vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Nicușor Dan vrea să acceseze bani din PNRR pentru metroul ușor din vestul Capitalei

Primarul general Nicuşor Dan a anunţat vineri că administraţia bucureşteană are 50 de proiecte care ar putea fi finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare totală de șapte miliarde de euro, printre care și metroul ușor din vestul Capitalei.

metroul ușor din vestul Capitalei metroul de suprafață în București

”E vorba de investiţii majore, care nu au fost făcute în Bucureşti în ultimii 30 de ani, în domenii cheie: mobilitate, adică trafic, protecţia mediului, sănătate, termoficare, educaţie şi protecţie socială. E o oportunitate extraordinară pentru Bucureşti să se dezvolte prin PNRR şi sper ca Guvernul să înţeleagă necesitatea unei alocări substanţiale pentru Bucureşti, pentru că Bucureştiul concentrează parte importantă din dezvoltarea economică a României. Primăria Capitalei a depus către Ministerul Fondurilor Europene proiecte care însumează 7 miliarde de euro. Mi-aş dori ca multe dintre ele să fie finanţate prin acest mecanism, PNRR”, a declarat Nicuşor Dan.

Primarul general a explicat că trebuie rezolvată “o dată pentru totdeauna problema traficului”, iar în acest sens cel mai important proiect propus este metroul de suprafaţă, urmat de modernizarea şi extinderea liniilor de tramvai. Alte proiecte legate de mobilitate sunt electrificarea transportului public din Bucureşti, cumpărarea de tramvaie, transformarea autobuzelor care în prezent funcţionează pe motorină în troleibuze cu autonomie, realizarea unor piste de biciclete.

”Subliniez că mare parte dintre proiectele pe care le depunem pe mobilitate vizează nu numai Bucureştiul, ci întreaga zonă metropolitană, aşa că avem o comunicare foarte bună cu Consiliul Judeţean Ilfov”, a precizat primarul general.



Metroul ușor din vestul Capitalei, pe infrastructura feroviară existentă

Metroul de suprafață la care se referă edilul urmează să fie pus în funcțiune pe infrastructura feroviară existentă din interiorul orașului. Este vorba de calea ferată Răzoare-Luică, pe care fostul edil al Sectorului 5 Daniel Florea voia s-o dezafecteze și s-o transforme în bulevard, și de o altă porțiune în Sectorul 6, pe Strada Liniei. Aceasta din urmă, paralelă cu Bulevardul Iuliu Maniu, face legătura cu inelul feroviar al Bucureștiului.

Nicuşor Dan a subliniat că vechea administraţie nu a început astfel de proiecte, așa că proiectele depuse vor trebui începute de la zero.

”Suntem în situaţia, în PNRR, unde contează foarte mult viteza de a depune proiecte. Suntem în situaţia de a nu avea proiecte în curs de implementare, în curs de redactare, deci trebuie pentru toate proiectele pe care le-am menţionat şi pentru toate proiectele pe care (…) le-am depus către Ministerul Fondurilor o să trebuiască un efort susţinut în următoarele luni pentru a scrie studii de fezabilitate astfel încât proiectele să poată să fie depuse în integralitatea lor atunci când ministerul le va cere”, a adăugat edilul.

Întrebat care ar fi proiectele prioritare, primarul general a răspuns că pentru oricare din cele 50 de proiecte poate fi realizat studiul de fezabilitate în cursul acestui an şi că fiecare dintre ele poate fi implementat până în 2026. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole