joi, septembrie 19, 2024
spot_img

Un deputat renunță la gratuitatea pe calea ferată și o ”donează” unui student

După ce majoritatea PNL-USR-UDMR din Parlament a respins acordarea gratuității transportului feroviar pentru studenți, un deputat de Brașov a declarat că renunță la gratuitatea pe calea ferată în favoarea unui student.

gratuitatea pe calea ferată

Ana-Loredana Predescu, deputat PPU (social-liberal), afiliat Grupului Parlamentar PSD, a votat pentru menținerea gratuității transportului pe cale ferată pentru studenți, în cadrul lucrărilor Comisiei pentru învățământ ce s-au desfășurat marți la Camera Deputaților.

”Am votat cu gândul că fiecare ban acordat elevilor și studenților reprezintă o investiție, nu o cheltuială! Știați că parlamentarii beneficiază de transport feroviar gratuit, în timp ce studenții vor pierde acest drept? În aceste condiții, eu renunț la acest <beneficiu> în favoarea unui student și îi provoc pe toți parlamentarii coaliției de guvernare să procedeze la fel. Chiar și Ministerul Finanțelor recunoaște că impactul bugetar al călătoriilor gratuite pe cale ferată este unul extrem de redus, 0,018% din PIB, respectiv 157 milioane de lei. În total, 305.000 tineri beneficiau de această mobilitate extinsă, ajungând în medie la 35 de călătorii pe an. Nu consider că de la tineri trebuie să facem economie”, a declarat Ana-Loredana Predescu, într-un comunicat de presă, citat de site-ul Ecopolitic.

Demersul său pare mai degrabă un exercițiu de imagine (PR), pentru că, din punct de vedere legal, nu poate ”dona” călătoriile sale gratuite unui student. În plus, foarte puțini parlamentari merg cu trenul, chiar dacă au gratuitate.

Gratuitatea pe calea ferată a studenților, anulată de Guvern

Gratuitățile la transportul feroviar de care beneficiau studenții începând cu anul 2017 au fost anulate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2021.

În replică, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis către Avocatul Poporului un memoriu prin care cere sesizarea Curţii Constituţionale a României cu o excepţie de neconstituţionalitate privind această Ordonanță.

”Această acţiune este complementară demersurilor pe care federaţia le-a întreprins încă de la momentul anunţării intenţiei Guvernului de eliminare a transportului feroviar gratuit pentru studenţi. De atunci până în prezent, am asistat la o reacţie haotică şi neargumentată a coaliţiei guvernamentale şi la promisiuni ferme uitate uşor de reprezentanţii partidelor politice de guvernare”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de ANOSR. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole