miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

BREAKING S-au dat primele preavize la CFR Marfă. Cât sunt plățile compensatorii

Au început să se dea primele preavize la CFR Marfă, urmând ca până pe 4 iulie să fie concediați 1.400 de angajați ai operatorului național, aflat într-o situație financiară extrem de dificilă.

preavize la CFR Marfă economii la CFR Marfă

Începând de vinerea trecută, au primit preavize cei cu funcții de conducere și personalul TESA, iar de mâine vor primi și cei cu funcții de execuție. Preavizul este de 20 de zile lucrătoare.

”În teritoriu, unii s-au grăbit și au dat deja deciziile de concediere. Puteau să mai aștepte”, a declarat pentru Club Feroviar președintele Federației Mecnicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu.

S-au dat primele preavize la CFR Marfă. Fiecare disponibilizat va primi 8.000 de lei

Fiecare angajat disponibilizat în urma acestei acțiuni colective va primi o plată compensatorie, echivalentul a șase salarii minime pe economie, garantate în plată la nivel național.

Cum salariul minim net este de 1,322 de lei, rezultă o plată compensatorie de 7.932 de lei pentru fiecare concediat. Anumiți angajați disponibilizați, cum ar fi mecanicii și șefii de tren, își vor putea găsi locuri de muncă încă de a doua zi, având în vedere criza mare de personal de pe piața transporturilor feroviare din România. Mecanicii de locomotivă ce vor fi disponibilizați au o medie de vârstă de 53-55 de ani, așa că ei vor fi în continuare pentru mult timp activi pe piața muncii.

Criteriile de disponibilizare. Cine pleacă primii

Criteriile de disponibilizare și ordinea pe listele de concediere figurează într-un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă la nivelul CFR Marfă, valabil pentru perioada 2018-2020.

Primii care vor părăsi compania vor fi salariații a căror medie a punctajelor la evaluările anuale a fost cea mai mică în ultimii trei ani. Apoi urmează salariații care cumulează pensia cu salariul și cei care îndeplinesc condițiile de pensionare pe limită de vârstă. Pe a patra poziție regăsim salariații sancționați pentru consum de băuturi alcoolice, apoi cei vinovați de prejudicierea societății.

Următorii vizați sunt angajații cu absențe nemotivate, cei sancționați cu reducerea salariului sau retragerea claselor de salarizare, salariații sancționați pentru abateri de la regimul siguranței circulației, precum și cei care se pot pensiona cu reducerea vârstei standard.

În toate evaluările, în cazul familiilor, se va ține seama de locul de muncă al soților, urmând să fie disponibilizat unul singur dacă ambii lucrează în CFR Marfă. Măsura va afecta în ultimă instanță pe cei care sunt singurii susținători ai familiei sau pe cei care mai au sub trei ani până la pensionare, la cererea lor. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole