vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Cu 10% primiți din ce a cerut la rectificare, ministrul Transporturilor a plecat de supărare în concediu

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a profitat de faptul că șeful lui, Florin Cîțu, a plecat în concediu și și-a luat și el niște zile de vacanță. Nu se știe cât de binemeritate, căci ministrul Transporturilor nu și-a impresionat prea mult șeful, care a alocat Ministerului Transporturilor doar 60 milioane de euro, cu puțin peste 10% din cât ceruse.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Cătălin Drulă concediu Unirea Principatelor Române PNRR pentru reparații la calea ferată

De supărare că nu a obținut atâția bani cât ceruse la rectificare, ministrul Transporturilor și-a luat câteva zile din concediu, perioadă în care ține legătura cu domeniul păstorit de el doar prin câteva postări pe Facebook, privitoare majoritar la realizările din domeniul rutier. Pe feroviar realizările mai degrabă lipsesc și sunt eclipsate de suita de accidente din săptămânile trecute.

Chestionați, oficiali pentru comunicare de la Guvern nu sunt în măsură să spună dacă ministrul Drulă e plecat in concediu și dacă a depus o cerere care să fi fost semnată de șeful său,  Florin Cîțu. Informațiile noastre, neoficiale, subliniem, sunt că plecarea a avut loc fără cerere aprobată.

„Știți care sunt termenele de răspuns la solicitări (aceste termene pot ajunge până la 30 de zile. Cazurile în care rsăpunsurile primite nu mai sunt de actualitate nu sunt rare– n.red.)” – a răspuns solicitării noastre, trimise acum două zile, un expert in comunicare al Guvernului. Legea invocată permite însă furnizarea de răspunsuri verbale la solicitările presei, dar probabil nu se cade ca un simplu funcționar de la Guvern să ofere informații privind concediile șefilor săi.

Oricum, concediul lui Cătălin Drulă se suprapune cu cel al premierului Cîțu și probabil cu al altor miniștri plecați și ei la odihnă în perioada în care prim-ministrul se reface.

Guvernul, ședință anunțată în ultimul moment

Presa (Antena 3 și dcnews.ro) a relatat că Florin Cîțu s-ar afla câteva zile la Neptun fără a-și delega atribuțiile pe aceasta perioadă. Site-ul Guvernului nu anunța până în dimineața zilei de joi nicio ședință de Guvern. Pe ordinea de zi apar doar două subiecte de discutat, niciunul legat de Transporturi.

În ceea ce îl privește pe ministrul Transporturilor, e foarte posibil ca acesta să fi plecat în concediu de supărare după rectificrea bugetară. De la cei 580 de milioane de euro ceruți (potrivit Hotnews.ro), ministerul se  va alege la rectificare cu puțin mai mult de 10% din ceea ce a cerut, adică cu 60 de milioane de euro. Sigur, înainte de aceasta, premierul Cîțu a avut grijă să îi taie aripile celui pe care îl numise nu de mult „zombie politic”. Florin Cîțu s-a declarat nemulțumit de prestația de la Transporturi.

Întrebat despre proiectele trecute în buget, dar care au execuție aproape zero, premierul a răspuns: „Sunt proiecte de investiții. Sunt și la Transporturi câteva proiecte. Mă interesează să nu ne batem joc de banii românilor. Execuția proastă este ca și cum ne-am bate joc de banii românilor.”

Cătălin Drulă: laudă-te singur, dacă alții nu te laudă

Opiniile sale nu sunt împărtășite de ministrul Drulă. Pe modelul „dacă nu te laudă alții, laudă-te tu”, Cătălin Drulă a clamat zilele trecute victorii pe frontul absorbției de fonduri. Ministerul Transporturilor transmite că are o execuție bugetară pe fondurile de la bugetul de stat de 93% pe primul semestru al acestui an (tot Hotnews.ro).

„Pe investiții din fonduri europene, MTI înregistrează creșteri spectaculoase de 35% față de semestrul I din 2020 și 285% față de aceeași perioadă din 2018”, se mai arată în răspunsul MTI la solicitarea HotNews.ro.

Oricum este ciudat ce se va putea face cu 60 milioane euro, respectiv 3,75% din alocarea inițială a ministerului.

Răspunsuri în funcție de cine întreabă

În funcție de cine întreabă, ministrul Drulă spune unde vor merge banii primiți la rectificare.

  • În 29 iulie, ministrul declara feroviarul prioritate absolută la rectificare: ”Și aici cu pierderile acumulate din anii trecuți + efectul pandemiei, e nevoie de alocarea de sume suplimentare semnificative, așa cum am justificat în cererea de rectificare a bugetului către Ministerul Finanțelor. La rectificarea bugetară, feroviarul trebuie să fie prioritatea absolută”, scria pe Facebook ministrul Transporturilor.
  • Însă, cu doar o săptămână înainte ministrul declara: „Chiar dacă avem în 2021 cu 10% mai mulți bani față de anul trecut pentru întreținerea drumurilor, necesarul pentru repararea celor peste 9.000 de km cu durata de viață depășită ar fi de 12 miliarde de lei. De aceea, mă voi lupta în continuare să obțin alocări cât mai mari pentru lucrările de întreținere a infrastructurii rutiere”, spunea același ministru.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole