vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

S-a înființat Asociația Metropolitană de Transport Iași. Va pune accentul pe calea ferată

A fost înființată Asociaţia Metropolitană de Transport Iaşi, demers care permite depunerea de proiecte cu finanţare europeană, inclusiv pentru trenul metropolitan.

Asociaţia Metropolitană de Transport Iaşi

Alături de municipiul reşedinţă de județ, pe lista fondatorilor AMTPI se numără Consiliul Judeţean Iaşi şi primăriile comunelor Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Holboca, Leţcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomeşti, Ţuţora, Ungheni, Valea Lupului şi Victoria.

”Am constituit Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMTPI), practic un ONG ce va fi instrumentul prin care Consiliul Județean Iași, împreună cu Primăria Municipiului Iași și 15 comune din zona metropolitană vor putea colabora pentru a identifica un plan de transport metropolitan coerent, care să asigure un sistem de mobilitate inteligentă pentru zona periurbană. Am aprobat în cadrul Adunării Generale a AMTPI actul constitutiv, statutul și am votat membrii Consiliului Director, al cărui președinte voi fi, alături de prim-vicepreședintele Mihai Chirica și membrii Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu, Ion Tănasă, primarul comunei Popricani și Dan Niţă, primarul comunei Miroslava. Urmează să înscriem asociația în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor pentru a implementa soluțiile pentru modernizarea transportului public. Este o primă etapă dintr-un program pe care l-am propus înainte de preluarea mandatului și mă bucur să văd că începe să se concretizeze. În tot acest demers stă și unul dintre obiectivele noastre de a eficientiza transportul public concomitent cu implementarea măsurilor de protecție a mediului prin introducerea trenului metropolitan ca mijloc de transport alternativ”, a declarat președintele CJ Iaşi, Costel Alexe, citat de Ziarul Evenimentul.


 


Asociaţia Metropolitană de Transport Iaşi vrea tren urban

Înfiinţarea AMTPI este un demers care permite depunerea de proiecte cu finanţare europeană. De asemenea, Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi va pune accentul pe calea ferată.

”Cred că un rol decisiv îl va avea transportul pe calea ferată. Ar trebui să ne luptăm cu toţii la nivel central să obţinem finanţări pentru transformarea liniilor de cale ferată în axe de circulaţie pentru mediul urban şi cel metropolitan. Sper să obţinem finanţări europene pentru astfel de trenuri urbane”, a mai declarat Costel Alexe. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole