vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Titularii de proiecte vor da cu subsemnatul privind cauzele și nevoile de plată a claimurilor

Ministerul Transporturilor a elaborat proiectul unui Ordin de Ministru privind plata claimurilor, explicații privind cauza acestora și impactul asupra lucrărilor în execuție.

Cătălin Drulă despre Metrorex
Ministrul Cătălin Drulă a elaborat un Ordin de aplicare a unor prevederi de acum cinci ani, când era consilierul lui Cioloș

Proiectul de Ordin vine să completeze un cadru legislativ de acum cinci ani, anume anul 2016, când ministrul Cătălin Drulă era consilier al premierului Dacian Cioloș pe probleme de infrastructură.

„Având în vedere necesitatea și importanța  implementării proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport la termenele stabilite, precum și  asigurarea continuă a  unui flux de numerar necesar realizării lucrărilor conform graficelor de execuție, prezentul OMTI  reglementează  necesitatea punerii   în aplicare a prevederilor OUG 7/2016 (privind unele măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructura transeuropeana de transport, precum si modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, aprobată prin Legea nr.241/2016),  prin următoarele măsuri:

  • crearea cadrului legal necesar evitării blocajelor întâlnite în procesul de implementare a proiectelor, respectiv a  situaţiilor generate de neplata sumelor stabilite prin deciziile comisiilor de adjudecare;
  • stabilirea  condițiilor și a criteriile de prioritizare a plății disputelor rezultate din deciziile comisiilor de adjudecare a disputelor (în  conformitate cu art. VII alin. (3) și ale art. XI din OUG  nr. 7/2016);
  • întocmirea de către  beneficiarii proiectelor a unei note justificative, aprobată de ordonatorul principal de credite, prin care aceștia  justifică necesitatea punerii în aplicare a deciziilor emise de comisiile de adjudecare a disputelor, precum și cauzele care au generat disputele respective”, spune proiectul.


În prezent, multe firme, în special străine, recurg la ceea ce s-ar putea numi un șantaj la adresa Ministerului Transporturilor. Practic, acestea blochează lucrările executate sub pretextul că neavând banii a căror plată a fost decisă de către Comisiile de adjudecare a disputelor (DAB) nu au resurse financiare pentru susținerea lucrărilor. Recent Club Feroviar a relatat despre un astfel de caz in care este implicată firma italiană Astaldi, parte indirect (prin grupul Webuild SpA) a grupului Salini Impregilo. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole