vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Tehnologie inovativă pentru a preveni deraierile materialului rulant cauzate de imperfecțiunile roților

Imperfecțiunile roților provoacă nu de puține ori deraierile materialului rulant care compune trenurile de călători și de marfă. Noile tehnologii, existente pe plan mondial și care pot preveni evenimentele feroviare neplăcute, sunt disponibile acum și în România.

deraierile materialului rulant

În majoritatea cazurilor, deraierile au două cauze: fie starea proastă a infrastructurii, fie imperfecțiunile prezente la nivelul roților vehiculelor feroviare – locomotive, vagoane sau automotoare. Degeaba se fac eforturi pentru a moderniza infrastructura, dacă garniturile ce o vor utiliza nu au o stare corespunzătoare a roților. Riscul de deraiere rămâne, iar producerea unui astfel de eveniment feroviar are efecte nedorite atât la nivelul administratorului de infrastructură, care va trebui să intervină pentru repararea porțiunii afectate, în scopul reluării circulației, cât și la cel al operatorului de transport feroviar, care va înregistra întârzieri în livrarea mărfurilor sau în ajungerea călătorilor la destinație, după caz.

Deraierile materialului rulant, preîntâmpinate cu un singur aparat de măsurare

Ei bine, acum este disponibilă și în România o tehnologie inovativă, de ultimă generație, pentru detectarea imperfecțiunilor existente la roțile vehiculelor feroviare.

Concret, ai nevoie de un singur apărat de măsurare pentru profile de roți, discuri de frână, pentru verificarea diametrului și grosimii roților și pentru inspecții complete. Este vorba de metoda de măsurare CALIPRI, non-contact, cu corecție de înclinare brevetată, care elimină orice interferență cauzată de acțiunile utilizatorului. Profilurile sunt înregistrate în timp real, fără aproximări. Mai mult decât atât, datele rezultate în urma măsurătorilor sunt transferate digital către baza de date a operatorului feroviar, astfel încât nu se mai lasă loc de interpretări.

Tehnologia CALIPRI, utilizată și pentru infrastructura feroviară

Dar tehnologia CALIPRI, disponibilă în România, prin intermediul firmei Leonard Import Export, nu este utilă numai pentru materialul rulant, ci și pentru infrastructură.

Modulul Rail CALIPRI C4X face posibilă măsurarea ”dintr-o bucată” a secțiunii transversale a șinei și calcularea celor mai importante abateri dimensionale și a parametrilor de uzură, în doar câteva secunde. În plus față de măsurătorile uzuale, cum ar fi lățimea și raza ciupercii șinei, uzura verticală și laterală este determinată prin comparație cu profilul standard. Grație utilizării unei metode optice de măsurare, nu este nevoie de un contact fizic cu suprafața șinei, care deseori predispune la erori. Modulul de măsurare este ideal pentru măsurarea la fața locului a uzurii ciupercii șinei, precum și pentru inspecțiile finale ale calității secțiunilor transversale complete ale șinei în timpul producției. Rezultatele măsurătorilor sunt afișate atât pe senzor cât și pe tabletă, laptop sau desktop, după caz.

Cu o singură mișcare a mâinii, dispozitivul de măsurare a șinelor CALIPRI face posibilă evaluarea rapidă și precisă a tuturor profilurilor de șină obișnuite și poate fi extinsă cu module software. Datorită operațiunii de măsurare fără contact, rezultatele finale sunt independente de utilizator. După măsurare, orice parametri care sunt depistați ca fiind neconformi sunt evidențiați în culori distincte pe terminalul informatic. Seria CALIPRI C4X permite upgrade-uri ulterioare, ceea ce face posibilă licențierea suplimentară pentru toate tipurile de măsurători necesare.

Dispozitivele de măsurare CALIPRI sunt omologate și utilizate în întreaga lume, de exemplu: Germania (DB), Austria (ÖBB), Elveția (SBB), Franța (SNCF), China (Chengdu Railway Bureau) și Republica Cehă (SŽDC). Sistemul CALIPRI are Agrementul tehnic feroviar emis de AFER.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole