vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

În acest an ar putea intra în circulație primul tramvai nou la STB după șase ani

La finele acestui an ar putea intra în circulație primul tramvai nou la STB, după șase ani de zile de pauză, a declarat vineri directorul general al Societății de Transport București, Adrian Criț.

Adrian Bărbulescu

tramvai nou la STB noile tramvaie Bucur LF tramvai Bucur LF

Club Feroviar a relatat anul trecut că pe linia de fabricație de la Uzina de Reparații Atelierele Centrale a STB se află un tramvai tip Bucur LF care ar putea fi finalizat, dacă se va asigura finanțare.

Proiectul Bucur LF, tramvai cu podeaua coborâtă pe 60% din lungimea vehiculului, a fost lansat în 2006. În anul 2009, primul tramvai a fost introdus în exploatare comercială, după parcurgerea etapelor de probe și omologare. Un an mai târziu, tramvaiul Bucur LF a intrat în producție de serie, fiind produse 15 vehicule până în 2016, când această activitate s-a oprit. În 2019, directorul general al STB SA de la acea vreme, Andrei Creci, anunța că se va relua producția de tramvaie la URAC, după ce în buget fusese prinsă suma de 134,1 milioane de lei pentru 18 vehicule.

Au apărut însă problemele de finanțare, dublate de apariția pandemiei de coronavirus de tip nou, iar producția de noi tramvaie a bătut pasul pe loc, iar primul vehicul, care era așteptat să iasă pe poarta uzinei în prima parte a lui 2020, s-a lăsat așteptat degeaba.

Primul tramvai nou la STB are finanțare asigurată

Acum, lucrurile par a se fi deblocat, iar tramvaiul ar putea fi finalizat în cursul acestui an, după cum își dorește directorul general al STB.

”Tramvaiul se află în fabricație la URAC din 2018. Acum avem finanțarea prinsă în bugetul pe acest an. Îmi doresc ca până la sfârșitul anului să fie gata acest tramvai și să modernizăm alte trei”, a declarat Adrian Criț, răspunzând la o întrebare adresată de Club Feroviar.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole