vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

UNIFE salută propunerea verde a CE „Potrivit pentru 55”

UNIFE salută propunerea CE „Potrivit pentru 55” care prevede reducerea emisiilor de carbon cu 55% față de nivelurile din 1990, până în 2030.

Propunerea prevede includerea căilor ferate UE pe calea neutralității climatice. Ieri, Comisia Europeană și-a prezentat mult așteptatul masterplan pentru o revizuire completă a politicilor climatice în UE, pachetul „Potrivit pentru 55”. Acesta constă din 15 inițiative menite să pună continentul pe drumul către emisiile zero-zero până în 2050, așa cum se prevede în acordul verde al UE.

UNIFE, asociația industriei europene de componente  feroviare, salută ambiția Comisiei Europene de a menține conducerea globală a UE în materie de schimbări climatice și acest pas inițial de a realiza o reducere de cel puțin 55% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Acest pachet va fi esențial în realizarea obiectivelor legii climatice pentru 2030 – și anume, reducerea emisiilor, creșterea eficienței energetice și creșterea utilizării energiei regenerabile – o realitate. În timp ce a dezvăluit această ambițioasă propunere, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus clar: „Vrem să lăsăm generației următoare o planetă sănătoasă, precum și locuri de muncă și creștere bune, care să nu afecteze natura noastră. Acordul european european este strategia noastră de creștere care se îndreaptă spre o economie decarbonizată. ” Industria europeană de aprovizionare feroviară împarte această viziune. UNIFE crede cu tărie că neutralitatea climatică este posibilă numai cu decarbonizarea cu succes a sectorului transporturilor – care produce a doua cea mai mare emisiune de gaze cu efect de seră (GES), depășită doar de sectorul energetic.



Calea ferată, cele mai mici emisii ale sectorului

Cu toate acestea, calea ferată – care produce deja doar 0,4% din emisiile sectorului – se remarcă ca singurul mod de transport care își reduce amprenta de carbon, optimizând în același timp gestionarea energiei. Așa cum este consacrat în Concluziile Consiliului adoptate de miniștrii UE în domeniul transporturilor în iunie, transportul feroviar este o piatră de temelie pentru îndeplinirea obiectivelor climatice ale UE și un atu formidabil, deoarece sectorul mobilității încearcă o schimbare modală care să respecte noile cadre ambițioase stabilite de „Potrivit  pentru 55”.

Reacționând la propunere, directorul general al UNIFE, Philippe Citroën, a declarat: „Potrivit pentru 55” stabilește o foaie de parcurs pentru Europa, pe care industria sa de aprovizionare feroviară o susține și a început deja să o urmeze rapid. Sectorul nostru este deja pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele legii climatice din 2030. Aceste propuneri introduc noi oportunități pentru adoptarea pe piață a tehnologiilor curate în sectorul feroviar și a stabilirii unor prețuri mai echitabile în toate modurile de transport. Producătorii feroviari europeni sunt gata să-și intensifice angajamentele față de cetățeni, mediu și planeta noastră”. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole