vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO. Cum se fac forajele la metroul din Cluj

Compania Geostud a prezentat intr-un clip video pe pagina sa de socializare modul în care se fac forajele la Cluj pentru metroul din localitate.

Înregistrarea video este disponibilă aici. Compania va realiza foraje pe 42 de poziții, potrivit unor anunțuri anterioare la primăriei Cluj.  Acestea sunt prevăzute în cadrul proiectului „tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida” – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții”.

Până în aprilie 2021 a fost finalizat studiul de prefezabilitate și o variantă de lucru a studiului de fezabilitate (inclusiv elementele de proiect preliminar), precum și o parte dintre investigațiile geotehnice. Până în septembrie 2021 se urmărește finalizarea studiului de fezabilitate și obținerea avizelor/ acordurilor necesare, inclusiv acordul de mediu, precum și finalizarea investigațiilor geotehnice detaliate și a proiectului preliminar.



În ultima parte a anului 2021 și în anul 2022 se vor desfășura achiziția publică a serviciilor de proiectare și execuție a liniei de metrou, materialului rulant și sistemelor aferente.

Construcția efectivă va avea loc în patru ani, de la începutul lui 2023 până la finalul lui 2026, linia de metrou urmând a deveni funcțională în ianuarie 2027. Programul de execuție este unul ambițios; astfel, proiectul va fi împărțit în mai multe contracte distincte, iar execuția tunelelor va fi realizată cu două perechi de scuturi TBM (tunnel boring machine).

Perioada de implementare este în total 80 luni din care:

  • Proiectare Preliminară (SPF, SF) – 17 luni (Mai 2020-Septembrie 2021);
  • Proceduri de licitație – 15 luni (Septembrie 2021 – Decembrie 2022);
  • Proiectare (PTh, PAC) și Execuție lucrări, inclusiv Achiziție Material Rulant – 48 luni (Ianuarie 2023 – Decembrie 2026).

(D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole