vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Dosarul Mită de la Swietelsky. Radu Berceanu aruncă pisica în curtea lui Constantin Dascălu

Audiat miercuri de instanța supremă, în calitate de martor, în Dosarul Mită de la Swietelsky pentru calea ferată Fetești-Constanța, fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a spus că nu știe nimic și că de domeniul feroviar se ocupa secretarul de stat Constantin Dascălu. În dosar sunt învinuiți, printre alții, fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, fostul deputat PDL Cristian Boureanu și cumnatul lui Mircea Geoană, Mihai Costea.

Dosarul Mită de la Swietelsky Dosarul Mită la CFR by Swietelsky

”Nu am purtat vreo discuție cu Vlădescu pe tema plăților către Swietelsky. Domnul Dascălu (Constantin Dascălu – n.red.) era secretar de stat în Ministerul Transporturilor. (…) În diverse perioade și guverne, Dascălu a fost însărcinat cu partea de finanțe, se ocupa de CFR, el fiind economist. (…) N-am avut nicio discuție legată de Swietelsky pentru că așa a fost situația. Nu s-au ivit întrebări sau problematici privind modalitatea în care s-au luat decizii. Dascălu s-a ocupat în totalitate de partea privind infrastructura feroviară”, a spus Radu Berceanu la termenul de miercuri de la Înalta Curte de Casație și Justiție, citat de site-ul Știri pe Surse.

Pus în fața unor adrese către Swietelsky, care purtau în josul paginii numele său și al fostului ministru Sebastian Vlădescu, Radu Berceanu a arătat că nu recunoaște documentele văzute și că nu știe cine le-ar fi putut redacta: ”Da. Probabil că a venit în minister această chestiune, dar nu a ajuns vreodată la mine. Documentele erau repartizate către cei care aveau responsabilități în domeniul respectiv, altfel nu mai avea rost delegarea de competență. (…) Nu am cunoștință despre aceste scrisori. Nu am purtat eu discuții cu Vlădescu despre această corespondență dintre minister și Swietelsky. Nu cunosc nimic legat de discuțiile la Ministerul Transporturilor privind efectuarea plăților către Swieyelsky pentru tronsonul București-Constanța”.

Dosarul Mită de la Swietelsky. Nume ”grele”, pe lista învinuiților

În acest dosar, anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005 reprezentanții companiei austriece Swietelsky ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR CFR SA, și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să le plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

Tot ce aveau de făcut oficialii români pentru pretinsele milioane de euro promise de compania austriacă era să se asigure că statul român livrează prioritar și, mai ales, fără întârzieri sumele aferente contractului dintre Swietelsky și România.

Cu toate că procurorii susțin negru pe alb că Swietelsky a dat șpaga, compania austriacă nu este pusă sub învinuire ”pe persoană juridică” în acest dosar. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole