vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

EXCLUSIV Ovidiu Vizante: Vom cere trasele de aeroport la care a renunțat Regio Călători

CFR Călători va cere mâine dimineață la CFR SA să preia, începând de joi,  toate trasele de aeroport abandonate de operatorul privat Regio Călători, a declarat pentru Club Feroviar directorul general al operatorului feroviar de stat, Ovidiu Vizante. Totul depinde însă de acceptul Autorității pentru Reformă Feroviară, instituție condusă de Gigi Gavrilă, care trebuie să fie de acord cu suplimentarea Contractului de servicii publice.

Adrian Bărbulescu

trasele de aeroport trenurile de aeroport Mersul trenurilor de Aeroport se închide linia de Aeroport casele de bilete la CFR SA recepția liniei de Otopeni

Linia de cale ferată spre Aeroportul Henri Coandă este în pericol să devină obiect de muzeu începând de joi, 1 iulie, când se va retrage Regio Călători.

Dacă trasele lăsate libere de operatorul privat nu vor fi preluate de CFR Călători, în anumite momente ale zilei intervalele de succedare dintre trenuri vor fi de o oră și 20  de minute, ceea ce va face total inatractivă conexiunea feroviară.

La intervale de succedare de o oră și 20 de minute, se poate pune cruce liniei

trasele de aeroportDe exemplu, vom avea din București Nord tren către Aeroportul Henri Coandă la 9,10 și apoi abia la 10,30. Situația se repetă și puțin mai târziu: următoarele trenuri sunt la orele 11,50, 13,10 și 14,30, așa cum se prezintă acum situația pe pagina de internet dedicată mersului trenurilor, pentru ziua de vineri, de exemplu. Adică intervale de succedare de 80 de minute.

Dacă golul nu va fi umplut, fie doar și pentru câteva zile, călătorii nu vor mai apela la transportul feroviar spre aeroport și nu vor reveni, chiar dacă problema se rezolvă ulterior. Se va ”duce buhul” că trenurile sunt rare și oamenii nu vor mai merge cu trenul.

Ovidiu Vizante vrea să preia trasele de aeroport neacoperite, dar așteaptă undă verde de la Gigi Gavrilă

De săptămâna trecută, când Regio Călători a anunțat oficial retragerea sa de la 1 iulie de pe ruta de aeroport, și până în prezent, nu a fost găsită nicio soluție pentru deblocarea situației.

”Noi suntem dispuși să le preluăm pe toate (trasele – n.red.). Sau se poate găsi o soluție să preluăm jumătate noi, jumătate TFC (Transferoviar Călători, celălalt operator privat de pe ruta de Otopeni – n.red.). Noi le vom cere mâine dimineață pe toate la CFR SA”, a declarat pentru Club Feroviar directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante.

Există însă și o condiție sine qua non pentru ca operatorul de stat să preia aceste curse. ”Avem nevoie ca Autoritatea pentru Reformă Feroviară să modifice Contractul de servicii publice de la 1 iulie, astfel încât să prindă și aceste trase. Dacă dumnealor ne spun că va fi modificat CSP, mergem înainte. Există și noțiunea de gentlemen agreement – să ne spună că  va fi modificat contractul ulterior, iar noi vom intra de la 1 iulie”, a mai spus directorul CFR Călători.

Trebuie suplimentat nivelul compensației pentru CFR Călători

material rulant nou CFR Călători vs operatori privați cale ferată incluse în PNRR licitațiile ARF reproșuri la adresa lui Gigi Gavrilă alegeri prezidențiale în Republica Moldova licitația de rame electrice RE-IR achiziția de automotoare deturnare de fonduri la CFR Călători
Decizia e în pixul președintelui ARF, Gigi Gavrilă

În traducere liberă, operatorul feroviar de stat are alocată prin CSP o valoare a compensației aferentă unui număr fix de trenuri. Dacă înființează alte curse, va trebui să taie din altă parte. Exact din acest motiv s-a retras Regio Călători de pe ruta de aeroport – pentru a putea să ia compensație de la stat pentru alte rute, mai profitabile, cu un grad de încărcare mai mare, cum ar fi cele spre litoral.

Ovidiu Vizante a adăugat că, chiar dacă nu este vorba de curse profitabile, în ceea ce privește trenurile de aeroport, gradul de utilizare în momentul de față fiind încă unul foarte scăzut, ”este un serviciu care trebuie menținut”. Club Feroviar l-a întrebat pe președintele ARF, Gigi Gavrilă, dacă intenționează să modifice Contractul de servicii publice, însă până la ora publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns.

Regio Călători nu a motivat de ce a renunțat la trasele de aeroport

ruta București Nord-Aeroport Otopeni Patinoar PO este funcțional

Joia trecută, Regio Călători a anunțat sec, fără nicio explicație, că renunță la operarea pe ruta de aeroport.

”Începând cu data 01.07.2021, trenurile Regio Călători în relațiile:

București Nord Gr A – Aeroport H Condă T1 și retur;

București Nord Gr A – Ploiești Sud și retur

NU MAI CIRCULĂ”, se arăta într-un ”anunț urgent” postat pe site-ul operatorului de transport feroviar de călători.

Pe calea ferată care face legătura între Gara de Nord și Aeroportul Henri Coandă Otopeni circulă zilnic 72 de trenuri (36 de perechi), la un interval de succedare de 40 de minute.

Garniturile sunt dispuse astfel:

SNTFC CFR Călători (operatorul național de transport feroviar de călători) – 42 de trenuri

Regio Călători (operator privat de transport feroviar de călători) – 20 de trenuri

Transferoviar Călători (operator privat de transport feroviar de călători) – 10 trenuri.

CITEȘTE și  S-a rezolvat criza trenurilor de Aeroport. CFR Călători a preluat trasele abandonate

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole