vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Fumigene aruncate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară privind licitația de rame inter-regionale

Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Gigi Gavrilă spune că licitația de rame inter-regionale, care a împlinit de altfel, frumoasa vârstă de un an, ar fi ajuns în faza evaluării tehnice. Realitatea și participanții la licitație îl contrazic.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

licitația de rame inter-regionale Activitatea ARF spargere a căii ferate compensația pentru serviciul public

Întrebat fiind zilele trecute în cadrul unui interviu Agerpres care este stadiul licitației de rame electrice inter-regionale (RE-IR), președintele Autorității pentru Reformă Feroviară din România, Gigi Gavrilă, a spus că aceasta s-ar afla în faza evaluării tehnice. „Licitaţia ramelor electrice destinate traficului inter-regional (RE-IR) se află în curs de evaluare tehnică, iar cea pentru ramele electrice regionale (RE-R) se află în reevaluarea consumului de energie electrică, conform deciziei Curţii de Apel. Suntem optimişti şi sperăm ca măcar una din cele două licitaţii să poată fi finalizată în acest an”, a spus el.

Celaltă licitație, respectiv cea pentru rame electrice regionale împlinește și ea doi ani, fără niciun rezultat concret.

O minciunică

În mod legal, după realizarea etapei de evaluare a eligibilității ofertelor, participanții la licitație trebuie informați dacă oferta lor a fost sau nu acceptată.

HG 395 pe 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice spune clar la articolul 137 aliniat (6). „După finalizarea verificărilor prevăzute la art. 132 şi 133, comisia de evaluare introduce în SEAP, utilizând facilităţile tehnice accesibile prin acest sistem informatic, numele candidaţilor/ofertanţilor ale căror candidaturi/oferte sunt admisibile, precum şi ale candidaţilor respinşi sau ale ofertanţilor ale căror oferte au fost declarate inacceptabile şi/sau neconforme”.

În SEAP nu apare nicio informație privitoare la încheierea acestei etape și, mai mult, niciunul dintre cei doi participanți la licitație care au depus oferte (Alstom Ferroviaria și CRRC Sifang) nu au fost informați explicit asupra concluziilor trase de ARF după verificarea ofertelor. „Când a trecut la evaluarea tehnica, că pe noi nu ne-a informat nimeni?!? Trebuia să anunțe rezultatul evaluării eligibilității”, spun surse din licitație.

Licitația de rame inter-regionale. Situația ofertelor, ținută la secret

Dacă tot a susținut că a încheiat etapa de verificare a ofertelor, Club Feroviar a întrebat ARF care sunt ofertele acceptabile. Instituția nu a răspuns pozitiv solicităii trimise. În răspunsul trimis, ARF trimite la consultarea paginii dedicate procedurii din SEAP (unde nu a există nicio informație privind solicitarea noastră). Mai mult, prevederile legale sunt întoarse de ARF pe dos pentru a justifica lipsa de transparență.

„Dosarul achiziției are caracter de document public ulterior finalizării procedurii de atribuire, în conformitate cu prevederile articolului 217 aliniat 4 al legii 98/2016, cu modificările și completările ulterioare. Numele firmelor ale căror oferte au fost acceptate nu poate fi considerat în niciun fel identic cu dosarul achiziției publice care include informații sensibile privind ofertele comerciale, informații financiare, caracteristici tehnice ale produselor ofertate etc.

„Stadiul achiziției (…) poate fi consultat în sistemul electronic de achioziții publice la secțiunea Listă procese verbale, rapoarte intermediare și finale” a răspuns ARF. Ultimul raport a fost încheiat în 19 aprilie, cu ocazia vizualizării ofertelor, și nu privește în niciun fel acceptarea sau respingerea ofertelor.

Gigi Gavrilă vede drept „o falsă problemă” starea materialului rulant

În pofida stării deplorabile în care se găsește parcul feroviar destinat transportului de călători, ARF nu a reușit să încheie niciuna dintre cele două licitații destinate achiziției de material rulant de până acum. În mod constant, pentru eșecurile propriei instituții, Gigi Gavrilă a învinovățit participanții la licitație sau cadrul legislativ. Sindicatele reprezintă ultimul vinovat găsit de Gavrilă pentru a explica licitațiile sale ratate, iar problema materialuilui rulant este numită, incredibil, o „falsă problemă”.

”Aşa cum am precizat în numeroase alte intervenţii, achiziţia de material rulant a fost prevăzută încă prin POS-T 2007 – 2013. Dacă factorii responsabili la vremea respectivă, inclusiv cei de la CFR Călători, nu au reuşit timp de trei ani să întocmească cel puţin un caiet de sarcini, nu neapărat întreaga documentaţie de licitaţie, de ce acum unii sunt atât de nemulţumiţi, având în vedere că ARF, în aproximativ un an şi jumătate de la operaţionalizare, a lansat prima licitaţie în SICAP, parcurgând toate etapele necesare? Înfiinţarea ARF a venit pe fondul unui orizont de aşteptare imens din partea utilizatorilor de servicii de transport feroviar de călători, în ceea ce priveşte condiţiile de călătorie şi calitatea materialului rulant, fapt ce a dus, inevitabil, la nemulţumiri generate de întârzierile survenite în cadrul procedurilor de licitaţii, exclusiv din vina sistemului legislativ care permite tergiversarea în diverse instanţe, ani de zile, a proiectelor majore de investiţii. Aceste critici au fost alimentate de unii actori media şi de sindicatele din CFR Călători, care au indus în spaţiu public o falsă problemă, legată de neachiziţionarea de material rulant, ca şi cum rezolvarea acestei chestiuni reprezintă cheia de boltă a soluţionării problemelor cronice din transportul feroviar de călători şi ar elimina pe deplin numeroasele dificultăţi economice ale CFR Călători, eludând în mod intenţionat adevăratele cauze care au dus această societate către o lipsă majoră de eficienţă a activităţii desfăşurate”, a  spus el în interviul acordat Agerpres.

desființarea ARF Război la Metrorex restructurări la CFR metroul oprit de Oprescu Modernizarea trecerilor la nivel Cătălin Drulă despre restricțiile de viteză Cătălin Drulă cu calea ferată
Ministrul Drulă l-ar vrea plecat pe Gavrilă dar nu i se dă voie

În pofida  rezultatelor catastrofale la cârma ARF, Gigi Gavrilă rămâne bine-mersi in funcție, inclusiv după nenumărate declarații ale ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, în sensul demiterii acestuia și al desființării instituției. Surse din domeniul feroviar susțin, sub protecția anonimatului, că ministrul Transporturilor are mâinile legate, dat fiind faptul că susținerea lui Gavrilă vine din zona conducerii Guvernului și a partidelor politice de la guvernare.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole