miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

Ion Rădoi: cotizațiile sindicaliștilor de la metrou, reținute abuziv de administrația Metrorex

Cotizațiile sindicaliștilor de la metrou, reținute pe statele de plată, nu au mai fost virate către Unitatea – Sindicatul Liber Metrou încă din luna martie. Acuzația a fost adusă joi de președintele USLM, Ion Rădoi, care consideră ilegală această măsură a administrației și a formulat plângere penală. În replică, administrația Metrorex susține că sumele aferente lunilor martie și aprilie au fost plătite, rămânând doar luna mai. 

Adrian Bărbulescu

Cotizațiile sindicaliștilor de la metrou evacuarea USLM insolvența Metrorex grevă la metrou

”Din luna martie, banii reținuți din salariu de la membrii de sindicat nu au mai fost virați în conturile sindicatului. Este vorba de 1% din salariul tarifar al fiecărui membru de sindicat. Am făcut plângere penală în acest sens”, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi.

El a precizat că structura sindicală pe care o conduce a făcut plângeri în 14 dosare penale ”în urma abuzurilor săvârșite, începând cu ministrul Cătălin Drulă”. Dosarele respective vizează atât demolarea chioșcurilor din stațiile de metrou (care erau administrate de Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de USLM), cât și alte decizii administrative.

”Nu vom lăsa lucrurile așa. Avem (angajate – n.red.) patru case de avocatură”, a spus Ion Rădoi, care a precizat că una dintre acestea este Mușat și Asociații, una dintre cele mai cunoscute din România.

Alba-neagra cu cotizațiile sindicaliștilor de la metrou

Luna trecută, cotizațiile sindicaliștilor de la metrou au constituit obiectul unei dispute între Ion Rădoi și directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv.

Acesta a emis o dispoziție prin care cotizațiile urmau să mai fie reținute pe statele de plată, din cauza… gradului mare de încărcare a salariaților din compartimentul financiar-contabil. Actul administrativ cu pricina a fost anulat în aceeași zi, la o distanță de doar câteva ore, printr-o altă decizie semnată de directorul general.

Prima dispoziție a fost însă în vigoare suficient timp cât să provoace un scandal în toată puterea cuvântului. ”Este pentru prima oară în 30 de ani când un director a transformat întreaga mişcare sindicală într-o adunătură de hoţi, iar el este cel care încalcă legea și umbla cu ranga prin metrou (…) Codul Muncii interzice orice imixtiune în activitatea sindicatelor și conform Constituției, sindicatele sunt organizații de drept privat ale salariaților care apără interesele acestora în mod independent”, se arăta la vremea respectivă pe pagina de Facebook Unitatea – Sindicatul Liber Metrou.

Sindicaliștii spuneau la vremea respectivă că oamenii s-au înscris de bunăvoie în sindicat și, pe cale de consecință, decizia emisă de Ștefan Paraschiv este un abuz: ”Toți salariații membri de sindicat au completat o declarație prin care și-au dat acordul sa fie reținută suma, iar (…) USLM este sindicatul reprezentativ la nivel de Metrorex. Potrivit Legii 62/2011, art 218, alin. 2, măsura prin care încearcă să taie fondurile sindicatelor reprezintă o infracțiune și că nu vor ezita să-i facă plângere penală. Potrivit actului normativ respectiv, condiționarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuțiilor funcției membrilor aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă”.

Măsura anti-sindicală, anunțată inițial de Florin Cîțu. A rămas la nivel declarativ

Totul a pornit însă de la o declarație făcută la începutul lunii martie de premierul Florin Cîțu. El spunea atunci că Guvernul pregătește ”în următoarele săptămâni” o Ordonanță de Urgență prin care să elimine cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaților de la stat.

”Nu mi se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație. Dacă cineva vrea să fie membru al unei organizații, trebuie să vedem dacă vrea să plătească, să facă efortul lunar să plătească. Eu zic că oamenii nu pot fi obligați să cotizeze. Cine vrea să cotizeze, foarte bine, dar nu trebuie să fie obligat cineva să cotizeze asta”, spunea prim-ministrul.

Numai că actul normativ anunțat atunci de premier nu a mai fost discutat niciodată, darămite să apară în Monitorul Oficial, așa că totul a rămas la nivel declarativ. ”Discutate și uitate”, vorba fostului premier Mihai Tudose.

Administrația Metrorex: ”Doar pentru luna mai nu au fost decontate cotizațiile”

La solicitarea făcută de Club Feroviar, administrația Metrorex a transmis un punct de vedere referitor la acuzațiile făcute de liderul USLM, Ion Rădoi.

”Lunile martie și aprilie au fost plătite. Doar pentru luna mai nu au fost încă decontate cotizațiile”, a precizat conducerea Metrorex.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole