vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Permis anti-COVID obligatoriu în Franța la bordul trenurilor

De luni, pasagerilor din trenurile de lung parcurs din Franța li se cere să dețină un așa-zis permis de sănătate, document acordat celor vaccinați, celor vindecați sau celor care dețin un test negativ PCR.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

atenționare de călătorie în Franța greva feroviară din Franța greva feroviară în Franța Statutul personalului feroviar grevă la SNCF Statutul feroviarului în Franța

„De luni, 9 august, trebuie să aveți un permis de sănătate pentru a vă urca în orice tren TGV INOUI, INTERCITÉS sau OUIGO către destinații din Franța sau orice tren internațional de distanță lungă care pleacă din Franța”, potrivit unei comunicări a SNCF.

Aceste noi cerințe nu se aplică trenurilor de navetă RER sau Transilien sau trenurilor regionale TER care operează în Franța.

Ce este permisul de sănătate? Acesta poate fi prezentat pe hârtie sau în format digital prin intermediul aplicației software TousAntiCovid.

 

Permisul de sănătate constă din cel puțin unul din trei documente:

  • dovada vaccinării complete
  • dovada unui test PCR negativ sau antigen efectuat în ultimele 48 de ore
  • dovada unui test PCR sau antigen pozitiv care arată că o persoană s-a recuperat de la Covid-19 în ultimele 6 luni. Acest test trebuie să fie dat de cel puțin 11 zile și nu mai mult de 6 luni înainte de călătorie.

Cine trebuie să prezinte un permis de sănătate

Documentul este cerut persoanelor peste 12 ani, însă pentru pasagerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani (inclusiv) această cerință nu intră în vigoare până la 30 septembrie. Persoanele depistate la bordul trenului sunt pasibile de o amendă de 135 euro. De asemenea, călătorilor li se cere să poarte mască pe tot parcursul călătoriei, sancțiunea aplicată în caz de nerespectare a cerinței fiind 135 euro.

Peste 200.000 de francezi au protestat împotriva măsurilor

Marşuri de protest au avut loc în weekend, al patrulea consecutiv, în oraşe din Franţa, demonstranţii denunţând ceea ce ei consideră a fi reglementări opresive care îi obligă să se vaccineze anti-COVID-19 împotriva voinţei lor şi să prezinte un permis de sănătate pentru activităţi zilnice, relatează Reuters. Aceştia au mărşăluit pe străzile din Paris, Nisa, Montpellier şi alte oraşe fluturând pancarte pe care scria “Nu dictaturii” şi scandând “Macron, nu vrem permisul tău de sănătate”.

Potrivit EFE, în toată Franţa, 150 de oraşe au găzduit demonstraţii. La Paris au fost patru, reflectând eterogenitatea unei mişcări care reuneşte activişti anti-vaccin, opozanţi ai permisului de sănătate sau ai vaccinării obligatorii şi, în general, opozanţi ai gestionării crizei sanitare.

Ratele de vaccinare au crescut după ce președintele Macron şi-a dezvăluit planurile privind permisul de sănătate luna trecută. Două treimi dintre francezi au primit acum o doză şi 55% sunt complet vaccinaţi.

Permise de sănătate similare – care arată dovada vaccinării sau un test negativ recent – au fost introduse şi în alte ţări europene, dar certificatul francez şi obligativitatea vaccinării pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii sunt poate cele mai importante.

Începând de luni, oamenii vor trebui să prezinte un certificat de sănătate pentru a lua masa într-un restaurant, pentru a avea acces la un tratament care nu este de urgenţă într-un spital sau pentru a călători cu un tren interurban. Acest document este deja necesar pentru a avea acces la piscine, muzee şi cluburi de noapte.

Franța este una dintre țările europene care se află în prezent foarte aproape de incidența maximă a infectărilor cu COVID, respectiv 43% din cazurile înregistrate în perioada de vârf, procentaj inferior unui maxim înregistrat, spre exemplu, în Finlanda (95%) sau Grecia (90%), dar mult mai mare decât cel din România (3%), potrivit Reuters.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole