miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

Documentar: Gara Alba Iulia – 153 de ani de la construirea gării Unirii

Gara din Alba Iulia, construită în urmă cu peste un secol şi jumătate, concomitent cu edificarea primei linii de cale ferată din Transilvania, Arad – Alba Iulia, a fost ”martoră” în cei 153 de ani de existenţă la multe dintre evenimentele care au marcat istoria României, cum ar fi Marea Unire de la 1918 sau încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria din 1922. Gara face obiectul unui interesant documentar realizat de Agerpres.

rețea feroviară metropolitană în județul Alba

Gara a fost construită în 1867 – 1868, odată cu realizarea “Primei linii de cale ferată din Transilvania”, Arad – Alba Iulia, şi derivaţia ei, linia secundară Simeria – Petroşani, potrivit documentarului disponibil aici.



Discuţiile despre dezvoltarea unei reţele de comunicaţii feroviare în Transilvania erau însă mai vechi, Imperiul Habsburgic elaborând după 1848 un program ce lua în calcul edificarea unei căi ferate pe traseul Arad – Alba Iulia – Sibiu – Braşov. Potrivit unui articol dedicat “Primei căi ferate din Transilvania”, apărut în 1971, în anuarul Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca, “Acta Musei Napocensis”, semnat de Ludovic Vajda, ministrul vienez al comerţului de la 1854, Bruck, considera că această linie “ia în considerare în chip mulţumitor interesele economice, politico-comerciale şi strategice ale imperiului”. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole