsura sună bine, dar de unde bani? Mai trebuie menționat faptul că nici în mandatul lui Dan Marian Costescu și nici în cel al lui Ovidiu Vizante la conducerea CFR Călători nu a fost lansată nicio licitație pentru modernizarea materialului rulant, ci doar pentru reparații.

  1. Modernizarea parcului de material rulant prin înlocuirea (parţială) locomotivelor de mare putere cu automotoare (EMU/DMU), mai fiabile și eficiente în exploatare, finanţate din închirierea către terţi a locomotivelor de mare putere, utilizabile în traficul de marfă; Termen: martie 2022.

În acest caz, nu termenul asumat pentru implementare este problema. Dimpotrivă, închirierea de locomotive către operatorii privați de transport feroviar de marfă nu se face de ieri, de azi și a iscat un imens scandal. O analiză detaliată asupra acestei măsuri puteți citi AICI.

  1. Implementarea unei strategii comerciale care să adreseze nevoile de mobilitate ale populaţiei și să identifice oportunitățile de colaborare cu agenţii de turism, organizatori de evenimente, autorităţi locale, platforme de rezervare online etc pentru creșterea cererii pentru transportul feroviar de călători; Termen: august 2021.

În acest caz, apare aceeași problemă de la punctul 3, și anume termenul de implementare. În rest, măsura sună bine, dar rămâne de văzut dacă nu va rămâne la stadiul de vorbe goale.

  1. Analizarea soluțiilor de revitalizare a SCRL Brasov cu impact direct atât în calitatea și eficiența operaţiunilor de mentenanță aferente MR motor, cât și a potențialelor achiziţii de MR nou. Termen: decembrie 2021.

Aici, din capul locului trebuie precizat faptul că SCRL Brașov este societate în insolvență. Pe cale de consecință, administratorul special realizează strategia societății, și nu conducerea CFR Călători, chiar dacă este filială a acesteia din urmă. Cât despre achiziția de material rulant nou, această activitate este în sarcina Autorității pentru Reformă Feroviară.

  1. Eficientizarea (flexibilizarea) companiei prin înlăturarea deficiențelor funcţionale și organizaţionale existente la acest moment, în special la nivelul managementului central și regional; Termen: iulie 2021 a. Analiza proceselor si propunerea reorganizării structurale și operaţionale a societăţii faza 1; Termen: iulie 2021 b. Analiza detaliată a funcționalităţii formei de organizare propuse și consultării cu entităţile implicate; Termen: septembrie 2021 c. Elaborarea structurii organizatorice la nivel central și teritorial faza 2; Termen: octombrie 2021 d. Analiza de risc a reorganizării structurale și operaționale propuse, negocierea cu organizaţiile sindicale reprezentative în vederea modificăriii/adaptării clauzelor Contractuiui Colectiv de Muncă la nivel de unitate SNTFC CFR Călători SA, în concordanță cu structura organizatorică propusă și implementarea acesteia; Termen: martie 2022.

Dincolo de faptul că oficialii CFR Călători par să fi descoperit secretul călătoriei în timp (așa cum am arătat, documentul a fost elaborat la finele lunii iulie), apar și alte probleme. Modificarea clauzelor CCM propusă pare să întărească posibilul efect al măsurii numărul 1, și anume concedieri de personal sau reducerea unor drepturi.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole