vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

CFR Călători își extinde prezența cu ajutorul mijloacelor auto

CFR Călători își va extinde în țară prezența în puncte din regiuni neacoperite de rețeaua feroviară cu ajutorul mijloacelor auto, de tipul autocarelor, autobuzelor.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Directorul General CFR Călători, Ovidiu Vizante, a menționat zilele trecute că operatorul național poartă discuții în vederea cooperării cu firme de transport auto pentru a furniza călătorilor un serviciu complet care să permită acestora să ajungă în puncte în care nu există rețea feroviară. Nu este clară modalitatea concretă de colaborare, anume închiriere, asociere cu operatorii rutieri, însă CFR Călători promite rezultate palpabile, cât de curând.

În prezent, există regiuni turistice căutate către care accesul feroviar e dificil. Spre exemplu, pentru a ajunge în zona Bran – Moieciu – Piatra Craiului, județul Brașov, turiștii trebuie să circule la Brașov de unde pot lua, după o așteptare de o oră, un tren privat care îi duce la Zărnești, de unde, pe cont propriu, pot ajunge la Bran – Moieciu. O altă variantă curentă este închirierea unui serviciu tip BOLT/UBER din Predeal, însă serviciul s-ar putea dovedi destul de scump, comparabil cu prețul biletului de tren București-Predeal.

În anumite țări UE, operatorii feroviari pun la dispoziție propriile lor autobuze. CFR Călători nu are însă puterea financiară pentru a dezvolta o astfel de rețea.

Măsura ar putea fi una inteligentă, CFR Călători având posibilitatea de a își extinde bazinul de captare – furnizare a călătoriilor. În 2019, operatorul francez SNCF, care are o subsidiară auto Ouibus, a pus la punct o operațiune comercială cu BlaBlaCar prin care SNCF ar deveni acționar al companiei auto, iar aceasta, la rândul ei, ar achiziționa subsidiara Ouibus, intr-o operațiune estimată la 101 milioane euro. Operațiunea va permite clienților SNCF să combine transportul feroviar cu cel auto și cu cel de tip carpooling, au explicat directori ai operatorului național francez.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole