vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

GFR primește aprobare pentru operare în Grecia

Autoritatea de reglementare a căilor ferate din Grecia anunță finalizarea iminentă a procedurilor de aprobare individuală pentru operarea de către GFR a unor transporturi de marfă pe piața feroviară greacă de marfă.

Amedeo Neculcea, director general adjunct GFR

Este vorba despre Compania Feroviară GRUP FEROVIAR ROMAN SA (GFR), care a depus două cereri pentru aprobarea vehiculelor de tracțiune pentru a-și începe proiectul de transport în infrastructura feroviară din Grecia, potrivit publicației elene iefimerida.gr.

Progrese în procesul de aprobare

Cele două cereri de omologare ale vehiculelor se referă la un vehicul electric de tracțiune și unul diesel ale GFR, aflate deja în circulație în România. Autoritatea de reglementare a căilor ferate subliniază că se așteaptă ca versiunea finală a deciziilor de omologare a celor două vehicule să fie finalizată în cursul lunii curente. Etapa de verificare a integrității dosarelor de aprobare și etapa de evaluare detaliată au fost deja finalizate.



Certificat unic de siguranță

Având în vedere că deținerea unui certificat unic de siguranță este o condiție prealabilă pentru ca unei întreprinderi feroviare să i se acorde accesul la infrastructura feroviară, RAS (AFER-ul elen) subliniază faptul că certificatul unic de siguranță de cinci ani a fost deja emis de ERA, la cerere. Țările furnizate pentru servicii sunt România și Grecia. Acest eveniment, în combinație cu finalizarea de către RAS în luna iulie 2021 a aprobării, marchează începutul proiectului de transport al companiei în infrastructura feroviară greacă.

În același timp, experți de la Autoritatea de Reglementare Feroviară participă la echipa de evaluare tri-națională formată din Autoritățile Naționale de Siguranță din Grecia, România și Bulgaria, care împreună cu evaluatorii ERA examinează o cerere de actualizare a certificatului de siguranță al companiei române.

Această cerere se referă la extinderea punctului de servicii GFR în Bulgaria, pentru a asigura accesul și utilizarea infrastructurii transfrontaliere la stațiile Kulata și Svilegrad. Etapa controlului inițial a fost deja finalizată și evaluarea detaliată a cererii este în curs. Se estimează că decizia de a emite certificatul unic de siguranță actualizat de către ERA va fi luată în iulie 2021.

Președinte RAS: Interesul intens pentru proiectul de transport feroviar de marfă din Grecia este confirmat

Pentru noua companie care se așteaptă să intre pe piața feroviară greacă, președintele Autorității de reglementare a căilor ferate Ioanna Tsiaparikou a declarat:

„Acest fapt confirmă interesul intens care există pentru proiectul de transporturi feroviare de marfă în Grecia. Autoritatea de reglementare feroviară este aici pentru a sprijini, prin propriul său cadru de responsabilități, competitivitatea proiectului de transport feroviar, transparența pe piața feroviară și tratamentul egal al actorilor săi, fără discriminare.

În acest moment, asigurarea egală a accesului la rețea pentru toate întreprinderile feroviare care operează devine și mai necesară, creând condițiile pentru o cale ferată productivă și, ulterior, făcând țara noastră un nod de tranzit important din punct de vedere strategic.” (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole