vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Șef de tren decedat la ieșirea din tură. Rodrigo Maxim: ”Ceferiștii muncesc în condiții de stres”

Cazul unui șef de tren decedat, în urmă cu o săptămână, chiar la ieșirea din tură, a readus în discuție condițiile de muncă ale angajaților CFR Călători. De asemenea, operatorul feroviar de stat se confruntă cu un deficit de personal care se va acutiza în următoarea perioadă. Sindicaliștii acuză autoritățile că nu fac nimic pentru a îndrepta această stare de fapt.

Adrian Bărbulescu

șef de tren decedat modernizarea stațiilor Fetești și Ciulnița Interregio în Regio Expres Programul CFR Călători de Crăciun călătorii cu trenul modernizarea stației Fetești

Vechimea considerabilă a parcului de vagoane și  locomotive de care dispune Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători își pune amprenta asupra sănătății și, uneori, a vieții ceferiștilor.

Dacă mai adăugăm la acest lucru și deficitul acut de personal cu  care se confruntă operatorul feroviar de stat, avem tabloul complet. Iar viitorul nu sună deloc bine.

Șef de tren decedat la ieșirea din tură, la Fetești

Lunea trecută, 5 iulie, Ghiță Marian, șef de tren la Fetești, își terminase tura și se pregătea să se ducă acasă, la familie.

Numai că cel pe care colegii îl numeau ”Romario” nu a mai apucat. El a murit imediat după ce a i eșit din tura de serviciu. Ultima pentru el, pe care a făcut-o împreună cu colegul său Sandu Ghenu. Dumnezeu să-l odihnească!

Rodrigo Maxim: Ceferiștii sunt certați de călători pentru starea materialului rulant

miting la Guvern greva generală la CFR Călători proteste sindicale la CFRPreședintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, spune că bolile profesionale sunt extrem de răspândite în rândul angajaților CFR Călători, care lucrează în condițiii de stres și pe material rulant învechit.

”Oamenii muncesc în condiții de stres, în condițiile în care călătorii sunt foarte nemulțumiți de defectările tot mai dese ale locomotivelor și de sauna din vagoane. În consecință, toți angajații sunt certați de călători. Domnul ministru (Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor –  n.red.) ar trebui să meragă prin trenuri, să vadă cu ochii lui condițiile de muncă”, a declarat pentru Club Feroviar liderul sindical.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Nu sunt becuri la locomotive și nici în dormitoare

Rodrigo Maxim a scos în evidență și lipsa de piese de schimb și consumabile cu care se confruntă CFR Călători, fapt care, de asemenea, se răsfrânge asupra sănătății angajaților.

”Nu sunt becuri la locomotive, mecanicii vin cu ele de acasă, cumpărate din banii lor. Becurile pentru semnalizare se mută de la un post de conducere la altul. După ce stau în beznă în locomotive, se duc apoi la dormitoare, unde stau tot în beznă, pentru că nu sunt becuri”, a exemplificat președintele FSTFR.

Liderul sindical a mai spus că  nimeni nu s-a ocupat în mod real, în ultimii ani, de bolile profesionale cu care se confruntă angajații operatorului feroviar de stat. Dintre acestea, Rodrigo Maxim a menționat problemele cu coloana vertebrală, cu genunchii, cu umerii,  cu vederea, reumatism, întâlnite mai ales la mecanicii de locomotivă, dar nu numai.

”Au fost bani pentru înlocuirea unei treimi din trenuri”

Liderul sindical a precizat că, în cea mai mare parte, vina pentru condițiile de muncă necorespunzătoare ale angajaților și pentru disconfortul pasagerilor este a Autorității pentru Reformă Feroviară, instituție condusă de Gigi Gavrilă.

”Am avut și încă mai avem la dispoziție fonduri europene pentru înlocuirea materialului rulant vechi cu unul nou. La 1 ianuarie 2021 ar fi trebuit să  avem deja înlocuite o treime din trenuri, iar ARF să aibă deja proiecte pentru înlocuirea celorlalte două treimi. Suntem dezamăgiți de Guvern, de ARF, de conducerea CFR Călători. N-avem și noi dreptul să circulăm civilizat, în Anul European al Căilor Ferate, ca toți cetățenii din Uniunea Europeană, din care facem parte?”, s-a întrebat retoric Rodrigo Maxim.

Peste toate aceste probleme se așază ca bomboana pe colivă deficitul de personal cu care se confruntă operatorul feroviar de stat. Acesta se va acutiza, după intrarea în  vigoare a noii prevederi legale care interzice cumulul pensiei cu salariul.

Despre efectele concrete ale noi legi asupra CFR Călători vom reveni mâine, marți, 13 iulie, cu un articol cu cifre concrete.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole