vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Florin Cîțu a anunțat când intră în Guvern Ordonanța anti-China la CFR

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seara când va intra în ședința de Guvern Ordonanța anti-China la CFR, prin care companiile chineze vor fi excluse de la proiectele de infrastructură din România.

Ordonanța anti-China Salariile minerilor programul de guvernare Companiile feroviare cu pierderi Guvernul Cîţu a treia rectificare bugetară

”Astăzi am vorbit cu secretarul general al Guvernului, aștept Ordonanța de Urgență pentru ședința de săptămâna viitoare”, a declarat șeful Guvernului într-un interviu pentru g4media.ro.

Un memorandum care limitează participarea la licitaţii a unor firme care sunt din afara UE sau cu care România nu are acorduri comerciale a fost aprobat în Guvern la începutul lunii februarie. În unanimitate, a precizat la vremea respectivă vicepremierul Kelemen Hunor, documentul fiind confirmat și de vicepremierul Dan Barna. Totul după ce premierul Florin Cîțu a negat că ar exista o astfel de decizie, care, printre altele, ar pune frână companiilor chinezești.

Ordonanța anti-China ar putea viza licitațiile organizate de ARF

Întrebat în cursul dimineții dacă a fost adoptat un memorandum prin care companiile din China sunt excluse de la licitații pentru autostrăzi și căi ferate, șeful guvernului a răspuns: ”Nu. Dacă va fi așa ceva, trebuie să fie bineînțeles o Ordonanță pe Legea achizițiilor publice. Atunci veți vedea cu siguranță dacă se întâmplă acest lucru, dar când se va întâmpla veți avea informația”.

CITEȘTE și Exclusiv. Scrisoarea care l-a enervat pe Cîțu și a dus la schimbarea șefului Achizițiilor Publice la doar o lună de la numire

Comisia Europeană și-a exprimat acordul privind o posibilă excludere a companiilor chinezești de la licitațiile de infrastructură – măsură propusă de către ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, însă a avertizat că excluderea acestora din licitațiile curente este discutabilă.

Unele dintre licitațiile vizate ar fi cele organizate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară în vederea cumpărării de trenuri regionale și inter-regionale. Ministrul Cătălin Drulă a întocmit un proiect de Memorandum care viza tocmai aceste licitații, după cum a relatat Club Feroviar.

(A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole