vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Digitalizarea emiterii de bilete CFR pentru pensionari, blocată de lipsa banilor și de Satana

Digitalizarea emiterii de bilete CFR pentru pensionari, veterani de război și văduve de război este blocată de lipsa banilor și de tezele conspiraționiste conform cărora cipurile din carduri i-ar pune pe oameni în slujba Satanei. De zece ani este obligatorie prezența de cititoare pentru cardul de sănătate în toate trenurile, pe baza cărora să fie acordate facilitățile de transport pentru veteranii de război, văduvele de război și pensionari. Cum acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu sunt speranțe să se întâmple în viitorul apropiat, Ministerul Transporturilor vrea să amâne din nou termenul de aplicare a actului normativ în speță.

Adrian Bărbulescu

bilete CFR pentru pensionari

În prezent, potrivit legislației în vigoare acordarea facilităților la transportul feroviar pentru veteranii de război, văduvele de război și pensionari se poate face pe baza tichetelor de călătorie gratuite sau a taloanelor special de călătorie numai până la data de 31 decembrie 2021. Pentru a beneficia de facilitățile acordate prin lege, acestor categorii de cetățeni li se eliberează tichete de călătorie gratuite sau taloane speciale de călătorie cu reducere de 50% din costul călătoriei, după caz.

Bilete CFR pentru pensionari, pe baza cardului de sănătate

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 8/2011 s-a stabilit că pentru a putea beneficia de facilităţile prevăzute, persoanelor respective li se vor elibera legitimaţii de transport tip card, personalizate cu numele şi codul numeric personal ale fiecărui beneficiar. Este vorba chiar de cardul de sănătate, care ar fi trebuit să aibă o partiție separată pe care să fie stocate numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul, numărul de călătorii efectuate şi contravaloarea acestora.

Numai că ordonanța respectivă a fost oarecum ”uitată” de autorități de aproape zece ani, când a fost stabilit primul termen limită pentru aplicarea prevederilor sale.

Astfel, până în prezent, în cardul național de sănătate nu a fost cuprinsă partiția pentru transport care să asigure utilizarea facilităților la călătoria pe calea ferată a beneficiarilor legilor speciale.  Mai mult, nu s-a asigurat nici dotarea cu cititoare de carduri a fiecărui material rulant, indiferent de distanța parcursă.



Proiect de ordonanță pentru prorogare. Nu sunt bani

CFR Călători vrea credite bancare Datoriile CFR Călători licitație pentru transportul banilor primă de PaștePe cale de consecință, Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență pentru prorogarea unor termene privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea facilităților la transport pentru anumite categorii de persoane.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se precizează că operatorii de transport feroviar de călători nu primesc fonduri pentru investiții de la bugetul de stat, fondurile proprii ale acestora fiind utilizate cu prioritate pentru plata tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare, plățile aferente către bugetul de stat și pentru lucrări de întreținere, reparații și/sau modernizare a materialului rulant.

Măsura trebuia implementată din 2011

bilete CFR pentru pensionariProiectul propune ”prorogarea termenelor impuse prin art. V şi VII din Ordonanţa Guvernului nr. 8/2011 pentru modificarea şi completarea legislaţiei cu privire la eliberarea, gestionarea şi monitorizarea documentelor de călătorie acordate pensionarilor, veteranilor de război şi văduvelor de război, până la data de 31 decembrie 2024”.

Dar să vedem ce prevăd cele două articole menționate în proiect. Primul dintre ele stipulează că Normele metodologice pentru aplicarea facilităților de călătorie trebuie modificate în mod corespunzător, până la data de 31 decembrie 2011.

Articolul VII precizează următoarele:

”(2) Pentru transportul feroviar şi naval de călători, operatorii de transport se vor dota cu aparate de marcat electronice fiscale şi cititor de carduri cu posibilitate de a transmite date on-line, amplasate în punctele de vânzare a biletelor de călători.

(3) Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale vor întreprinde măsurile necesare pentru ca, până la data de 31 decembrie 2011, veteranii de război şi văduvele de război, pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale să între în posesia legitimaţiei de transport tip card, personalizată cu numele şi codul numeric personal ale fiecărui beneficiar”.

Teoriile conspiraționiste frânează digitalizarea emiterii de bilete CFR pentru pensionari

Evident, acest lucru nu s-a întâmplat, până în prezent termenul limită de aplicare fiind prorogat în mai multe rânduri. Și nici nu se va întâmpla în viitorul apropiat, nu atât din lipsa banilor, ci ca urmare a teoriilor conspiraționiste.

”Conform  tezei a 2-a a art. 337, alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia <Pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional pentru dovedirea calităţii de asigurat, se emite adeverinţa de asigurat, prevăzută la art. 326 lit. c).> nu toți beneficiarii facilităților la transport dețin un card de sănătate”, se arată în expunerea de motive a actului normativ elaborat de Ministerul Transporturilor.

“Nu vrem să ne satanizăm cu cardurile astea, 666 e cifra diavolului”

Pentru aducere aminte, inițial se intenționa introducerea obligativității cardului de sănătate pentru toată populația României. Derogările introduse ulterior au apărut ca urmare a protestelor conspiraționiștilor și fanaticilor religioși.

“Nu vrem să ne satanizăm cu cardurile astea, 666 e cifra diavolului”, “Nu vrem să fim controlați și monitorizați” sau “Pentru libertate, să nu ne vindem sufletul” – au fost lozincile scandate de-a lungul anilor de aceștia atunci când a fost vorba de cardul de sănătate, pașapoartele biometrice sau cărțile electronice de identitate.

Prin prezentul proiect de act normativ, se propune proprogarea până la 1 ianuarie 2025 a digitalizării procesului de emitere de bilete CFR pentru pensionari, veterani de război și văduve de război. Poate până atunci se vor găsi bani, dar cu siguranță nu vor dispărea conspiraționiștii, așa că, mai mult ca sigur, vom asista la o nouă prorogare.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole