vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Trenuri fără mecanic pe magistrala 5 de metrou

Trenurile care vor fi livrate de Alstom pentru Magistrala 5 de metrou ar putea fi upgradate pentru a putea circula fără mecanic.

„Lucrăm la o propunere pentru Metrorex să facem un upgrade la trenurile de metrou care vor fi livrate pentru a le aduce la stadiul driverless”, a spus vineri la o emisiune B1TV („Drumurile noastre”), Gabriel Stanciu, CEO Alstom Transport Romania.

În contextul crizei financiare a Metrorex introducerea sistemului driverless de conducere a metrourilor ar putea asigura economii. După cum relata aici recent Club Feroviar, una dintre posibilitățile care sunt luate în calcul din ce în ce mai serios este de a automatiza Magistrala 5 astfel încât pe aici să circule trenuri fără mecanic. La prima vedere ar părea o utopie pentru România, însă analizând mai cu atenție, se constată că este o soluție viabilă. Dincolo de economia cu salariile mecanicilor, se vor mai reduce și costurile cu energia electrică, știut fiind faptul că frânarea și accelerarea sunt realizate mult mai eficient de un computer decât atunci când intervine factorul uman. În vara anului trecut, Club Feroviar relata disponibilitatea Asltom de a introduce sistemul de circulație fără mecanic, însă la acel moment licitația de trenuri pe Magistrala 5 nu era încheiată.

Sistemul CBTC (Commnucation-based Train Control) este un sistem oarecum similar cu ERTMS de pe calea ferată, însă urma să fie implementat doar la ordinul Metrorex după o decizie a Metrorex privind trenurile de metrou cumpărate pe Magistrala 5.

„Nu cred că se va întâmpla mai devreme de toamna acestui an”, spunea în 2020 Gabriel Stanciu. Licitația pentru ramele de metrou a fost câștigată de Alstom Transport.

CBTC crește capacitatea liniei cu 30% și va scădea consumul energetic tot cu 30%. Proiectul prevede operarea automată a trenurilor (modul pentru care Metrorex nu a optat să fie încă utilizat), centralizarea computerizată și monitorizarea centralizată a trenurilor (centru control operațional), precum și sisteme dinamice de anunțare și informare a pasagerilor. În mare, fiecare tren are un soi de umbrelă radio și orice apropiere a altui tren este astfel semnalizată, iar circulația gestionată corespunzător. Sistemul permite operarea automată a trenurilor fără un mecanic de tren. Sistemul face posibilă sincronizarea trenurilor în fazele de intrare (urcare către) stație și ieșire (coborâre din stație) astfel încât să fie minimizat consumul total energetic.(D.C.)

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole