vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Strabag amendată cu 45 de milioane euro în Austria. Swietelsky și Porr, cercetate

Compania austriacă a fost amendată de către Autoritatea Federală austriacă pentru Concurență pentru formarea unui cartel în zona construcțiilor. Amenda este una minimă, căci pe parcursul investigațiilor, Strabag și-a arătat dorința de a colabora.

Compania austriacă a fost sancționată pentru participarea la un cartel important de construcții identificat în urmă cu câțiva ani. Deoarece grupul a cooperat în cadrul programului de clemență, amenda a fost mai mică. Autoritatea Federală pentru Concurență (BWB) a depus cererea de impunere a amenzii miercuri la o Curte de Justiție pentru Carteluri, așa cum au anunțat autoritatea și compania de construcții listată.

Potrivit STRABAG, companiile din grup afectate și-au dat aprobarea în cadrul unui acord. Potrivit propriilor declarații, autoritatea a solicitat o amendă redusă, deoarece STRABAG a cooperat „continuu și cuprinzător” în cadrul programului de clemență. Gigantul construcțiilor a subliniat faptul că cele două companii ale grupului STRABAG AG și F. Lang u.K. Menhofer Baugesellschaft m.b.H. & Co. KG au cooperat pe deplin cu BWB, de la început.

Șeful STRABAG-SE, Thomas Birtel, a descris situația ca fiind „o mare dezamăgire personală că acuzațiile s-au dovedit a fi parțial justificate după investigații intensive”. Amenda este incontestabil dureroasă din punct de vedere economic, dar au fost învățate lecții de la aceasta și de la prima companie de construcții din Austria care a introdus voluntar monitorizarea externă, a declarat CEO-ul companiei-mamă într-o emisiune.

Rezultatele financiare, neafectate

O amendă împotriva companiilor STRABAG în suma solicitată nu ar necesita o ajustare a orientărilor privind câștigurile Grupului STRABAG SE, întrucât în ​​situațiile financiare consolidate din 2020 au fost stabilite dispoziții corespunzătoare pentru procedurile antitrust. Investigațiile cartelului împotriva numeroaselor companii naționale de construcții au fost inițiate în primăvara anului 2017 și au privit acorduri anticoncurențiale privind proiectele de construcții din Austria în perioada 2002 – 2017.

BWB a efectuat percheziții la domiciliu ca parte a investigațiilor sale și, printre altele, a asigurat date extinse. Primele notificări ale obiecțiilor către companiile în cauză au fost emise în toamna anului 2019 – un pas formal de către autoritatea cu care a informat companiile în scris cu privire la obiecțiile împotriva acestora. BWB efectuează investigații împotriva celorlalte companii implicate în cartelul construcțiilor, „ceea ce va duce cu promptitudine la alte cereri”, potrivit autorității.

Nu se pot trage concluzii cu privire la alte cereri din dosarul actual de amendă: fiecare caz individual este examinat – luându-se în considerare gravitatea și durata încălcării, culpa și eficiența economică, precum și cooperarea întreprinderii în cauză. Dacă se constată o încălcare, BWB poate impune amenzi de până la zece la sută din cifra de afaceri totală realizată în exercițiul financiar anterior.

Presă cehă: Swietelsky și Porr, implicate

Un total de 1.800 de contracte de construcție urmau să fie afectate de acest sistem începând cu 2002, inclusiv construcția secțiunilor de autostradă A9 care treceau peste Alpi până la Graz și A11 de la Villach la granița cu Slovenia, potrivit publicației cehe idnes.cz.

Pe lângă Strabag, Autoritatea austriacă antitrust a propus deja amendarea lui Habau, o altă companie austriacă. În acest caz, s-a lăsat însă instanțelor decizia privind cuantumul amenzii. În legătură cu această asociație gigantică de carteluri, apar și numele altor companii de construcții, cum ar fi companiile de construcții Swietelsky și Porr care, la fel ca Strabag, conform declarațiilor sale, cooperează cu anchetatorii, relatează presa cehă. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole