vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Conferințele Club Feroviar: Primele direcții spre care Metrorex va extinde rețeaua

Oficiali ai Metrorex au prezentat miercuri, în cadrul evenimentului organizat de Club Feroviar – Conferința de Material Rulant, proiectele de investiții ale companiei, unul dintre punctele de interes fiind direcțiile de extindere a rețelei.

 

ÎÎn prezent, Metrorex a început demersurile pentru extinderea rețelei pe patru direcții, prelungirea rețelei pe o a cincea direcție fiind de perspectivă, a explicat Gabriel Sburlan, reprezentant al companiei.

„Realizarea extensiilor de metrou la periferia rețelei permite asigurarea accesului la sistemul de transport cu metroul pentru zona periurbană, dezvoltând caracterul metropolitan al serviciului de transport cu metroul”, spune el.

În perioada 2021-2030, rezultă că o primă etapă de implementare va putea cuprinde în principal următoarele extensii: Pipera, Păcii, Berceni și Mogoșoaia. Cea spre Berceni este un proiect demarat în colaborare cu autoritățile locale din Sectorul 4, care constă în: modernizarea liniei de probe din cadrul complexului Berceni, dublarea căii de rulare pentru a putea fi utilizată pentru traficul trenurilor cu călători, realizarea unei noi stații de metrou Tudor Arghezi în zona Liniei de centură a municipiului București. Cât privește extensia spre Domnești, aceasta este de perspectivă, a spus Gabriel Sburlan.

Metrorex propune achiziția a încă 50 de trenuri de metrou

Potrivit datelor prezentate, având în vedere vechimea parcului de material rulant, precum și dezvoltarea continuă a rețelei, necesarul de material rulant este de 150 de trenuri. În vederea reducerii intervalului de succedare dintre trenuri și pentru a răspunde cererii de transport a călătorilor, în perioada 2020 – 2027, se propune achiziția a 50 de trenuri noi de metrou pentru dotarea rețelei de metrou. Valoarea proiectului este de 500 de milioane de euro, cu TVA. În prezent, Metorex are o flotă de 82 de trenuri, dintre care 15 sunt garnituri IVA modernizate.

Reprezentantul Metrorex a prezentat și proiecte de asigurare a conexiunii între rețeaua de metrou cu cea de suprafață. În pregătire, Metrorex are proiecte, printre care „Viitoarea stație de metrou Gara Progresul, conexiune cu linia de cale ferată, transportul urban și periurban, Park & Ride”, „ Viitoarea stație de metrou Vergului – Linia 5 conexiune cu Park & Ride”, „Zona DN1 – Linia de centură viitoarea stație de metrou Bruxeles – Linia 6, Park & Ride”.

În ceea ce privește ultima achiziție a Metrorex, cele 13 trenuri de metrou, acestea sunt destinate asigurării circulaţiei pe distanţele Râul Doamnei – Eroilor 2, respectiv Valea Ialomiţei – Eroilor 2, la un interval de minimum 90 de secunde. Procedura de achiziție a fost finalizată în anul 2020, fiind încheiat contractul de furnizare cu firma ALSTOM Transport. Valoarea ofertei câștigătoare a firmei ALSTOM Transport este de 103 milioane de euro, fără TVA, contractul de furnizare având posibilitatea suplimentării cu maximum 17 trenuri de același tip, aceleași performanțe tehnice sau superioare și aceleași condiții contractuale. Termenul de livrare pentru primul tren este de 24 de luni, iar termenul de livrare pentru cele 13 trenuri este de 30 de luni. Finanțarea celor 13 trenuri noi de metrou este asigurată prin Contractul de Finanțare semnat între România și Banca Europeană de Investiții.

Accesibilizarea stațiilor de metrou, alt obiectiv

Obiectul proiectului “Accesibilizarea stațiilor de metrou în funcțiune pentru persoanele cu deficiențe de vedere” este alt obiectiv important al Metrorex.  Accesibilizarea stațiilor de metrou în funcțiune pentru persoanele cu deficiențe de vedere constă în dotarea stațiilor de metrou cu: benzi speciale din elemente de oțel inoxidabil, pentru Magistrala 1, Magistrala 2, Magistrala 3 și Magistrala 4, montarea de panouri de semnalistică Braille (pentru toate magistralele în funcțiune). Valoarea proiectului  e de cinci milioane de euro,  documentația de licitație este finalizată, iar aplicația de finanțare este în analiză la M.T.I. – DG OIT.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole